Τελευταία Νέα
Speculator

Τα πέντε μεγάλα επιχειρηματικά deals και projects που θα βρεθούν στο επίκεντρο

tags :
Τα πέντε μεγάλα επιχειρηματικά deals και projects που θα βρεθούν στο επίκεντρο
Το 2020 όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς θα είναι σοβαρών αλλαγών και ανακατατάξεων στον ελληνικό επιχειρηματικό χάρτη
Μετά από μία δύσκολη, όπως αποδείχτηκε επιχειρηματική χρονιά η οποία χαρακτηρίστηκε από δύο εκλογικές αναμετρήσεις και αρκετές καθυστερήσεις στην λήψη αποφάσεων για την υλοποίηση μεγάλων projects αλλά και deals, το 2020 όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς θα είναι σοβαρών αλλαγών και ανακατατάξεων στον ελληνικό επιχειρηματικό χάρτη.
Aνοιχτές εκκρεμότητες θα αναζητήσουν τη «λύση» τους μέσα στο 2020 και νέες επενδύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τόσο από εγχώριους όσο και ξένους παίκτες.

Ελληνικό

Το 2020 κάνει «πρεμιέρα» με το Eλληνικό το οποίο αποτελεί τη «ναυαρχίδα», των projects τα οποία θα βρεθούν στο επίκεντρο της κινητικότητας για την προσέλκυση νέων επενδυτικών κεφαλαίων, καθώς και διεκδίκησης μεγάλων συμβολαίων για ελληνικούς και ξένους ομίλους.
Μετά το οριστικό αποτέλεσμα του διαγωνισμού για το καζίνο, αναμένεται να μπουν οι μπουλντόζες για να «μεταμορφώσουν» την περιοχή του πρώην αεροδρομίου σε μια εμπορική, αστική και τουριστική υποδομή 6,2 εκατ. τετραγωνικών μέτρων.
Το συνολικό επενδυτικό κόστος του έργου ανάπλασης εκτιμάται στα 8 δισ. ευρώ για τα επόμενα 25 χρόνια.
Πέραν της Αθήνας, το έργο -ένα από τα μεγαλύτερα έργα αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη- θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην ελληνική οικονομία, καθώς αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 85.000 νέες θέσεις εργασίς στη διάρκεια των σταδίων κατασκευής και λειτουργίας, συμβάλλοντας στην αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ και αποφέροντας σημαντικά φορολογικά έσοδα στο ελληνικό κράτος.
Το έργο του Ελληνικού θα δημιουργήσει μια μητροπολιτική περιοχή προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες και τουρίστες, μέσω ενίσχυσης της πρόσβασης με μέσα μεταφοράς και με την προσθήκη νέων πολιτιστικών, αθλητικών, τουριστικών και εκπαιδευτικών υποδομών.
Το έργο θα συμβάλει στη βελτίωση της συνδεσιμότητας πεζών, ενώ δημιουργεί νέους δημοσίους χώρους και ένα ανοικτό πάρκο δύο εκατ. τετραγωνικών μέτρων.
Παράλληλα, θα προσφέρει πρόσβαση σε 3,5 χιλιόμετρα ακτογραμμής.
Το Ελληνικό εκτιμάται ότι θα προσελκύσει περισσότερους από ένα εκατ. νέους τουρίστες στην περιοχή, βοηθώντας την Αθήνα να ενδυναμώσει τη θέση της ως τουριστικό προορισμό όλον τον χρόνο.

Νέο τοπίο στις τηλεπικοινωνίες

Νέο τοπίο διαμορφώνεται στην εγχώρια τηλεπικοινωνιακή αγορά, με την πώληση της Forthnet και της Wind οι οποίες βρίσκονται στην τελική ευθεία, με τις αλλαγές που συντελούνται στην συνδρομητική τηλεόραση αλλά και την συζήτηση που έχει ξεκινήσει - κατόπιν κυβερνητικών παρεμβάσεων - για τις υψηλές τιμές των  δεδομένων στην Ελλάδα.
Η πώληση τόσο της Forthnet (έχει δοθεί παράταση μέχρι 31 Ιανουαρίου στις διαπραγματεύσεις μετακύ της Alter Ego και των πιστωτριών τραπεζών) όσο και της Wind αναμένεται να αλλάξουν άρδην το σκηνικό στην αγορά και να πυροδοτήσουν νέες εξελίξεις από τις αρχές του νέου έτους, όπως εκτιμούν στελέχη του κλάδου.
Ήδη η πώληση της Forthnet από τις πιστώτριες τράπεζες στην Alter Ego βρίσκεται στην τελική ευθεία (κάποιοι μιλούν και για καθυστέρηση) με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στην παρούσα φάση γίνεται ο τελικός έλεγχος των προς υπογραφή συμβάσεων.
Βεβαίως, η συμφωνία που θα υπογραφεί θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, γι’ αυτό και δεν πρόκειται να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.
Με την απόκτηση της Forthnet ο Β. Μαρινάκης καθίσταται ηγέτης στις τηλεπικοινωνίες, στην συνδρομητική τηλεόραση αλλά και στην κινητή τηλεφωνία.
Mέσα στο επόμενο δίμηνο με τρίμηνο αναμένεται να ξεκαθαρίσει ποιος θα είναι αυτός που θα αποκτήσει τη Wind και συγκεκριμένα το 95% των μετοχών που κατέχουν η Golden Tree Asset Management  και η Cyrus Capital Partners.
Η εταιρία κλείνει το 2018 με EBITDA που θα υπερβεί τα 135 εκ ευρώ και θεωρείται λογική μια προσφορά με πολλαπλασιαστή EBITDA στα επίπεδα του 7 δηλαδή περίπου 1 δις ευρώ αν και αυτό που θα μετρήσει είναι τα αποτελέσματα του 2020 .

Μέσα στον Φεβρουάριο 2020 οι δεσμευτικές προσφορές για Εθνική Ασφαλιστική

Μέσα στον Φεβρουάριο του 2020 θα πρέπει οι τρεις εταιρίες που πέρασαν στη δεύτερη διαγωνιστική φάση για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές στην Εθνική τράπεζα, η οποία θα πρέπει μέσα στο α΄δίμηνο το νέου έτους να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με την πώληση της εταιρίας, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κομισιόν.
Στην δεύτερη φάση, όπως είχε γράψει το ΒΝ, τα ποσά που προτάθηκαν - χωρίς δεσμευτικές προσφορές - από τις CVC Capital Partners, Centerbridge Lone Star και 3ICP – LCP ανέρχονται από 500 έως και 560 εκατ. ευρώ.
Πρόσφατα ενημερώθηκαν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές από τη διοίκηση της Τράπεζας, για τη συνέχιση της διαγωνιστικής διαδικασία και την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί εκ νέου παράταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην πρώτη φάση του διαγωνισμού κανένας από τους υποψήφιους μετόχους δεν κατέθεσε πρόταση που να ικανοποιεί την διοίκηση της Τράπεζας, η οποία με βάση τα στοιχεία του 9μηνου αποτιμά την Εθνική Ασφαλιστική στο 1,06 δισ. ευρώ.

Σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την πώληση του 30% του Ελ. Βενιζέλος

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να προχωρήσει η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 30% του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος».
Ηδη στην εκδήλωση αρχικού ενδιαφέροντος παρουσιάστηκαν 10 επενδυτικά σχήματα.
Μεταξύ των ομίλων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον είναι τόσο η καναδικών συμφερόντων Avi Alliance (που ανήκει στην Investments) που ελέγχει ήδη το 40% και το management του ΔΑΑ, αλλά και το αυστραλέζικο επενδυτικό κεφάλαιο Macquarie Capital, που θεωρείται εκ μεγαλύτερων επενδυτών σε υποδομές παγκοσμίως.
Το 2018 το αεροδρόμιο κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ επιβατικής κίνησης με τους επιβάτες να ξεπερνούν τα 24 εκατ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» το 2018 διακινήθηκαν 24,14 εκατ. επιβάτες, ξεπερνώντας κατά 2,4 εκατ. την κίνηση του 2017 και σημειώνοντας αύξηση 11%.
Θετική παραμένει η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου και το 2019, με το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου να σημειώνει αύξηση 6%.
Συνολικά, στο 11μηνο του 2019 η κίνηση έφτασε τα 23,94 εκατομμύρια επιβάτες.

Εν αναμονή της διάσωσης της Creta Farms

Eν αναμονή του τι μέλλει γενέσθαι με την διάσωση της Creta Farms βρ΄σικεται η αγορά.
Η τριμελής προσωρινή διοίκηση της Creta Farms έχει συγκαλέσει εκ νέου έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων με αποκλειστικό θέμα της ημερήσιας διάταξης την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου. Η γενική συνέλευση έχει προγραμματισθεί για την Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020, στις 12 το μεσημέρι, στην έδρα της εταιρείας στην Κρήτη, ενώ σε περίπτωση μη επίτευξης απαρτίας θα πραγματοποιηθεί επαναληπτική γενική συνέλευση την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, επίσης στις 12 το μεσημέρι.
Μέχρι τότε έχει μεγάλο ενδιαφέρον να διευκρινιστεί ποιες θα είναι οι κινήσεις του προτιμητέου επενδυτή, ήτοι της Impala Invest όσο και των αδερφών Δομαζάκη.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας το νόμιμα εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο θα αναλάβει την υλοποίηση του σχεδίου διάσωσης της εταιρείας μέσα από το άρθρο του 106 δ) του Πτωχευτικού Κώδικα που προβλέπει  τη σύσταση της νέας εταιρείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης