Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τέλος η εκεχειρία στη Λιβύη - Ανησυχία Δύσης και Ρωσίας για την παραβίασή της - Μαίνονται οι μάχες γύρω από την Τρίπολη

Τέλος η εκεχειρία στη Λιβύη - Ανησυχία Δύσης και Ρωσίας για την παραβίασή της - Μαίνονται οι μάχες γύρω από την Τρίπολη
Ρωσία και Τουρκία αν και υποστηρίζουν διαφορετικά στρατόπεδα στη Λιβύη, είχαν καλέσει σε κατάπαυση του πυρός από τα μεσάνυκτα του Σαββάτου (11/1)
(UPD2) Λίγες μόλις ώρες "ζωής" είχε η εκεχειρία στη Λιβύη  καθώς οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές μαίνονται και σήμερα γύρω από την Τρίπολη.
Όπως αναφέρει το Reuters, οι δύο πλευρές φέρονται να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος παραβίασε την εκεχειρία για την οποία είχαν συμφωνήσει ο Στρατάρχης Khalifa Haftar και ο πρωθυπουργός Sarraj.
Η πρόταση των προέδρων της Τουρκίας και της Ρωσίας να τεθεί από σήμερα (12/1) σε ισχύ κατάπαυση του πυρός, εννέα μήνες και πλέον μετά την επίθεση στην Τρίπολη από τις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) υπό τον στρατηγό Haftar που εδρεύουν στα ανατολικά της χώρας, είχε γίνει αποδεκτή το βράδυ του Σαββάτου (11/1) υπό προϋποθέσεις.
Όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό, με αποτέλεσμα από νωρίς σήμερα το πρωί να υπάρχει ανταλλαγή πυρών στις συνοικίες Σαλαχεντίν και Αϊν Ζάρα.
"Οι πολιτοφυλακές της GNA παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός σε περισσότερα από ένα πεδία μάχης με όλους τους τύπους όπλων", είπε ο διοικητής του LNA Al-Mabrouk Al-Gazawi, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις του ανέμεναν περαιτέρω οδηγίες από την γενική διοίκηση του LNA.
Από την πλευρά της η GNA ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι κατέγραψε παραβιάσεις από τις "πολιτοφυλακές του επιτιθέμενου", αλλά ότι "ανανεώνει την δέσμευσή της προς την κατάπαυση του πυρός και τονίζει την ανάγκη για δέσμευση από τους υποστηρικτές αυτής της κατάπαυσης του πυρός και από την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη για την άψογη εφαρμογή της".

Πως οδηγηθήκαμε στις εύθραυστη εκεχειρία

Ο Λίβυος πολέμαρχος Halifa Haftar, διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) ανακοίνωσε χθές (11/1) οτι είναι έτοιμος να δεχθεί την κατάπαυση του πυρός που πρότειναν Ρωσία και Τουρκία από τα μεσάνυκτα του Σαββάτου (11/1) προς την Κυριακή (12/1).
Τη δήλωση έκανε ο εκπρόσωπός του, Ahmed Al Mismari σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Ο σεβασμός της εκεχειρίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Haftar, θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο αυτή θα τηρηθεί και από τις δυνάμεις του προέδρου του προεδρικού συμβουλίου και πρωθυπουργού της Λιβύης Al Sarraj.
Η κυβέρνηση της Τρίπολης είχε καλωσορίσει νωρίτερα την πιθανότητα εκεχειρίας.
Βασικός υποστηρικτής του Haftar είναι η Ρωσία, ενώ άμεσα ή έμμεσα o Λίβυος στρατηγός στηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και τη Γαλλία.
Κύριοι υποστηρικτές της Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης (GNA) του Sarraj, πέραν της διεθνούς αναγνώρισής της από τον ΟΗΕ, είναι επισήμως η Δύση, αλλά σε πρακτικό επίπεδο η Τουρκία και το Κατάρ.
Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας,παρά το γεγονός ότι υποστηρίζουν διαφορετικά στρατόπεδα στη Λιβύη, είχαν καλέσει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα σε κατάπαυση του πυρός από τα μεσάνυκτα του Σαββάτου προς την Κυριακή.
Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο σήμερα τα ξημερώματα η Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη, ανέφερε: «Σε απάντηση στην έκκληση του Τούρκου και του Ρώσου προέδρου για κατάπαυση του πυρός ο επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας ανακοίνωσε εκεχειρία ξεκινώντας από τις 00:00 της 12ης Ιανουαρίου».
Αν και ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός την Πέμπτη (9/1/2020) είχε απορρίψει την έκκληση της Τουρκίας και της Ρωσίας για κατάπαυση του πυρός, ο εκπρόσωπος των δυνάμεων του Haftar, ο Mismari δήλωσε σε βίντεο που ανήρτησε στο Διαδίκτυο ta ξημερώματα ότι  αποδέχεται την εκεχειρία στα δυτικά «με την προϋπόθεση ότι και η άλλη πλευρά θα την τηρήσει».
Προειδοποίησε μάλιστα ότι «οποιαδήποτε παραβίαση θα αντιμετωπιστεί με σκληρή απάντηση».
Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL) χαιρέτισε την εκεχειρία και κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να «τηρήσουν αυστηρά την κατάπαυση του πυρός και να κάνουν χώρο για ειρηνικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση όλων των διαφωνιών μέσω ενός διαλιβυκού διαλόγου».
«Η αποστολή (του ΟΗΕ) ανακοινώνει ότι είναι έτοιμη να στηρίξει τους Λίβυους και να χρησιμοποιήσει όλους τους πόρους της για να τους βοηθήσει να βρουν μία οριστική, ειρηνική λύση στην κρίση», τόνισε στην ανακοίνωσή της η UNSMIL.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης