Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών θα αποτελέσουν αρνητική έκπληξη για 10 λόγους το 2020 – Προετοιμάζεται ο κλάδος για ΑΜΚ 6 δισ το 2021

Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών θα αποτελέσουν αρνητική έκπληξη για 10 λόγους το 2020 – Προετοιμάζεται ο κλάδος για ΑΜΚ 6 δισ το 2021
Το περιθώριο ανόδου των ελληνικών τραπεζικών μετοχών για το 2020 είναι άκρως περιορισμένο, οι τραπεζικές μετοχές θα αποτελέσουν αρνητική έκπληξη για 10 λόγους
Το 2020 οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών θα αποτελέσουν αρνητική έκπληξη και οι επενδυτές θα πρέπει να προσγειωθούν στην πραγματικότητα, ότι δηλαδή οι επιδόσεις του 2019 σε καμία περίπτωση δεν θα επαναληφθούν.
Το βασικό ερώτημα είναι το εξής, η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι 10,3 δισεκ. ευρώ πόσο υψηλότερα μπορούν να κινηθούν οι τραπεζικές μετοχές;
Η Alpha bank θα μπορούσε να φθάσει έως τα 2,20 ευρώ, η Εθνική 3,30 ευρώ, η Eurobank 1,05 ευρώ και η Πειραιώς 3,80 ευρώ.
Το περιθώριο ανόδου των ελληνικών τραπεζικών μετοχών για το 2020 είναι άκρως περιορισμένο, οι τραπεζικές μετοχές θα αποτελέσουν αρνητική έκπληξη για 10 λόγους

1)Το 2020 οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν με 4,5 με 5 δισεκ. ευρώ λιγότερα κεφάλαια λόγω της πολιτικής εξυγίανσης που έχουν ανακοινώσει στα NPEs.
Η Eurobank θα βρεθεί με 1,5 δισεκ. λιγότερα κεφάλαια, η Alpha bank θα επιβαρυνθεί 2,5 δισεκ. ευρώ και συνολικά ο κλάδος θα χάσει σχεδόν 5 δισεκ. κεφάλαια για νέες προβλέψεις για προβληματικά δάνεια, λόγω τιτλοποιήσεων προβληματικών ανοιγμάτων.
Άρα οι τρέχουσες αποτιμήσεις είναι στην πράξη χειρότερες καθώς θα επιδεινωθεί ο λόγος χρηματιστηριακής αξίας προς λογιστική αξία P/BV.

2)Οι τράπεζες θα ενισχύσουν τα κεφάλαια τους μέσω νέων εκδόσεων tier 2 περί τα 2 δισεκ. ευρώ.
Όμως ακόμη και εάν οι τράπεζες εκδώσουν νέο κεφάλαιο μέσω ομολογιακών tier 2 ουσιαστικά θα έχουν δαπανήσει το ποιοτικό τους κεφάλαιο τους με εκδόσεις ομολόγων, άρα πρόκειται για ποιοτική υποβάθμιση των κεφαλαίων των τραπεζών.
Π.χ. η Eurobank επειδή πρόσθεσε κεφάλαιο μέσω αύξηση κεφαλαίου σε είδος από την απορρόφηση της Grivalia εμφανίζει κεφαλαιοποίηση 3,1 δισεκ. ευρώ.
Η Alpha bank που διαχρονικά είναι η τράπεζα με την καλύτερη ποιότητα κεφαλαίου, όπως αποδεικνύεται και από το χαμηλότερο DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση έχει χρηματιστηριακή αξία 2,8 δισεκ. και η διαφορά αυτή με την Eurobank είναι ότι η μεν Alpha bank αφαιρεί κεφάλαιο που θα αντικαταστήσει με tier 2 και η Eurobank αύξησε το κεφάλαιο της με καθαρά μετρητά.
Δικαιολογείται έτσι η πρώτη θέση στις κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών για την Eurobank.

3)Μετά τα stress tests του Ιουλίου 2020 θα καταστεί πιο ξεκάθαρο τι πρόκειται να συμβεί στις ελληνικές τράπεζες....τα stress tests θα τα περάσουν αλλά οι ανάγκες για νέα κεφάλαια θα καταστούν υπαρκτές.
Το 2021 θα είναι η χρονιά των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, υπολογίζεται ότι 6 δισεκ. θα χρειαστούν οι τράπεζες μαζί με τα 2 με 2,5 δισεκ. tier 2 που θα εκδώσουν.
Είναι ξεκάθαρο ότι όταν αντιληφθεί η χρηματιστηριακή αγορά ότι όντως υπάρχουν πραγματικά σχέδια για αυξήσεις κεφαλαίου το 2021, όλες οι τράπεζες θα ανακρούσουν πρύμναν.
Το bankingnews από το 2016… προσέξτε από το 2016 υποστηρίζει ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου που θα γίνουν στο μέλλον δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν σε τιμές καλύτερες από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015.
Σε ορισμένες περιπτώσεις όπως της Πειραιώς η τιμή της αύξησης θα είναι μακράν χαμηλότερη της τιμής της ΑΜΚ του 2015 δηλαδή τα 6 ευρώ μετά το reverse split.

4)Το 2020 θα καταδειχθεί ότι ο τραπεζικός κλάδος χρειάζεται κεφάλαια για να ολοκληρώσει την δεύτερη και πιο επώδυνη φάση της πλήρους και οριστικής εξυγίανσης.
Η πρώτη φάση εξυγίανσης με μαζικό τρόπο είναι το σχέδιο Ηρακλής που μέσω τιτλοποιήσεων θα μειωθούν τα NPEs περίπου 30 με 33 δισεκ.
Η δεύτερη φάση που αφορά 25 δισεκ. NPEs είναι η πιο δύσκολη εκεί θα απαιτηθούν κεφάλαια.
Κεφάλαια χρειάζεται ο τραπεζικός κλάδος και για ανάκαμψη της οικονομίας, νέα δάνεια, στήριξη της εθνικής οικονομίας.

5)Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μια ιδιαιτερότητα, την οποία εύκολα πολλοί αποσιωπούν αλλά είναι σε γνώση όλων των ξένων.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν τα περισσότερα DTC δηλαδή αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις ως προς τα tangible book κεφάλαια παγκοσμίως.
Τα 16 δισεκ. που είναι το DTC διαμορφώνει την χειρότερη σχέση φορολογικής απαίτησης προς κεφάλαια παγκοσμίως.
Το DTC είναι ένα μεγάλο βάρος γιατί δυνητικά αποτελεί παράγοντα dilution – αραίωσης – απίσχνασης των παλαιών ιδιωτών μετόχων προς όφελος του δημοσίου.

6)Το 2020 ΔΕΝ θα επαναληφθούν τα έκτακτα κέρδη του 2019 από τα ομόλογα.
Υπολογίζεται ότι περίπου 550 εκατ έκτακτα δεν θα επαναληφθούν καθώς το 2020 δεν θα πρέπει να αναμένονται ανατρεπτικές συνθήκες στην ελληνική αγορά ομολόγων.
Οι τράπεζες δεν έχουν μηχανισμό αναπλήρωσης αυτή της απώλειας εσόδων.

7)Το 30% των εσόδων από τόκους στις ελληνικές τράπεζες ή ένα εύρος 25% με 30% προέρχεται από λογιστικοποίηση τόκων σε μη ενήμερα δάνεια.
Οι τράπεζες γράφουν τόκους λογιστικά, όχι πραγματικά, δεν τους εισπράττουν οπότε υπάρχει ένα ζήτημα με το σκέλος των εντόκων εσόδων.
Οι τιτλοποιήσεις δεν βγάζουν από τον ισολογισμό τα NPEs των τραπεζών αλλά κάποιες πωλήσεις μειώσουν τα έντοκα έσοδα.
Οι τράπεζες δεν θα έπρεπε να λογιστικοποιούν τόκους από δάνεια που δεν εισπράττουν.

8)Οι τράπεζες ακόμη δεν λειτουργούν σε περιβάλλον κανονικότητας.
Μπορεί η χώρα να μην κινδυνεύει αλλά δεν υπάρχει ακόμη ζήτηση για νέα δάνεια.
Χωρίς ζήτηση για νέο δανεισμό οι τράπεζες θα ακολουθούν φθίνουσα πορεία.
Να σημειωθεί ότι η πιστωτική επέκταση θα συνεχίζει να μειώνεται στην Ελλάδα λόγω πωλήσεων προβληματικών ανοιγμάτων NPEs.

9)Υπάρχουν και επιμέρους τραπεζικά ζητήματα.
Η Εθνική δεν θα καταφέρει να πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική, ο νέος διαγωνισμός θα ακυρωθεί λόγω χαμηλών τιμημάτων.
Η Πειραιώς θα προχωρήσει το deal με την MIG που είναι θετική εξέλιξη αλλά έχει σοβαρό πρόβλημα με τα οριακά κεφάλαια αλλά και το γεγονός ότι το 2021 θα πρέπει να ξεκινήσει την διαδικασία αποπληρωμής των 2 δισεκ. του Cocos του μετατρέψιμου ομολόγου σε μετοχές.

10)Η εθνική οικονομία θα αναπτύσσεται με ρυθμούς 2,5%, αύξηση ΑΕΠ 2,5% δεν δημιουργεί προϋποθέσεις ισχυρής τραπεζικής ανάκαμψης.
Μπορεί κάποιες μετοχές τραπεζικές να πάνε καλύτερα από άλλες, αυτό θα συμβεί αλλά αυτό που δεν θα συμβεί είναι να επαναληφθούν το 2020 οι επιδόσεις του 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης