Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Άνοιξε η δυνατότητα συνταξιοδοτικής αναγνώρισης 300 ημερών ανεργίας σε μη μισθωτούς σε ΟΑΕΕ-ΕΤΑΠ και ΜΜΕ-ΕΤΑΑ

tags :
Άνοιξε η δυνατότητα συνταξιοδοτικής αναγνώρισης 300 ημερών ανεργίας σε μη μισθωτούς σε ΟΑΕΕ-ΕΤΑΠ και ΜΜΕ-ΕΤΑΑ
Η ισχύς της συγκεκριμένης διάταξης ενεργοποιήθηκε με βάση το νόμο 4611/19  ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή από 17/5/2019
Δυνατότητα αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης ως 300 ημέρες έχουν οι ασφαλισμένοι μη μισθωτοί στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ (π. ΟΑΕΕ, π. ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και π. ΕΤΑΑ) που έχουν λάβει βοήθημα (επίδομα ανεργίας) από τον ΟΑΕΔ.
Η ισχύς της συγκεκριμένης διάταξης ενεργοποιήθηκε με βάση το νόμο 4611/19  ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή από 17/5/2019.
Εννοείται ότι πριν την ημερομηνία αυτή οι άνεργοι μη μισθωτοί δεν μπορούν να αναγνωρίσουν μέρες ασφάλισης ως άνεργοι.
Μεταξύ άλλων αναγνωριζόμενων χρόνων ασφάλισης προβλέπεται η αναγνώριση του χρόνου επιδότησης λόγω τακτικής ανεργίας από τον ΟΑΕΔ και μέχρι 300 ημέρες στους μισθωτούς.
Ο χρόνος αυτός αναγνωρίζεται, χωρίς εξαγορά από τον ασφαλισμένο, από τις υπηρεσίες συντάξεων του ΕΦΚΑ, με την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, προσκομίζοντας βεβαίωση του ΟΑΕΔ, και δεν απαιτείται η έκδοση αναγνωριστικής απόφασης.

Χρόνος καταβολής βοηθήματος προϋποθέσεις

Με τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 44 του ν.3986/2011 συστάθηκε στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) ειδικός λογαριασμός Ανεργίας με σκοπό τη χορήγηση βοηθήματος σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης διακοπής του επαγγέλματος στους ασφαλισμένους του π. ΟΑΕΕ, π. ΕΤΑΑ και π. ΕΤΑΠ- ΜΜΕ.
Κατ’ εξουσιοδότηση των ως άνω διατάξεων εκδόθηκαν Υπουργικές Αποφάσεις με τις οποίες μεταξύ άλλων καθορίστηκαν οι δικαιούχοι, οι όροι και οι προϋποθέσεις για την καταβολή του βοηθήματος του ΟΑΕΔ στους ασφαλισμένους των ως άνω π. Φορέων.
Με την κοινοποιούμενη διάταξη του άρθρου 32 του ν.4611/2019 επεκτείνεται και στους μη μισθωτούς το δικαίωμα αναγνώρισης, του χρόνου καταβολής του βοηθήματος της παρ. 2 του άρθρου 44 του ν.3986/2011, ως χρόνου ασφάλισης.
Η αναγνώριση του χρόνου καταβολής βοηθήματος στους μη μισθωτούς γίνεται με τις ίδιες προϋποθέσεις και όρους που αναγνωρίζεται ο χρόνος τακτικής και επιδοτούμενης από τον ΟΑΕΔ ανεργίας των μισθωτών.
Ειδικότερα για την αναγνώριση του χρόνου καταβολής του βοηθήματος, ως πλασματικού χρόνου υποβάλλεται σχετική αίτηση από τους ενδιαφερόμενους, στις αρμόδιες υπηρεσίες συντάξεων του ΕΦΚΑ κατά το στάδιο της συνταξιοδότησης.
Οι αιτούντες θα πρέπει να έχουν λάβει το παραπάνω βοήθημα σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 44 του ν.3986/2011.
Να προσκομίζεται σχετική βεβαίωση καταβολής του βοηθήματος από τον ΟΑΕΔ.
Ο πλασματικός χρόνος καταβολής βοηθήματος που μπορεί να αναγνωριστεί φτάνει μέχρι ένα (1) έτος,  αναγνωρίζεται χωρίς εξαγορά και δεν εκδίδεται Πράξη αναγνώρισης.
Αξιοποιείται μόνο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και όχι για την προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης.
Συνυπολογίζεται στο ανώτατο κατ’ έτος όριο των δυνάμενων να αναγνωριστούν πλασματικών χρόνων ασφάλισης, που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 40 του ν.3996/2011, όπως ισχύουν.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης