Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές θα είναι ο αδύναμος κρίκος το 2020 – Η έννοια της εγγυημένης απόδοσης δεν υφίσταται

Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές θα είναι ο αδύναμος κρίκος το 2020 – Η έννοια της εγγυημένης απόδοσης δεν υφίσταται
Το βασικό σενάριο θέλει οι τραπεζικές μετοχές το 2020 να μην είναι οι πρωταγωνιστές της ανόδου αντιθέτως μπορεί να αποδειχθούν ο αδύναμος κρίκος του χρηματιστηρίου.
Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές θα είναι ο αδύναμος κρίκος στο ελληνικό χρηματιστήριο το 2020, θα είναι ο παράγοντας που θα χαμηλώσει τον πήχη των επιδόσεων και προσδοκιών και θα είναι η παράμετρος που θα διαμορφώσει μια αργή πλαγιοανοδική κίνηση στην αγορά.
Αν και οι τράπεζες θα έχουν διαφορετικό ρυθμό αντίδρασης στις εξελίξεις π.χ. η Πειραιώς μπορεί χρηματιστηριακά να έχει καλύτερες επιδόσεις έναντι των άλλων τραπεζών αλλά θα πρέπει να δούμε τις εξής παραμέτρους
-Η Εθνική βρίσκεται περίπου στην τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2015 στα 3 ευρώ.
Το 2020 θα τιτλοποιήσει έως 8 δισεκ. NPEs που σημαίνει ότι θα δαπανήσει έως 1,2 δισεκ. κεφάλαια θα χάσει δηλαδή το κεφαλαιακό μαξιλάρι ενώ είναι ασαφές τι θα συμβεί με την Εθνική Ασφαλιστική.
Εάν πουληθεί θα βρεθεί κεφάλαιο για να καλύψει την κεφαλαιακή επίδραση.
Οπότε τα 3 ευρώ ή στην ζώνη 2,60 με 3,30 ευρώ θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εύρος διακύμανσης για την μετοχή.
-Η Alpha bank βρίσκεται επίσης κοντά στην τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2015 στα 2 ευρώ.
Η Alpha bank για να ολοκληρώσει το πρώτο κύμα εξυγίανσης της θα προχωρήσει σε τιτλοποίηση 12 δισεκ. δαπανώντας 2,5 δισεκ. κεφάλαια.
Άρα η Alpha bank θα υποστεί μείωση κεφαλαίων εξέλιξη που θα περιορίσει έως ελαχιστοποιήσει τα ανοδικά περιθώρια.
Θα προχωρήσει σε έκδοση tier 2 έως 700 εκατ για να ενισχύσει τα κεφάλαια της με επιτόκιο 4% με 4,5% αλλά θα έχει χάσει κεφάλαιο η εξέλιξη αυτή θα έχει επίδραση στην αποτίμηση της τράπεζας.
-Η Eurobank βρίσκεται πάνω από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου – το 1 ευρώ ήταν η τιμή της αύξησης πριν την απορρόφηση της Grivalia -.
Για την Eurobank μια κίνηση έως τα 1,10 ευρώ θα ισοδυναμούσε με 22% για το 2020 και αυτό θα ήταν το μέγιστο της κίνησης.
Είναι πιθανό σενάριο να μην συμβεί ούτε αυτό και το εύρος διακύμανσης στον τίτλο της Eurobank να είναι μικρότερο…
-Η Πειραιώς ενώ βρίσκεται στην πιο αδύναμη κεφαλαιακή θέση, η διοίκηση Μεγάλου ετοιμάζει μεγάλες εξελίξεις και καλά νέα θα έρθουν για την Πειραιώς όπως αναφέρουν πηγές στην τράπεζα.
Η Πειραιώς ένα θέμα πρέπει να επιλύσει το Cocos το ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές των 2 δισεκ. θα πρέπει να βρεθεί φόρμουλα ώστε να ξεπεραστεί η αποπληρωμή – εξόφληση του.
Εάν αυτό συμβεί με λύση που δεν θα θεωρηθεί state aid δηλαδή κρατική βοήθεια θα μπορούσε να δώσει μια ώθηση στην μετοχή και να έχει καλύτερη συμπεριφορά.
Εάν όμως δεν υπάρξει κάποια καθαρή λύση, ο τίτλος δεν θα καταφέρει να διαφοροποιηθεί.

Συμπέρασμα

Το βασικό σενάριο θέλει οι τραπεζικές μετοχές το 2020 να μην είναι οι πρωταγωνιστές της ανόδου αντιθέτως μπορεί να αποδειχθούν ο αδύναμος κρίκος του χρηματιστηρίου.
Να τονιστεί ότι το 2021 το αργότερο οι πολυπόθητες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα πραγματοποιηθούν με ότι αυτό συνεπάγεται για τις τραπεζικές μετοχές.
Οι επενδυτές να θυμούνται ότι η έννοια της εγγυημένης απόδοσης δεν υφίσταται σε κανένα χρηματιστήριο, οι παρελθούσες αποδόσεις δεν εγγυώνται τις μελλοντικές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης