Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Ταράζει τα νερά» της Μεσογείου η υπογραφή του EastMed - Αντιδράσεις από την απομονωμένη Τουρκία

«Ταράζει τα νερά» της Μεσογείου η υπογραφή του EastMed - Αντιδράσεις από την απομονωμένη Τουρκία
Στις κινήσεις που προγραμματίζει η ελληνική πλευρά στη διπλωματική σκακιέρα εντάσσεται και η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron
Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί η ιστορική συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα σε Ελλάδα - Κύπρο και Ισραήλ καθώς ο αγωγός EastMed αναμένεται ότι θα αλλάξει τα δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο.
Από τη μια, η Τουρκία που προχωρά σε κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας να προαναγγέλλει παραχωρήσεις οικοπέδων νοτίως της Κρήτης και του Καστελόριζου βάσει της εμπρηστικής συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης ενώ ο Recep Tayyip Erdoğan απείλησε για άλλη μια φορά την Ευρώπη με «όπλο» το μεταναστευτικό.
Και από την άλλη πλευρά, η Ουάσιγκτον, εκφράζει την υποστήριξη της στην υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed αλλά και την έντονη ανησυχία της για τις τουρκικές προκλήσεις.
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του States Department με αποκλειστική γραπτή δήλωσή του στον ΑΝΤ1 και τον ανταποκριτή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, Θανάση Τσίτσα, επέκρινε τις τουρκικές παράνομες γεωτρήσεις στα χωρικά ύδατα της Κύπρου αλλά και την πρόσφατη συμφωνία της Τουρκίας με την προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης.
Η κυβέρνηση θεωρεί πάντως, ότι πέτυχε τους στόχους της καθώς η Τουρκία βρίσκεται διπλωματικά απομονωμένη παρά το γεγονός ότι πολλοί επικριτές της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού EastMed επισημαίνουν ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν τα χρήματα που απαιτούνται και δεν είναι εξασφαλισμένη η υλοποίηση του έργου από το γεγονός ότι δεν υπέγραψε ακόμη η Ιταλία.
Κάτι το οποίο θα γίνει, απαντά η κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση, αρχής γενομένης από την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας στο Ζάππειο, επιδίδονται σε μια σειρά κινήσεων που θα ξεδιπλωθούν μέχρι το τέλος του μήνα, με στόχο ένα συντονισμένο μέτωπο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Υπό το πρίσμα αυτό, η διεύρυνση της τριμερούς Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου με την συμμετοχή της Γαλλίας που θα πραγματοποιηθεί στις 4-5 Ιανουαρίου στο Κάιρο, θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων των χωρών που συμμετέχουν στο σχήμα, θα βρεθούν η ασφάλεια, τα ενεργειακά και τις περιφερειακές εξελίξεις.
Ενώ θα ακολουθήσει στις 7 Ιανουαρίου το κρίσιμο τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump στον Λευκό Οίκο και αναμένεται με ενδιαφέρον τι θα προκύψει από αυτή την συνάντηση.
Την επόμενη μέρα, στις 8 Ιανουαρίου, θα γίνει η συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας - Αιγύπτου για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Ενώ στα μέσα του μήνα και συγκεκριμένα 15 - 16 Ιανουαρίου θα διεξαχθεί το EastMed Gas Forum στο Κάιρο, στο οποίο θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας με παρουσία και από την Παλαιστινιακή Αρχή.
Στις κινήσεις που προγραμματίζει η ελληνική πλευρά στη διπλωματική σκακιέρα εντάσσεται και η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιανουαρίου στο Παρίσι.
Την ίδια ώρα η Άγκυρα εμμένει στην σκληρή γραμμή με τον Tayyip Erdoğan να επιδίδεται σε εκστρατεία πειθούς.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Recep Tayyip Erdoğan θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, στις 8 Ιανουαρίου οπότε και είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream.
Στα μέσα Ιανουαρίου, ο Τούρκος πρόεδρος, αναμένεται να συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel η οποία θα επισκεφθεί την Άγκυρα με αφορμή το «αγκάθι» του προσφυγικού/μεταναστευτικού ενώ στα τέλη Ιανουαρίου, ο Tayyip Erdoğan θα δώσει το παρών στη διάσκεψη του Βερολίνου στη Λιβύη.
 
Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης