Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προϋπολογισμός 2021-2027: H μάχη των αριθμών που θα κρίνει το μέλλον της ΕΕ

Προϋπολογισμός 2021-2027: H μάχη των αριθμών που θα κρίνει το μέλλον της ΕΕ
Ο Michel αναγνώρισε ότι η διαπραγμάτευση θα είναι «εξαιρετικά περίπλοκη» και «η πιο δύσκολη στην ιστορία της ΕΕ λόγω του Brexit»
Μπορεί να μην είναι η πιο… ελκυστική συζήτηση, αλλά ο τρόπος με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πορευθεί τα επόμενα επτά χρόνια,θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα μιας από τις πιο δύσκολες μάχες το 2020: τις διαπραγματεύσεις για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό του μπλοκ.
Όπως μεταδίδει το Euractiv, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησε σε μια διαπραγματευτική θέση κατά την προηγούμενη θητεία του, την οποία επιβεβαίωσε και η νέα σύνθεση του σώματος, τον Οκτώβριο του 2019.
Ωστόσο, τρεις προεδρίες απέτυχαν να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό και οι συζητήσεις στο Συμβούλιο δεν έχουν ξεκινήσει καν.
Τα κράτη -μέλη της ΕΕ θα πρέπει να βρουν τη χρυσή τομή για τον προϋπολογισμό 2021-2027, με τον χρόνο να πιέζει.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel έχει αναλάβει τη διαπραγμάτευση, με το ενδεχόμενο μίας έκτακτης Συνόδου Κορυφής τον Φεβρουάριο, να είναι ορατό.
Ωστόσο αυτό θα συμβεί μόνο αν καταγραφεί επαρκής πρόοδος.
Ο Michel αναγνώρισε ότι η διαπραγμάτευση θα είναι «εξαιρετικά περίπλοκη» και «η πιο δύσκολη στην ιστορία της ΕΕ λόγω του Brexit», πρόσθεσε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπολογίσει ότι η δημοσιονομική τρύπα ανέρχεται σε 13 δισ. ευρώ ετησίως.
Στην ΕΕ τα «στρατόπεδα» που διαμορφώνεται είναι δύο.
Από τη μία οι χώρες που τάσσονται υπέρ του μειωμένου προϋπολογισμού στο 1% του ΑΕΠ του μπλοκ(Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία και Δανία).
Στον αντίποδα, η Κομισιόν έχει προτείνει έναν επταετή προϋπολογισμό ύψους περίπου 1,1 τρισ ευρώ, που θα αντιστοιχεί στο 1,11% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ).
Μάλιστα, χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ουγγαρία, τάσσονται υπέρ ενός ακόμη πιο φιλόδοξου προϋπολογισμού, στο 1,3% του ΑΕΠ.

To χρονοδιάγραμμα

Ο Charles Michel θα ξεκινήσει τις διμερείς επαφές σε τεχνοκρατικό και πολιτικό επίπεδο τις επόμενες λίγες εβδομάδες ή μήνες.
Η ιδέα μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής τον Φεβρουάριο έχει ακουστεί από τον Δεκέμβριο, ωστόσο μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο εφόσον κριθεί ότι είναι ρεαλιστική η επίτευξη συμφωνίας.
Ωστόσο, οι αποφάσεις δεν είναι δυνατόν να αναβληθούν πέραν του Μαρτίου 2020.
Τον Απρίλιο του 2020, η Κομισιόν πρέπει να παρουσιάσει την πρότασή τα για το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2021.
Εάν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τότε, τo Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να προτείνει εναλλακτικές.
Ωστόσο, για να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος προϋπολογισμός, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία.
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης