Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ποτέ

Deutsche Welle: Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ποτέ
Ενδεδειγμένη αλλά με ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας η στρατηγική Merkel
Την εκτίμηση πως η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ποτέ διατυπώνει σε σημερινό δημοσίευμα της η Deutsche Welle.
Η DW επικαλείται τις δηλώσεις του διευθυντή του γερμανικού Ιδρύματος Επιστήμη και Πολιτική Volker Perthes, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk.
«Τα συμφέροντα της Τουρκίας στη Λιβύη είναι πολλά και διαφορετικά.
Ένα από τα κυριότερα συμφέροντα αφορά την άσκηση επιρροής.
Συγκεκριμένα, επιρροή στη Λιβύη όπου μαίνεται εμφύλιος, επιρροή στην ανατολική Μεσόγειο, επιρροή στη διελκυστίνδα μεταξύ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Αιγύπτου από τη μια και μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ από την άλλη πλευρά.
Αφορά όμως και την αναμέτρηση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας σε έναν χώρο όπου κυριαρχούσαν κάποτε οι πρώην αυτοκρατορίες τους, δηλαδή η Οθωμανική και η Ρωσική» υποστηρίζει ο Perthes, τονίζοντας ότι πέραν αυτών υπάρχουν βέβαια και τα αμιγώς οικονομικά συμφέροντα αναφερόμενος στο μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψαν Άγκυρα και Τρίπολη για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
«Ο Erdogan διασφάλισε κάτι από μια κυβέρνηση η οποία μπορεί να διασφαλίσει ελάχιστα.
Η κυβέρνηση στην Τρίπολη είναι μεν διεθνώς αναγνωρισμένη, δεν έχει όμως καμία δυνατότητα να ελέγχει τις θαλάσσιες περιοχές που βρίσκονται μπροστά στις ακτές της.
Αυτό που έγινε εδώ είναι μια πολιτική συμφωνία σε βάρος τρίτων χωρών οι οποίες δεν συμμετείχαν αν και έπρεπε να είχαν συμμετάσχει.
Ειδικώς η Ελλάδα και η Κύπρος αφού από τις δικές τους διεθνείς ζώνες, από τα δικά τους χωρικά ύδατα, διέρχονται οι διάδρομοι, τους οποίους έβαλαν Τουρκία και Λιβύη στο χάρτη.
Σε αυτά τα συμφραζόμενα δεν πρόκειται πιθανότατα να υλοποιηθεί ποτέ αυτή η συμφωνία που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη για τις θαλάσσιες περιοχές και τους θησαυρούς που κρύβουν» επισημαίνει ο Γερμανός αναλυτής, ο οποίος αναφέρεται και στη στρατηγική που ακολουθεί η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel στο εν λόγω ζήτημα.
«Η Λιβύη δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που έχουν οι χώρες της ΕΕ και ειδικά η Γερμανία με την Τουρκία.
Αντιθέτως, θα μπορούσαμε να πούμε ότι στο θέμα της Λιβύης η Τουρκία κάνει ή προαναγγέλλει κάτι το οποίο είναι νόμιμο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Διότι υπάρχει έκκληση βοήθειας από μιας διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στην Τρίπολη.
Και ο Erdogan λέει ότι θα ανταποκριθεί σε αυτή την έκκληση.
Βάσει διεθνούς δικαίου αυτό είναι θεμιτό, σε αντίθεση με όσα κάνει η Τουρκία στη βόρεια Συρία.
Όταν έχεις έναν προβληματικό εταίρο, όπως την Τουρκία, τότε αυτό που κάνει η καγκελάριος, δηλαδή να παραμείνει σε επικοινωνία, είναι πιθανότατα ενδεδειγμένο ακόμη κι αν έχει περιορισμένες πιθανότητες επιτυχίας» υποστηρίζει ο Perthes.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης