Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Καταστροφική η πολιτική Trump στη Μέση Ανατολή - Πλήγμα και για τις αγορές

Bloomberg: Καταστροφική η πολιτική Trump στη Μέση Ανατολή - Πλήγμα και για τις αγορές
Πέραν των γεωπολιτικών επιπτώσεων, σημαντικό είναι και το οικονομικό κόστος της επίθεσης
Στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή για την οποία είχε δεσμευθεί ο πρόεδρος Donald Trump κινείται η πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, στον απόηχο της δολοφονίας Soleimani, σημειώνει το Bloomberg.
Παρά το ότι ο Trump και κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η δολοφονία του Ιρανού θα αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις και θα βοηθήσει στη βελτίωση της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή, οι ΗΠΑ στέλνουν νέα στρατεύματα στην περιοχή, την ώρα που το Ιράν βρίσκεται στη θέση του αμυνόμενου και έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από τις κυρώσεις.
Την ίδια ώρα, πέραν των γεωπολιτικών επιπτώσεων, σημαντικό είναι και το οικονομικό κόστος της επίθεσης, με τις τιμές του πετρελαίου να εκτοξεύονται πάνω από τα 70 δολ. το βαρέλι, τις μετοχές διεθνώς να υποχωρούν και τον χρυσό να ενισχύεται σε υψηλά έξι ετών.
Οι ενέργειες των ΗΠΑ "έχουν αναμφισβήτητα καταστήσει μια ήδη ασταθή κατάσταση, πολύ πιο επικίνδυνη", σχολιάζει ο απόστρατος αξιωματικός του στρατού συνταγματάρχης Daniel Davis, συνεργάτης της Defense Priorities, που τάσσεται υπέρ της απόσυρσης στρατιωτών από το Ιράκ.
Το χτύπημα στον Soleimani φαίνεται να ενώνει τους Ιρανούς μετά από μήνες βίαιων διαμαρτυριών κατά της κυβέρνησής τους, ενώ χιλιάδες πολίτες θρηνούν για έναν στρατιωτικό αρχηγό.
Για λανθασμένες εκτιμήσεις από την κυβέρνηση Trump, κάνει λόγο ο Fawaz Gerges, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο London School of Economics.
«Η δολοφονία του Soleimani ένωσε τις πολιτικές δυνάμεις του Ιράκ κατά των ΗΠΑ και έδωσε στο Ιράν ζωτικό χώρο στο Ιράκ», εκτιμά ο Gerges.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης