Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αναβάθμιση του δικτύου μεταφοράς στην Πελοπόννησο από τον ΑΔΜΗΕ εντός του 2020

tags :
Αναβάθμιση του δικτύου μεταφοράς στην Πελοπόννησο από τον ΑΔΜΗΕ εντός του 2020
Μέσα στη νέα χρονιά θα ολοκληρωθεί η διασύνδεση της πλευράς 400 kV του ΚΥΤ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ με τη Γραμμή Μεταφοράς 400 kV ΚΥΤ ΔΙΣΤΟΜΟΥ - ΚΥΤ ΑΧΕΛΩΟΥ
Εντός του 2020 αναμένεται να ολοκληρωθούν σημαντικά έργα που αφορούν στην αναβάθμιση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Πελοποννήσου με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται σε αρκετά μεγάλο βαθμό το πρόβλημα του κορεσμού ως προς την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ και η Πελοπόννησος να καθίσταται εξαγωγέας ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με το νέο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρισμού για την περίοδο 2021-2030 που εκπόνησε ο ΑΔΜΗΕ και έθεσε σε δημόσια διαβούλευση, ήδη από την Πελοπόννησο εμφανίζεται ροή μεγάλων ποσοτήτων ισχύος κυρίως προς την Αττική και δευτερευόντως προς τη Δυτική Στερεά Ελλάδα και τη Ζάκυνθο.
Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή παίζει η διασύνδεση της πλευράς 400 kV του ΚΥΤ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ με τη Γραμμή Μεταφοράς 400 kV ΚΥΤ ΔΙΣΤΟΜΟΥ - ΚΥΤ ΑΧΕΛΩΟΥ, η οποία προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2020. Με τη γραμμή αυτή, η μεγίστη επιτρεπόμενη εγκατεστημένη ισχύς από τους σταθμούς ΑΠΕ, η οποία είναι δυνατό να συνδεθεί ασφαλώς στο δίκτυο της Πελοποννήσου και ελαχιστοποιεί την απορριπτόμενη ενέργεια από αυτούς τους σταθμούς , εκτιμάται πλέον στα 1.700 MW έως 1.900 MW. Το ακριβές νούμερο θα εξαρτηθεί από τη θέση της εγκατάστασης και την τοπολογία της σύνδεσης των νέων σταθμών ΑΠΕ στο δίκτυο της περιοχής.

Κορεσμένος ο ηλεκτρικός «χώρος» στην Πελοπόννησο από το 2012

Ας σημειωθεί ότι το 2012, η ΡΑΕ με απόφασή της είχε κηρύξει το δίκτυο μεταφοράς της Πελοποννήσου ως κορεσμένο για την απορρόφηση της ισχύος από σταθμούς ΑΠΕ. Εκείνη η απόφαση ανέφερε ως όριο ασφαλούς απορρόφησης ισχύος από σταθμούς ΑΠΕ, οι οποίοι συνδέονται στο δίκτυο μεταφοράς και διανομής της περιοχής, τα 1.900 MW. Σήμερα στην Πελοπόννησο και στα κυκλώματα κατάντη του ΚΥΤ Κουμουνδούρου (όπου είχε σημειωθεί ο κορεσμός) η συνολική δεσμευμένη ισχύς από τους σταθμούς των ΑΠΕ ανέρχεται σε 1.415,12 MW. Πρόκειται για τη συνολική ισχύ των έργων σε λειτουργία, των έργων με σύμβαση σύνδεσης στο σύστημα και των έργων με οριστική προσφορά σύνδεσης, ύψους 1.385,12 MW συν την επιπλέον ισχύ των 30 MW, βάσει της πρόβλεψης του Νόμου 4546/2018 για την κατά παρέκκλιση χορήγηση προσφορών σύνδεσης σε σταθμούς ΑΠΕ που πρόκειται να λειτουργήσουν από Ενεργειακές Κοινότητες , σε σταθμούς αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό, ή εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό (net metering και virtual net metering).
Με τη δεύτερη διασύνδεση του Συστήματος της Πελοποννήσου στα 400 kV (ΚΥΤ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΥΤ ΚΟΡΙΝΘΟΥ - ΚΥΤ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ) του ΑΔΜΗΕ, εκτιμάται ότι το όριο θα αυξηθεί επιπλέον σε 2.000 MW έως 2.200 MW.

Αναπροσαρμογή του ορίου ασφαλούς απορρόφησης ισχύος

Αυτό αντανακλά άλλωστε και η πρόσφατη απόφαση της ΡΑΕ (663/2019) , οποία αναπροσαρμόζει σε 2.310 MW το παλαιό όριο κορεσμού, των 1.900 MW του 2012 για την ασφαλή απορρόφηση ισχύος από ΑΠΕ συνδεδεμένες στο δίκτυο μεταφοράς και διανομής της Πελοποννήσου.
Τα πρόσθετα μεγαβάτ, σύμφωνα με το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει ήδη εκφραστεί και καταγραφεί (δηλαδή βάσει αιτήσεων) κατανέμονται ως εξής :
• 1.200 MW από Αιολικούς Σταθμούς.
• 900 MW από Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς
• 100 MW από Μικρούς Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς
• 80 MW από Σταθμούς Βιομάζας, Βιοαερίου, Γεωθερμίας, Ηλιοθερμικούς Σταθμούς και Μονάδες ΣΗΘΥΑ.
• 30 MW από σταθμούς ΑΠΕ του Νόμου 4546/2018 (ενεργειακές κοινότητες, net metering κλπ).Η συνολική δεσμευμένη ισχύς από σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, σύμφωνα με τις μελέτες, εξαντλεί το υφιστάμενο περιθώριο ώστε να ελαχιστοποιείται η απορριπτόμενη ενέργεια από τους σταθμούς αυτούς.

Παραμένουν τοπικά προβλήματα κορεσμού

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ, στο άμεσο μέλλον στο δίκτυο της Πελοποννήσου και στο τμήμα του συστήματος μεταφοράς κατάντη του ΚΥΤ Κουμουνδούρου θα διαμορφωθούν νέες συνθήκες (Διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο, Σύνδεση της Νέας Μονάδας ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΙΙ), πράγμα που πιθανόν να απαιτεί νέες θεωρήσεις σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των θερμικών Μονάδων και το αποδεκτό όριο ασφαλούς απορρόφησης ισχύος από Σταθμούς ΑΠΕ.
Επίσης ο Διαχειριστής, επισημαίνει ότι, εκτός των όσων προαναφέρθηκαν, προβλήματα κορεσμού εμφανίζονται και τοπικά σε ορισμένες περιοχές του δικτύου μεταφοράς της Πελοποννήσου (κυρίως στις περιοχές της Τροιζηνίας και της Μάνης). Τα προβλήματα αυτά δεν αίρονται με την ένταξη των προγραμματισμένων έργων των 400 kV και ο τοπικός κορεσμός αντιμετωπίζεται με επιμέρους έργα ενίσχυσης στο σύστημα των 150 kV.

Πηγή: www.worldenergynews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης