Αποφασισμένη η ΕΒΙΚΕΝ για επίσημη καταγγελία της ΔΕΗ στη ΡΑΕ για τις χρεώσεις CO2

Αποφασισμένη η ΕΒΙΚΕΝ για επίσημη καταγγελία της ΔΕΗ στη ΡΑΕ για τις χρεώσεις CO2
Η Ένωση υποστηρίζει ότι, ακόμη και με τις αλλαγές που δρομολογεί η ΔΕΗ, δεν θα μπορούν να επαληθευτούν τα ποσά που καταβάλλουν μηνιαίως οι πελάτες υψηλής και μέσης τάσης
Στα άκρα οδηγείται η αντιπαράθεση της ΕΒΙΚΕΝ με τη ΔΕΗ για τον τρόπο υπολογισμού της χρέωσης του CO2 στα τιμολόγια Μέσης και Υψηλής τάσης.
Η Ένωση των Βιομηχανικών Καταναλωτών είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε επίσημη καταγγελία προς τη ΡΑΕ για παραβίαση του Κώδικα Προμήθειας από τη ΔΕΗ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εντός των επομένων ημερών αναμένεται νέα παρέμβαση της Ανεξάρτητης Αρχής προς τη ΔΕΗ, από την οποία θα ζητηθούν αναδρομικά στοιχεία για τη χρέωση του CO2 για τη διετία 2018-2019.
Εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει τόσο στην επιβολή ποινών προς τη ΔΕΗ για παραβίαση του όρου της διαφάνειας των τιμολογίων που προβλέπει ο Κώδικας Προμήθειας, αλλά και σε αναδρομικό επανυπολογισμό της χρέωσης του CO2 που έχει επιβληθεί στα τιμολόγια των επιχειρήσεων της Μέσης και της Υψηλής Τάσης, άρα και σε επιστροφές των επιπλέον χρεώσεων.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΒΙΚΕΝ το επιπλέον κόστος που έχουν υποχρεωθεί να καταβάλουν οι επιχειρήσεις την προηγούμενη διετία αγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ.

Κορυφώθηκε η αντιπαράθεση τις τελευταίες ημέρες

Η ένταση μεταξύ της ΔΕΗ και της ΕΒΙΚΕΝ για το συγκεκριμένο ζήτημα υποβόσκει εδώ και μήνες, με ανταλλαγή αλλεπάλληλων επιστολών, μεταξύ των δυο πλευρών αλλά και με διαμαρτυρία της ΕΒΙΚΕΝ προς τη ΡΑΕ, η οποία παρενέβη στην υπόθεση ζητώντας από τη ΔΕΗ να τηρεί τον Κώδικα Προμήθειας κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια του υπολογισμού της συγκεκριμένης χρέωσης.
Η ένταση κορυφώθηκε τις τελευταίες ημέρες, μετά και τις διαρροές από τη ΔΕΗ ότι θα προχωρήσει σε βελτίωση της μεθοδολογίας υπολογισμού της χρέωσης CΟ2 η οποία στο εξής θα γίνεται κάθε μήνα ανεξαρτήτως από το αν τον προηγούμενο μήνα οι τιμές των δικαιωμάτων CO2 είχε μεταβληθεί ±10% ή όχι και ότι η νέα μεθοδολογία θα εφαρμοστεί αναδρομικά από την 1η Δεκεμβρίου 2019.

Βελτίωση των παρεχόμενων πληροφοριών

Όλα αυτά αναφέρονται σε επιστολή προς τη ΡΑΕ, του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Γιώργου Στάσση, με ημερομηνία 18.11.2019.
Στην επιστολή ο κ. Στάσσης υποστηρίζει ότι τα στοιχεία που σχετίζονται με το κόστος των δικαιωμάτων CO2 δημοσιεύονται στο πλαίσιο της υποβολής προς το ΥΠΕΝ των ετήσιων περιβαλλοντικών εκθέσεων σε εκπλήρωση της υποχρέωσης τήρησης των περιβαλλοντικών όρων των σταθμών παραγωγής της.
Στην ίδια επιστολή ο κ. Στάσσης υποστηρίζει ότι με βάση αυτά τα δεδομένα δεν θίγεται η υποχρέωση της ΔΕΗ να τηρεί τον όρο της διαφάνειας στα τιμολόγια της όπως προβλέπει ο Κώδικας Προμήθειας και δηλώνει ότι έχει ήδη δρομολογήσει τη βελτίωση των παρεχομένων πληροφοριών.

Απουσία αναλυτικών στοιχείων

Ωστόσο η ΕΒΙΚΕΝ με μια ακόμη επιστολή της προς τη ΡΑΕ που έχει ημερομηνία 28.11.2019 επιμένει ότι η ΔΕΗ δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της Αρχής και ότι τα τιμολόγια Υψηλής και Μέσης Τάσης δεν περιλαμβάνουν αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τον τρόπο προσδιορισμού της χρέωσης CO2, ώστε να είναι δυνατή η επαλήθευση της.
Συγκεκριμένα η ΕΒΙΚΕΝ τονίζει πως τα τιμολόγια της ΔΕΗ αναφέρονται σε «προσωρινά» στοιχεία, υποδηλώνοντας ότι θα έπρεπε να ακολουθήσει εκκαθάριση με βάση τα «οριστικά» στοιχεία, η οποία όμως δεν γίνεται από τη ΔΕΗ.
Προσθέτει δε ότι για τον υπολογισμό της χρέωσης των CO2 η ΔΕΗ παραπέμπει σε ετήσια και όχι σε μηνιαία στοιχεία, τα οποία, υποβάλλονται στο ΥΠΕΝ, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους, γεγονός το οποίο καθιστά στην πράξη μη εφικτή την επαλήθευση των μηνιαίων χρεώσεων που περιλαμβάνονται στα τιμολόγια.

Πηγή: www.worldenergynews.gr 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS