Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με άνοδο αποχαιρέτησε τη χρονιά η Wall - Τρίτο καλύτερο έτος στην ιστορία του S&P 500 το 2019 με κέρδη άνω του +28%

tags :
Με άνοδο αποχαιρέτησε τη χρονιά η Wall - Τρίτο καλύτερο έτος στην ιστορία του S&P 500 το 2019 με κέρδη άνω του +28%
Στις 15/1/2020 η υπογραφή της συμφωνίας «Φάση Ι» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας
Κέρδη σημείωσαν στην τελευταία συνεδρίαση (31/12/2019) για το 2019 οι αμερικανικές μετοχές, με τους επενδυτές να μην θέλουν να χαλάσουν το εξαιρετικό κλίμα που επικράτησε στη Wall Street από την αρχή Δεκεμβρίου, με τους τρεις δείκτες να έχουν βιώσει ένα εντυπωσιακό έτος από πλευράς αποδόσεων και να έχουν κατακτήσει συνεχή ιστορικά υψηλά.
Ώθηση στην αγορά έδωσε πιθανώς και η ανακοίνωση, μέσω Twitter, του Donald Trump ότι η υπογραφή της «Φάσης Ι» της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα πραγματοποιηθεί στον Λευκό Οίκο στις 15 Ιανουαρίου 2020.
Image
Σε αυτό το πλαίσιο ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,26% στις 28.535 μονάδες, με τον S&P 500 είχε άνοδο +0,28% στις 3.230 μονάδες και τον Nasdaq να κινήθηκε +0,3% υψηλότερα στις 8.972 μονάδες, με τον όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται σε χαμηλά επίπεδα, κάτι, όμως, που είναι απόλυτα φυσιολογικό λόγω της ημέρας.
Για το σύνολο του 2019 ο S&P 500 εμφάνισε άνοδο που ξεπέρασε το 28%, με τον Dow Jones να ενισχύεται σχεδόν 22% και τον Nasdaq να κινείται +35% υψηλότερα.
Σε ό,τι αφορά τον Αμερικανό πρόεδρο ανακοίνωσε τη συμφωνία με τον αγαπημένο του τρόπο, δηλαδή μέσω ανάρτησης στο Twitter.
Μάλιστα ο κ. Trump προανήγγειλε ότι θα ταξιδέψει και στο Πεκίνο, χωρίς, πάντως, να αποκαλύψει την ακριβή ημερομηνία.
Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ: «Θα υπογράψω την τεράστια «Φάση Ι» της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα στις 15 Ιανουαρίου.
Η τελετή θα γίνει στον Λευκό Οίκο.
Θα είναι παρόντες κορυφαίοι αξιωματούχοι από την Κίνα.
Αργότερα θα επισκεφθώ το Πεκίνο, ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη «Φάση ΙΙ» της συμφωνίας».
Image
Σε μακροοικονομικό επίπεδο μηνιαία άνοδο κατά 0,2% σημείωσε ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης για τις τιμές κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τη Federal Housing Finance Agency.
Το αποτέλεσμα ήταν χαμηλότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ η ανάγνωση του Σεπτεμβρίου αναθεωρήθηκε υψηλότερα, σε αύξηση κατά 0,7% από 0,6% προηγουμένως.
Σε ετήσια βάση, οι τιμές των κατοικιών ενισχύθηκαν 5%.
Επίσης οριακή ήταν η υποχώρηση που σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Δεκέμβριο 2019 στις ΗΠΑ, μετά την ελαφρά βελτίωση που εμφάνισε τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του Conference Board.
Ειδικότερα, ο δείκτης διολίσθησε στις 126,5 μονάδες από τις 126,8 μονάδες που ήταν η αναθεωρημένη ανοδικά μέτρηση για τον Νοέμβριο 2019, έναντι της αρχικής μέτρησης που έκανε λόγο για διαμόρφωση του δείκτη στις 125,5 μονάδες.
Παρ' όλα αυτά, όμως, ο δείκτης παραμένει ακόμη σε υψηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ανήλθε σε υψηλό 18 ετών τον Οκτώβριο του 2018, στις 137,9 μονάδες, και παραμένει σχετικά κοντά σε αυτά τα επίπεδα έκτοτε.
Ο δείκτης για τις τρέχουσες συνθήκες σημείωσε άνοδο από τις 166,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα στις 170 μονάδες τον Δεκέμβριο 2019, ενώ ο δείκτης για τις προσδοκίες των καταναλωτών υποχώρησε από τις 100,3 μονάδες τον Νοέμβριο στις 97,4 μονάδες τον τελευταίο μήνα του 2019.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο - πτώση στη Wall Street

Dow Jones
Image
S&P 500
Image
Nasdaq
Image

Με πτώση αποχαιρέτησαν το 2019 οι ευρωαγορές - Στο -0,6% η Μαδρίτη, αργία σε Φρανκφούρτη, Μιλάνο

Με πτώση αποχαιρέτησαν το 2019 οι κυριότερες αγορές της Ευρώπης.
Το κλίμα ήταν υποτονικό και οι όγκοι των συναλλαγών περιορισμένοι, με τα χρηματιστήρια κλειστά σε Φρανκφούρτη και Μιλάνο.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,12% στις 415,65 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με πτώση 0,44% στις 7.554 μονάδες.
Ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε 0,07% στις 5.978 μονάδες.
Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 κατέγραψε απώλειες 0,63% στις 9.552 μονάδες, με το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης μειοψηφίας Σοσιαλιστών - Podemos να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Ο DAX έκλεισε τη χρονιά με κέρδη +25%, παρά την αβεβαιότητα για την έκβαση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας, η οποία έπληξε τη γερμανική οικονομία.
Ο Stoxx 600 έκλεισε το 2019 με άνοδο 23%, υποαποδίδοντας ωστόσο του παγκόσμιου MSCI και του S&P 500.
Στο επίκεντρο βρέθηκε η είδηση ότι ο πρώην πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και γενικός διευθυντής της Nissan και της Renault Carlos Ghosn, βρίσκεται στον Λίβανο.
Σε βάρος του Ghosn εκκρεμούσε δίκη για οικονομικά αδικήματα στην Ιαπωνία και του είχε απαγορευθεί να εγκαταλείψει την χώρα.
Ωστόσο, ο Ghosn ανακοίνωσε πως βρήκε καταφύγιο στο Λίβανο, τονίζοντας ότι δεν θα έμενε όμηρος ενός μεροληπτικού συστήματος δικαιοσύνης.
«Δεν διέφυγα από τη δικαιοσύνη — ξέφυγα από την αδικία και τον πολιτικό διωγμό», υποστήριξε ο Ghosn σε ανακοίνωση που διένειμε στα μέσα ενημέρωσης προκαλώντας ωστόσο ακόμα μεγαλύτερα ερωτήματα για το πώς ένα από τα κορυφαία στελέχη «απέδρασε» από την Ιαπωνία λίγους μήνες πριν τη δίκη του.
Ο Ghosn είπε ότι δεν μπορούσε «να παραμείνει άλλο όμηρος του μεροληπτικού συστήματος δικαιοσύνης της Ιαπωνίας», που βασίζεται κατ’ αυτόν «στο τεκμήριο της ενοχής» και που παραγνωρίζονται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα ενώ διαβεβαίωσε πως πλέον θα είναι σε θέση «να επικοινωνεί ελεύθερα με τα μέσα ενημέρωσης», πράγμα το οποίο «αδημονεί να κάνει», αρχής γενομένης «από την επόμενη εβδομάδα».
Ο Ghosn αφέθηκε τον Μάρτιο προσωρινά ελεύθερος από τις ιαπωνικές αρχές υπό περιοριστικούς όρους, οι οποίοι συμπεριλάμβαναν την παράδοση του διαβατηρίου του.
Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο πως ο Ghosn που έχει Γαλλική, Βραζιλιάνικη και Λιβανέζικη υπηκοότητα, κατάφερε να φύγει από την Ιαπωνία.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης