Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Γραμμή εκτάκτου ανάγκης με τις ΗΠΑ ανοίγει η Ελλάδα, λόγω της προκλητικότητας Erdogan - Ανησυχία για κρίση στη Μεσόγειο

Γραμμή εκτάκτου ανάγκης με τις ΗΠΑ ανοίγει η Ελλάδα, λόγω της προκλητικότητας Erdogan - Ανησυχία για κρίση στη Μεσόγειο
Αμερικανός διπλωμάτης αναλαμβάνει τον ρόλο του διαμεσολαβητή ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα
Γραμμή ανοικτής επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον οικοδομείται για το ενδεχόμενο τυχόν κινήσεις της Τουρκίας με όχημα τη συμφωνία με την Τρίπολη να οδηγήσουν σε κρίση στην περιοχή,
Κατά το διήμερο των επαφών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην αμερικανική πρωτεύουσα και τη συνάντηση με τον  πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump κατέστησαν σαφείς οι «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας αλλά και οι κίνδυνοι που προκαλούν οι χειρισμοί του Erdogan, όπως γράφει η «Καθημερινή της Κυριακής».
Τον ρόλο του προσώπου το οποίο θα έχει την ευθύνη αυτής της γραμμής επικοινωνίας αναλαμβάνει κατά πάσα πιθανότητα ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Matthew Palmer.
Μάλιστα γίνονται προσπάθειες επίσπευσης των επισκέψεων του Palmer σε Αθήνα και Άγκυρα.
Σκοπός είναι αυτές  οι σκέψεις να μετατραπούν σε συγκεκριμένο σχήμα προκειμένου οι πρώτες πρακτικές πρωτοβουλίες να αναληφθούν το συντομότερο δυνατόν.
Ο Palmer, βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρασίας είναι γνώστης της περιοχής με σχέσεις τόσο στην Αθήνα όσο και στην Άγκυρα.
Προκρίνεται ως το πρόσωπο που θα αποτελέσει τη γέφυρα ανάμεσα σε Αθήνα και Ουάσιγκτον αλλά και τον δίαυλο από την  Τουρκία προς την Ελλάδα.
Στόχος της εν λόγω κίνησης εξάλλου είναι, πως εάν επαναληφθεί ένα σκηνικό τύπου Ιμίων του 1996 να υπάρξει άμεσα αποτελεσματική αντίδραση.
Κρίσιμο τεστ επίσης μελλοντικά θα αποδειχθεί κατά πόσον η ελληνική κοινή γνώμη θα συναινέσει σε μία προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με την απαραίτητη προϋπόθεση η Τουρκία να καταστεί διεθνώς αξιόπιστος συνομιλητής.
Την Ουάσιγκτον προβληματίζει ιδιαιτέρως η σχέση που αναπτύσσουν η Τουρκία με τη Ρωσία γι’ αυτό και τις τελευταίες εβδομάδες εκφράστηκε δημοσίως η αμερικανική δυσαρέσκεια για κινήσεις, όπως τα εγκαίνια  του αγωγού Turkish Stream αλλά και η απόφαση της Άγκυρας να υποστηρίξει στρατιωτικά την κυβέρνηση του Fayez Al Sarraj στην Τρίπολη στη διαμάχη με τον στρατηγό Khalfa Haftar, που ελέγχει την ανατολική Λιβύη και τις τελευταίες εβδομάδες εμφανίζεται να προελαύνει δυτικά της Σύρτης.
Την ίδια στιγμή η Ουάσιγκτον επιθυμεί να αναβαθμίσει περαιτέρω τη βάση της Σούδας με τη μόνιμη στάθμευση πυρηνοκίνητου υποβρυχίου ενώ συζητήθηκε, ακόμη, μία σειρά από προμήθειες πλεονάζοντος υλικού, πέραν του θέματος των  F- 35    .
Η Αθήνα κατευθύνεται σε μία λογική διαχωρισμού των προμηθειών της, με το αεροπορικό σκέλος να πραγματοποιείται από τις ΗΠΑ και το ναυτικό από τη Γαλλία και την Ευρώπη γενικότερα.

Επιβεβαιώνει το State Department την παρέμβασή του

Οι ΗΠΑ εμπλέκονται συνεχώς με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας για να ενθαρρύνουν την αποκλιμάκωση των εξελίξεων μέσω διπλωματικών καναλιών, ανέφερε αξιωματούχος του State Department, δηλώνοντας γνώση των σχετικών δημοσιευμάτων, που μιλούσαν για αμερικανική παρέμβαση στο προσεχές δίμηνο.
Ο αξιωματούχος απαντούσε σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι πρόθυμη να βοηθήσει την Ελλάδα και την Τουρκία να αποκλιμακώσουν την ένταση μεταξύ τους.
«Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή»,  είπε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.

Δένδιας: Έχουμε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τις ΗΠΑ

«Η ελληνική πλευρά έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τις ΗΠΑ και αυτό, ιδιαίτερα στις παρούσες συνθήκες, είναι ένα απίστευτα μεγάλο κεφάλαιο», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
«Ο πρωθυπουργός εξέθεσε στην αμερικανική πλευρά τις ελληνικές θέσεις και όχι μόνο δεν υπήρξε αντίλογος, αλλά υπήρξε και κατανόηση. Και έκτοτε υπάρχει ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με την υπερδύναμη», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ.
«Για την Ελλάδα έχει τεράστια σημασία οι ΗΠΑ να βλέπουν την πραγματικότητα με τον ίδιο τρόπο που τη βλέπει η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική κοινωνία», συμπλήρωσε.
Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, για παράδειγμα «η Τουρκία επιχείρησε οι ΗΠΑ να διαβάσουν τη σύγκρουση στη Λιβύη σαν μια σύγκρουση εναντίον της Ρωσίας και αυτονόητα οι ΗΠΑ να συμπαραταχθούν με τον Sarraj.
Αυτό δεν έγινε. Εάν οι ΗΠΑ ανοιχτά παρενέβαιναν υπέρ του Sarraj εμείς θα είχαμε ένα επιπλέον πρόβλημα».
Όσον αφορά το πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα σε περίπτωση που υπάρξει παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι στη συνάντηση με τον Aμερικανό πρόεδρο, ο πρωθυπουργός «είπε με τον πιο απόλυτο και κάθετο τρόπο αυτό που πρέπει και αυτό που θα έλεγε κάθε Έλληνας πρωθυπουργός στη θέση του».
Όπως επεσήμανε ο κ. Δένδιας έχουν προγραμματιστεί μια σειρά από διπλωματικές κινήσεις για το επόμενο διάστημα.
«Εγώ θα πάω σε όλες τις χώρες της περιοχής. Αυτό το οποίο επιδιώκει η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι να υπάρχει κατανόηση των ελληνικών θέσεων, αλλά και του διεθνούς δικαίου».
Αναφερόμενος στη στάση των κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημείωσε ότι στο εθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής υπήρξε ένα κλίμα συμφωνίας για το τι πρέπει να κάνουμε και όμοιας ανάγνωσης των πραγμάτων.
«Εγώ θεωρώ ότι εθνικό μέτωπο στα κύρια και στα σοβαρά υπάρχει. Και δεν πρόκειται να επιτρέψω, καταρχήν στον εαυτό μου, να μπω στη λογική της επίτευξης ή της προσδοκίας κομματικού κέρδους απ' αυτή την ιστορία».
Επεσήμανε όμως ότι δεν υπάρχει λόγος καθυστέρησης της ψήφισης της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, όπως ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση. Τόνισε δε ότι το ερώτημα «εάν η αμυντική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή αυτή τη στιγμή βοηθάει;» έχει ήδη απαντηθεί θετικά από το πολιτικό σύστημα της χώρας με εξαίρεση το ΚΚΕ.
«Δηλαδή εγώ θα καθυστερήσω εθελούσια τη αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη και αυτό θα το θεωρήσω κέρδος για μένα;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε:
«Εμείς επιδιώξαμε σε αυτή τη συμφωνία να υπάρξουν συγκεκριμένες κατανοήσεις για συγκεκριμένες περιοχές της χώρας».
«Θεωρώ ότι η αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη θα είναι ήταν χρήσιμη, δε θα ήθελα να την καθυστερήσω. Δε θα ήθελα να καθυστερήσω τη διεύρυνση του αμερικανικού αποτυπώματος στην περιοχή, δε θα ήθελα να μην είναι το υποβρύχιο αυτή τη στιγμή εκεί που είναι" σημείωσε ο κ. Δένδιας.
Όσον αφορά τα F35, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η Ελλάδα θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών, ενώ υπογράμμισε πως η χώρα υπό τις παρούσες συνθήκες χρειάζεται πιο εξελιγμένους εξοπλισμούς.
Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε, ακόμη, ότι το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη για την επίλυση των διαφορών μας με την Τουρκία είναι «πάρα πολύ μακριά».
«Η βασική ελληνική θέση είναι ότι θεωρούμε πως έχουμε μια βασική διαφορά την υφαλοκρηπίδα.
Από εκεί και πέρα να έρθουμε σε κάποια συνεννόηση με την Τουρκία. Εάν δε μπορούμε να λύσουμε τη διαφορά μας μεταξύ μας να πάμε σε ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο, το δικαστήριο της Χάγης είναι το πιο προφανές και να λύσουμε τη διαφορά μας.
Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο πρέπει να υπάρξει μια κοινή ανάγνωση της πραγματικότητας με την Τουρκία».
Πρόσθεσε όμως ότι η συνάντηση μεταξύ των γενικών γραμματέων Ελλάδος και Τουρκίας την Παρασκευή έγινε σε «καλό κλίμα που επιτρέπει επανάληψη των διερευνητικών επαφών, και πιθανόν συνέχιση των συζητήσεων για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των υπουργείων εθνικής άμυνας».
Ο κ. Δένδιας σημείωσε, τέλος, ότι η Ελλάδα δε θα παρεβρεθεί στο τραπέζι για τη διάσκεψη στη Λιβύη, πρόσθεσε όμως ότι η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι απαιτεί από το διεθνή παράγοντα να υπάρξει σαφής δήλωση περί ακυρότητας των μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης