Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Wells Fargo: Με ΑΕΠ 2,5% στην Ελλάδα οι δανειστές δεν θα αλλάξουν τις παραδοχές για το χρέος και τα πλεονάσματα

Wells Fargo: Με ΑΕΠ 2,5% στην Ελλάδα οι δανειστές δεν θα αλλάξουν τις παραδοχές για το χρέος και τα πλεονάσματα
Το συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα δίνει μια επικοινωνιακή μάχη για το πρωτογενές πλεόνασμα όταν για τα επόμενα 40 χρόνια θα πρέπει να δεσμεύει κάθε χρόνο 2,2% του ΑΕΠ ως πλεόνασμα για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στην Ελλάδα θα αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη ή μη μια σειράς οικονομικών και πολιτικών στόχων της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρει η αμερικανική τράπεζα Wells Fargo.
Οικονομολόγος της Wells Fargo επισημαίνει ότι με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις η Ελλάδα την επόμενη διετία 2020 και 2021 θα αναπτύσσεται με ρυθμό 2,5% ή περίπου σε αυτά τα επίπεδα.
Με ρυθμό 2,5% οι πιθανότητες οι ευρωπαίοι δανειστές να μεταβάλλουν τις παραδοχές για την βιωσιμότητα του χρέους ή για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι περιορισμένη.
Συν τοις άλλοις υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα που χρήζει μεγάλης προσοχής.
Οι δανειστές καθόρισαν στην Ελλάδα ένα πλαίσιο εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους που διαμορφώνεται στα 353 δισεκ. ευρώ μέσω των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Έως το 2022 η Ελλάδα θα πρέπει να διαθέτει το 3,5% του ΑΕΠ για την εξυπηρέτηση του χρέους και ακολούθως και για 40 χρόνια το 2,2% του ΑΕΠ από το πρωτογενές πλεόνασμα για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Εάν οι δανειστές αλλάξουν το πλαίσιο έσω και για ένα χρόνο και μειώσουν την απαίτηση από 3,5% σε 2,2% επί της ουσίας η Ελλάδα θα έχει κερδίσει μια χρονιά 2,5 δισεκ. ευρώ αλλά στην πράξη οι βασικές παραδοχές για το ελληνικό χρέος δεν θα έχουν αλλάξει.
Μια χώρα με βιώσιμο χρέος δεν μπορεί να υποχρεώνεται να διαθέτει πρωτογενή πλεονάσματα για 40 χρόνια.
Οπότε η ύπαρξη των πρωτογενών πλεονασμάτων προδιαθέτει ότι οι δανειστές δεν πιστεύουν ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο.
Για την Ελλάδα η πολιτική πρωτοβουλία να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι κίνηση εντυπώσεων, καθώς εάν συμβεί θα αφορά μόνο μια χρονιά και ακολούθως για 40 χρόνια η Ελλάδα θα υποχρεώνεται σε δεσμεύει το 2,2% του ΑΕΠ για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Όμως η Ελλάδα δεν έχει σύμμαχο το υψηλό ρυθμό ανάπτυξης.
Στις προβολές έως το 2022 των διεθνών οργανισμών προκύπτει ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να εμφανίζει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης οπότε το 2,5% που είναι ο μέσος όρος για την Ελλάδα την διετία 2020 και 2021 δεν αποτελεί εχέγγυο για τους δανειστές να αλλάξουν τις παραδοχές για το χρέος δηλαδή βιωσιμότητα και πρωτογενή πλεονάσματα.
Να ληφθεί υπόψη ότι με σημερινές παραδοχές δηλαδή ΑΕΠ στα 190 δισεκ. η Ελλάδα για 40 χρόνια θα πρέπει να διαθέτει 2,2% του ΑΕΠ για την εξυπηρέτηση του χρέους δηλαδή θα πρέπει τα πρωτογενή πλεονάσματα θα αντιστοιχούν στο 88% του ελληνικού ΑΕΠ ή 167 δισεκ. ευρώ.
Μεγάλη ανατροπή για την Ελλάδα θα ήταν να αρθεί η υποχρέωση να δεσμεύει το 2,2% του ΑΕΠ υπό την μορφή πρωτογενούς πλεονάσματος, αυτή θα ήταν μια μεγάλη ανατρεπτική κίνηση.
Οι ευρωπαίοι ενώ αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα όντως προσπαθεί να κερδίσει την αξιοπιστία της και όντως προσπαθεί να διαμορφώσει καλύτερες συνθήκες σε οικονομία και αγορές, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν θα αλλάξει ακόμη και εάν κερδοσκοπικά η Ελλάδα δανείζεται πέραν της λήξης των μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος το 2032.
Η Ελλάδα είναι πιθανό να εκδώσει 15ετές ομόλογο που λήγει το 2035 δηλαδή ξεπερνάει το όριο των μέτρων του 2032.
Όμως ακόμη και σε αυτή την περίπτωση το ελληνικό χρέος δεν καθίσταται βιώσιμο, το ελληνικό χρέος είναι καλύτερα εξυπηρετήσιμο λόγω των χαμηλών επιτοκίων στην ευρωζώνη από την ΕΚΤ αλλά όχι βιώσιμο.
Το συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα δίνει μια επικοινωνιακή μάχη για το πρωτογενές πλεόνασμα όταν για τα επόμενα 40 χρόνια θα πρέπει να δεσμεύει κάθε χρόνο 2,2% του ΑΕΠ ως πλεόνασμα για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Τι ανέφερε πρόσφατα η αμερικανική τράπεζα Wells Fargo
Wells Fargo: Η Ελλάδα θα χρειαστεί 8-10 χρόνια για να αναπληρώσει την απώλεια του εθνικού πλούτου λόγω κρίσης

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί 8 με 10 χρόνια για να αναπληρώσει τον χαμένο εθνικό πλούτο λόγω της κρίσης που έπληξε καίρια τις οικονομικές δομές, διατυπώνει οικονομολόγος της Wells Fargo στο bankingnews.
Μια από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες και από τις μεγαλύτερες διεθνώς με 1,9 τρισεκ. δολάρια ενεργητικό εκτιμάει ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο σε σχέση με την κορύφωσης της οικονομικής και τραπεζικής κρίσης.
Ωστόσο η ζημία που έχει προκαλέσει στον οικονομικό ιστό η κρίση είναι πολύ μεγάλη, έπληξε τις παραγωγικές δυνάμεις, τις τράπεζες διάβρωσε τα θεμέλια της εθνικής οικονομίας.
Κατά την αμερικανική τράπεζα θα απαιτηθούν περίπου 8 με 10 χρόνια ώστε η Ελλάδα να αναπληρώσει όλο το χαμένος έδαφος της περιόδου 2010 με 2018.
Για να μπορέσει η Ελλάδα να αναπληρώσει το χαμένος έδαφος ως προς τον εθνικό πλούτο θα πρέπει
1)Για 8 χρόνια να επιτυγχάνει ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 2,5% ή 20% αύξηση του ΑΕΠ που ισοδυναμεί με σημερινές αξίες 40 δισεκ. πρόσθετος εθνικός πλούτος
2)Θα πρέπει η ανεργία να μειωθεί σε ποσοστά κάτω από 8%, η παραγωγικότητα να αυξηθεί σχεδόν 20% και ταυτόχρονα να αυξηθεί και η κατανάλωση μαζί με τις επενδύσεις δημόσιες και ιδιωτικές άνω του 15% σταθερά.
3)Οι τράπεζες θα πρέπει να κλείσουν οριστικά το κεφάλαιο NPEs, θα πρέπει τα προβληματικά δάνεια να υποχωρήσουν σο 5% του συνόλου από 43% της τρέχουσας περιόδου και ταυτόχρονα να αρχίσουν να αυξάνουν τους ισολογισμούς τους με ρυθμό 7-8 δισεκ. ετησίως.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα αποτελεί για την 10ετία που φεύγει το σημείο αναφοράς παγκοσμίως, πως μια χώρα που καταστρέφεται μπορεί να βρει ξανά τον δρόμο της προς την κανονικότητα.
Ωστόσο η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα είναι εύκολη γιατί στην εξίσωση δεν έχουμε προσμετρήσει τον παράγοντα διεθνής οικονομία, κεντρικές τράπεζες, νομισματική χαλάρωση μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης.
Πόσο ακόμη θα κρατήσει ο ανοδικός οικονομικός κύκλος;
Ήδη στις ΗΠΑ πλησιάζει τα 11 χρόνια και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σε διάρκεια στην παγκόσμια ιστορία.
Κάποια στιγμή ο οικονομικός κύκλος θα γυρίσει σε καθοδικό και αυτή η μεγάλη αλλαγή διεθνώς θα επιδράσει και στην Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης