Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κυβερνητικός αξιωματούχος: Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στις τράπεζες εάν καλύπτονται από τους ιδιώτες είναι καλοδεχούμενες

Κυβερνητικός αξιωματούχος: Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στις τράπεζες εάν καλύπτονται από τους ιδιώτες είναι καλοδεχούμενες
Σε ποια τιμή θα υλοποιηθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου του 2021; - Στις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015, οπότε ότι άνοδος υπάρξει για τις τραπεζικές μετοχές… πάλι στις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 θα καταλήξουν.
Το 2020 θα είναι προπαρασκευαστικό έτος, θα προετοιμάσει οικονομία και τράπεζες για το 2021 οπότε και αναμένεται να ξεκινήσει η πραγματική ανάκαμψη.
Αν και οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ θα κινηθούν σε ένα εύρος μεταξύ 2,4% με 2,7% τα επόμενα δύο χρόνια 2020 και 2021 ωστόσο οι τράπεζες θα κλείσουν εντός του 2020 την πρώτη φάση εξυγίανσης και θα ακολουθήσουν την δεύτερη και πιο σημαντική.
Θα αγγίξουν τον σκληρό πυρήνα των προβληματικών τους δανείων σχεδόν 28-30 δισεκ. θα απαιτηθεί να διαθέτουν υψηλά κεφαλαιακά αποθέματα και το κυριότερο θα πρέπει να διαθέτουν μακροπρόθεσμα κεφάλαια για να αναπτυχθούν ώστε να επιτύχουν αποδόσεις κεφαλαίου 10%.
Όπως έχει αναλυθεί πολλές φορές οι τράπεζες θα χρειαστούν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για να θωρακιστούν κεφαλαιακά, να ολοκληρώσουν την εξυγίανση τους, να μειώσουν το υψηλό DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση και να στηρίξουν την ανάπτυξη - οικονομία.
Με βάση κυβερνητικό αξιωματούχο «οι αυξήσεις κεφαλαίου εάν καλύπτονται από τους ιδιώτες μετόχους είναι καλοδεχούμενες για τις τράπεζες αλλά και για την οικονομία, περισσότερα κεφάλαια σημαίνει περισσότερες πιθανότητες για ανάπτυξη».
Το βασικό ερώτημα είναι πότε οι ελληνικές τράπεζες θα υλοποιήσουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου;
Η λογική λέει χθες αλλά η στρατηγική θα τις οδηγήσει το 2021.
Το 2020 θα διεξαχθούν τα stress tests για τα οποία δεν θα υπάρξουν ανακοινώσεις.
Οι ελληνικές τράπεζες θα τα περάσουν καθώς κανείς δεν επιθυμεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην Ελλάδα και στην προσπάθεια ανάκαμψης αλλά η αναγκαιότητα για αυξήσεις κεφαλαίου θα καταστεί επιτακτική.
Οι τράπεζες διαθέτουν κεφαλαιακό μαξιλάρι περίπου 5 δισεκ. το οποίο και θα μηδενιστεί μόνο για την πρώτη φάση εξυγίανσης.
Οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια.
Οι κεφαλαιακές ενισχύσεις θα είναι σε δύο φάσεις.
Το 2020 νέα ομολογιακά tier 2 με επιτόκια κάτω από 5%.’
Να ληφθεί υπόψη ότι η Εθνική εξέδωσε tier 2 με επιτόκιο 8,25% και βρίσκεται στο 5,45% και η Πειραιώς είχε εκδώσει tier 2 κεφάλαιο στο 9,75% με το επιτόκιο να έχει υποχωρήσει στο 7,80%.
Θα αντληθούν νέα κεφάλαια με στόχο 2 δισεκ. από ομολογιακά tier 2 και με επιτόκια ακόμη και κάτω του 5% π.χ. 4,5%.
Το 2020 θα είναι η χρονιά των ομολογιακών και το 2021 η χρονιά των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά με τους ιδιώτες να στηρίζουν κεφαλαιακά τις τράπεζες.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου είναι αναπόφευκτες.
Σε ποια τιμή θα υλοποιηθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου του 2021;
Στις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015, οπότε ότι άνοδος υπάρξει για τις τραπεζικές μετοχές… πάλι στις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 θα καταλήξουν.
Οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 ήταν Εθνική 3 ευρώ, Πειραιώς 6 ευρώ – η Πειραιώς θα υλοποιήσει ΑΜΚ πολύ χαμηλότερα από την τιμή της ΑΜΚ του 2015 – η Eurobank 1 ευρώ και η Alpha bank 2 ευρώ.

Σοβαρή υποσημείωση

Η κυβέρνηση μετά το επιτυχημένο εγχείρημα με τον Ηρακλή μελετάει λύσεις εξατομικευμένες κατά τράπεζα που αφορά, NPEs, κεφάλαια και DTC, οι λύσεις όμως περιλαμβάνουν και την συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης