Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στα τέλη 2020 με αρχές 2021 η πρώτη γεώτρηση στο Δυτικό Κατάκολο από την Energean

tags :
Στα τέλη 2020 με αρχές 2021 η πρώτη γεώτρηση στο Δυτικό Κατάκολο από την Energean
Η άδεια από την αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων του ΥΠΕΝ αναμένεται εντός του πρώτου τριμήνου της χρονιάς
Στα τέλη του 2020 με αρχές του 2021, τοποθετείται η πραγματοποίηση της πρώτης γεώτρησης από την Energean, για την ανάπτυξη του κοιτάσματος υδρογονανθράκων του Δυτικού Κατακόλου στον Πύργο Ηλείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και εντός του πρώτου τρίμηνου της χρονιάς αναμένεται να δοθεί η σχετική άδεια από την αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων του ΥΠΕΝ, η εταιρεία έχει αποφασίσει η έναρξη των εργασιών να μην συμπέσει χρονικά με την τουριστική περίοδο.
Επομένως, σχεδιάζει να δρομολογήσει την πρώτη γεώτρηση μετά το τέλος του καλοκαιριού, κάτι που σημαίνει πως θα ξεκινήσει μέσα στον επόμενο χειμώνα, δηλαδή προς τα τέλη της νέας χρονιάς ή, το αργότερο, στις αρχές του επόμενου.

Θετική γνωμοδότηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Το «πράσινο φως» από τη Διεύθυνση του ΥΠΕΝ, με το οποίο θα ολοκληρωθεί το αδειοδοτικό σκέλος ανάπτυξης του κοιτάσματος, θα έρθει μετά την θετική γνωμοδότηση που έδωσε στις 9 Δεκεμβρίου το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας στη Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων (ΜΠΚΕ). Το Συμβούλιο υπερψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία τη σχετική εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, Λάμπρου Δημητρογιάννη, ο οποίος στη συνεδρίαση παρουσίασε αναλυτικά τις προβλέψεις της ΜΠΕ και μεταξύ άλλων περιέγραψε τις γεωτρητικές εργασίες.
Κατά τη συνεδρίαση, ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης υπογράμμισε από την πλευρά του ότι αν και είναι νωρίς ακόμη προκειμένου να εκφράζονται βεβαιότητες, είναι ελπιδοφόρο ότι μέσω αυτών των ερευνών μπορεί και η Δυτική Ελλάδα να μπει στον «χάρτη των ελληνικών υδρογονανθράκων».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Γιάννης Μπασιάς, αναφέρθηκε στη σημασία που θα έχει για την ευρύτερη περιοχή η ανάπτυξη του κοιτάσματος, καθώς θα είναι το πρώτο κοίτασμα που τίθεται σε παραγωγή στη Δυτική Ελλάδα.

Τρίτο κοίτασμα σε φάση παραγωγής

Από τον Νοέμβριο του 2016, το συγκεκριμένο κοίτασμα έχει περάσει στο στάδιο της εκμετάλλευσης, με συνέπεια να γίνει το πρώτο ενεργό «πεδίο» υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα, και το τρίτο στη χώρα, μετά τον Πρίνο και το (εξαντλημένο πλέον) κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόλπο της Καβάλας.
Με βάση την συγκέντρωση και επεξεργασία στοιχείων που πραγματοποιήθηκε από την Energean στη διάρκεια της διετούς ερευνητικής περιόδου, το κοίτασμα εκτιμάται ότι είναι της τάξης των 35-40 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου σε θέση, ενώ η αποληψιμότητα εκτιμάται ότι κινείται στο 30%.
Το σχέδιο της εταιρείας για την ανάπτυξη του κοιτάσματος προβλέπει πως η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί από τη στεριά προς τη θάλασσα (οριζόντια γεώτρηση) και θα προχωρήσει σε μήκος περίπου 4,5 χιλιομέτρων, κάτω από τον πυθμένα, φθάνοντας στο κοίτασμα σε βάθος περίπου 2,5 χιλιομέτρων.
Έτσι, οι εργασίες δεν θα δημιουργήσουν οπτική όχληση.
Η Energean είναι αποκλειστικός ανάδοχος της παραχώρησης από το καλοκαίρι του 2017, μετά την έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας της μεταβίβασης στην εταιρεία του 40% της συμμετοχής της Trajan Oil and Gas.
Η Energean Oil συμμετείχε με 60% στην κοινοπραξία, στην οποία έχει παραχωρηθεί από τον Μάιο του 2014 το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης της συγκεκριμένης περιοχής.

Πηγή: www.worldenergynews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης