Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κεραμέως: Θέλουμε να καταστούν τα ελληνικά πανεπιστήμια εξωστρεφή, κόμβος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην νότιο-ανατολική Ευρώπη

Κεραμέως: Θέλουμε να καταστούν τα ελληνικά πανεπιστήμια εξωστρεφή, κόμβος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην νότιο-ανατολική Ευρώπη
Η κα Κεραμέως εκτίμησε, ότι 40.000 με 50.000 φοιτητές από χώρες εκτός ΕΕ, θα φοιτούν μέχρι το 2024 στο αγγλόφωνο προπτυχιακό του πανεπιστημίου Αθηνών, στην Αρχαιολογία, την Ιστορία και τη Φιλολογία της Αρχαίας Ελλάδας
Για τις κινήσεις του υπουργείου Παιδείας που θα οδηγήσουν τα ελληνικά πανεπιστήμια προς την εξωστρέφεια, μίλησε στους Financial Times η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
«Στην διάρκεια των προηγούμενων ετών, τα ελληνικά πανεπιστήμια ήταν εσωστρεφή.
Θέλουμε να τα κάνουμε εξωστρεφή και να τα καταστήσουμε έναν κόμβο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην νότιο-ανατολική Ευρώπη» δήλωσε η υπουργός.
«Συνεργαζόμαστε με ακαδημαϊκά ιδρύματα, με κυβερνήσεις και έχουμε προσωπικές επαφές με ακαδημαϊκούς του εξωτερικού», πρόσθεσε.
Εκτίμησε ότι 40.000 με 50.000 φοιτητές από τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα φοιτούν μέχρι το 2024 στο αγγλόφωνο προπτυχιακό του πανεπιστημίου Αθηνών, που αφορά στην Αρχαιολογία, την Ιστορία και τη Φιλολογία της Αρχαίας Ελλάδας.
Επιπλέον, η υπουργός αναφέρθηκε σε τρόπους με τους οποίους τα ΑΕΙ θα μπορούν να έχουν έσοδα, πλέον της επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως μέσω των θερινών σχολείων, αλλά και συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα.
«Θέλουμε να παράσχουμε στα πανεπιστήμια τη δυνατότητα να αποκτήσουν άλλα εργαλεία χρηματοδότησης, όπως είναι για παράδειγμα τα φορολογικά κίνητρα για δωρεές και προσφορές, οι ιδιωτικές συνεργασίες και τα έσοδα από πατέντες», επεσήμανε.
Τέλος, σημείωσε ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η πρώτη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και αφορά στην κατασκευή εστιών για 3.000 φοιτητές, κυρίως αλλοδαπούς, του Πανεπιστημίου Κρήτης.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης