Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Απρόβλεπτη η αντίδραση του Ιράν - Κίνδυνος ανάφλεξης στην Μέση Ανατολή

Deutsche Welle: Απρόβλεπτη η αντίδραση του Ιράν - Κίνδυνος ανάφλεξης στην Μέση Ανατολή
Το Ιράν θα αντιδράσει, είναι απόλυτα σίγουροι οι αναλυτές, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να φανταστεί, ή να προβλέψει πως και που
«Είναι δύσκολο να προβλεφθεί πώς θα αντιδράσει η Τεχεράνη στη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί, ενός από τους κορυφαίους στρατηγούς της», εκτιμά η ειδικός σε ζητήματα Εγγύς Ανατολής Sanam Vakil από τη βρετανική δεξαμενή σκέψης Clatham House.
Αποκλείει ωστόσο ότι το Ιράν δεν θα αντιδράσει στην αμερικανική πυραυλική επίθεση και θεωρεί πιθανό η Τεχεράνη να αφήσει την κατάσταση να εκτροχιαστεί στο Ιράκ, εκμεταλλευόμενη το κενό εξουσίας στη χώρα μετά τη παραίτηση του πρωθυπουργού Adel Abdul Mahdi.
Για αυξημένα κρούσματα βίας στην Μέση Ανατολή κάνει λόγο και ο εκπρόσωπος των γερμανών Πρασίνων σε ζητήματα Μέσης Ανατολής Omid Nouripour εκτιμώντας ότι ο Soleimani δεν ήταν μόνο "εγκέφαλος" πίσω από την επιθετική στρατηγική της Τεχεράνης στην Εγγύς Ανατολή, όπως στη Συρία και το Ιράκ.
Ήταν, κατά την άποψή του, και το πρόσωπο της ιρανικής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή.
Η δολοφονία του αποτελεί πλήγμα για το κύρος των Ιρανών, οι οποίοι αντιλαμβάνονται την εξουδετέρωση του Σουλεϊμανί ως κήρυξη πολέμου από τις ΗΠΑ, υπογραμμίζει ο πολιτικός των Πρασίνων.
Ούτε το Ιράν, ούτε οι ΗΠΑ θα κέρδιζαν ένα πόλεμο
"Oι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν ενδέχεται να πυροδοτήσουν απρόβλεπτες εξελίξεις και εκτός Ιράκ", θεωρεί η Sanam Vakil προσθέτοντας ότι "ο Σουλεϊμανί είχε στενές σχέσεις με τον Hassan Nasrala και τη Χεζμπολάχ, με τη βοήθεια των οποίων το Ιράν αποσταθεροποιούσε την περιοχή.
Το πιο πιθανό όμως είναι, προς το παρόν, η Τεχεράνη να επικεντρωθεί στο έδαφος του Ιράκ".
Ο Ιορδανός ειδικός σε στρατιωτικά θέματα Abu Navar δηλώνει στην DW: "Το Ιράν εξαναγκάζεται να απαντήσει στο αμερικανικό πλήγμα, διαφορετικά θα πλήττεται το κύρος του στην περιοχή".
Ο ειδικός είναι πεπεισμένος ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε, για παράδειγμα, να απαγάγει αμερικανούς πολίτες στη Μέση Ανατολή ή να αποκλείσει τα στενά του Ορμούζ.
"Σε κάθε περίπτωση πάντως η απάντηση των Ιρανών θα είναι επίπονη για τις ΗΠΑ".
Εκτιμά ωστόσο ότι Ουάσιγκτον και Τεχεράνη θα αποφύγουν έναν πόλεμο, τον οποίο ούτε οι ΗΠΑ, ούτε το Ιράν είναι σε θέση να κερδίσουν, διότι ενδέχεται να συμπαρασύρει στο χάος ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης