Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Γιατί η δεκαετία του 2020 θα σημάνει το οριστικό τέλος της παγκοσμιοποίησης

BofA: Γιατί η δεκαετία του 2020 θα σημάνει το οριστικό τέλος της παγκοσμιοποίησης
Ποιες είναι οι βασικές τάσεις που θα επικρατήσουν τη νέα 10ετία, σύμφωνα με την Bank of America
Την άποψη ότι μία από τις τάσεις που θα επικρατήσει στη δεκαετία του 2020 θα είναι το τέλος της παγκοσμιοποίησης, ιδιαίτερα σε χώρες στις οποίες το εν λόγω φαινόμενο έχει προκαλέσει κοινωνική αναταραχή και ανισότητες, εκφράζει η Bank of America.
Οι αναλυτές του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού ομίλου σε report τους αναφορικά με τις τάσεις που θα επικρατήσουν τη νέα 10ετία που ξεκινά σε λίγες ημέρες, εκτιμούν ότι «η παγκοσμιοποίηση όπως τη γνωρίσαμε στο διάστημα 1981 – 2016 φθάνει στο τέλος της».
Η αλλαγή αυτή θα λάβει χώρα εξαιτίας του ότι «υπάρχει διευρυμένη κατανόηση ότι λόγω της παγκοσμιοποίησης υπήρξαν χαμηλότερες τιμές πληθωρισμού, αλλά και χαμηλότερη ανάπτυξη, αβεβαιότητες στην απασχόληση και κοινωνική αναταραχή».
Αυτή η μαζική μετατόπιση θα κάνει τα εμπορεύματα όπως τα πολύτιμα μέταλλα και τις επενδύσεις σε ακίνητα πιο ασφαλείς, επειδή οι κυβερνήσεις θα προχωρήσουν στην επιβολή προστατευτικών οικονομικών πολιτικών.
«Οι χώρες θα αναπτύξουν σαφείς εθνικές βιομηχανικές πολιτικές και θα ενισχύσουν τις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη για να προωθήσουν την τοπική καινοτομία, να προστατεύσουν τις εκκολαπτόμενες βιομηχανίες και να προστατεύσουν τους εθνικούς πρωταθλητές από εχθρικές ξένες εξαγορές», αναφέρεται στο συγκεκριμένο report.
Η Κίνα θα είναι νικήτρια αυτής της 10ετίας, κάτι που θα επιτρέψει στο Πεκίνο, να «φτάσει στην εθνική υπεροχή της τεχνολογίας μακροπρόθεσμα σε σχέση με την Quantum Computing, τη συγκέντρωση data, το 5G, την τεχνητή νοημοσύνη, τα ηλεκτρικά οχήματα, τη ρομποτική και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο».
Η «πανταχού παρούσα συνδεσιμότητα» θα αλλάξει επίσης τον ιστό της κοινωνίας, σύμφωνα με την έκθεση, με το «Διαδίκτυο των πραγμάτων» να ενσωματώνεται σχεδόν σε κάθε νέο φυσικό προϊόν, μια εξέλιξη για την οποία όσοι είναι καχύποπτοι ισχυρίζονται ότι θα δημιουργήσει ένα πανταχού παρόν δίκτυο μαζικής επιτήρησης.
Αν και η πρόβλεψη είναι σαφώς αρκετά ανησυχητική, το γεγονός ότι η παγκοσμιοποίηση φθάνει στο τέλος της και πιθανώς να αποτελέσει και αιτία για τη διακοπή των μεταναστευτικών ροών, ίσως τελικά να ικανοποιεί κάποιους, κυρίως αυτούς που είναι περισσότερο συντηρητικοί σε πολιτικό επίπεδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης