Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η «αβέβαιη» παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ κατά το 2020 θα παίξει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό των τιμών του

Η «αβέβαιη» παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ κατά το 2020 θα παίξει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό των τιμών του
Η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου, η συμφωνία μείωσης της παραγωγής του OPEC+ και «η δυνατότητα» ή μη, των ΗΠΑ να διορθώνουν την ποσότητα που διοχετεύεται στην αγορά, θα καθορίσουν τιμές και αποδόσεις το 2020  - Οι «επιθετικές διορθώσεις» θεωρούνται αναμενόμενες
«Η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ είναι τόσο αβέβαιη για το 2020 που θα παίξει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό των τιμών του στη διάρκεια της χρονιάς, υποστηρίζουν αναλυτές.
Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι: «Μπορούν ή θα μπορέσουν οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να εξάγουν τον όγκο αργού που προσέθεταν στην αγορά τα τελευταία 7-8 χρόνια;», και είναι αυτό που δημιουργεί αβεβαιότητα στην αγορά, γιατί είναι ένας εκ των παραγόντων που θα καθορίσουν την τιμή του αργού το 2020.
Μάλιστα οι αναλυτές, προειδοποιούν για ενδεχόμενες «επιθετικές διορθώσεις» τους ερχόμενους μήνες.
Συνολικά, 3 είναι οι κρίσιμοι παράγοντες που θα έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στον καθορισμό των τιμών το 2020 αλλά και στις αποδόσεις των προθεσμιακών συμβολαίων αργού πετρελαίου, όπως υποστήριξε μιλώντας στο CNBC, σήμερα Πέμπτη 2 Ιανουαρίου, ο Chris Weafer, αναλυτής της Macro-Advisory.
Ο πρώτος είναι η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου,
Ο δεύτερος, η τρέχουσα συμφωνία μεταξύ του ΟΠΕΚ και των συμμαχικών εταίρων του (OPEC +),
Και ο τρίτος, «η δυνατότητα» ή μη, να διορθώνουν τον όγκο πετρελαίου που διοχετεύουν στην αγορά οι ΗΠΑ.
Ο OPEC+, συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά επιπλέον 500.000 βαρέλια την ημέρα (β/η) από την 1η Ιανουαρίου, εμβαθύνοντας περαιτέρω την προηγούμενη περικοπή του 1,2 εκατομμυρίων β/η.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προέβλεψε τον περασμένο μήνα ότι η συνολική αύξηση της παραγωγής πετρελαίου των ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί στα 1,1 εκατομμύρια β/η το 2020, από 1,6 εκατομμύρια β/η το 2019.
Σύμφωνα με τον Weafer, σε ένα τέτοιο σενάριο, και αν υποτεθεί ότι η συμφωνία OPEC+ παραμείνει σε ισχύ, οι τιμές του πετρελαίου θα πρέπει να κυμανθούν μεταξύ 60 και 70 δολάρια το βαρέλι.
Παρ 'όλα αυτά, προειδοποίησε ότι μάλλον θα πρέπει να αναμένεται πως η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ ίσως και να έχει ξεπεράσει τα όρια, οπότε μάλλον δεν θα πρέπει να περιμένουμε αύξηση της παραγωγής τους με τον ίδιο ρυθμό το 2020, όπως έκανε και τα προηγούμενα χρόνια.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης