Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

SSM: Ζητάει από τις τράπεζες χρονοδιάγραμμα πώλησης 24.000 ακινήτων – Μειώνονται οι τακτικές προβλέψεις για NPEs 50% το 2020

SSM: Ζητάει από τις τράπεζες χρονοδιάγραμμα πώλησης 24.000 ακινήτων – Μειώνονται οι τακτικές προβλέψεις για NPEs 50% το 2020
Εκτιμάται ότι το 2020 – και εξαιρώντας τις εφάπαξ επιβαρύνσεις από μοντέλα εξυγίανσης όπως Eurobank και Alpha bank – οι προβλέψεις για προβληματικά δάνεια θα μειωθούν έως και 50%.
Ξεκινούν προσεχώς οι επαφές των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών με τον SSM με τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών.
Τα βασικά θέματα που θα θέσει στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ο SSM ως εποπτική αρχή είναι
1)Να μειωθούν τα ακίνητα που κατέχουν, ο SSM ζητάει χρονοδιάγραμμα μείωσης των 24.000 ακινήτων που διαθέτουν οι τράπεζες.
2)Σχέδια για το πώς θα βελτιώσουν τα κέρδη τους και θα μειώσουν τα κόστη τους.
3)Πως θα μειωθούν οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια.

Με βάση τραπεζικά στελέχη που μίλησαν στο bankingnews οι τράπεζες λόγω των NPEs και των εξασφαλίσεων που ζητούν αλλά και των πλειστηριασμών που υλοποιούνται έχουν συγκεντρώσει περίπου 24.000 ακίνητα.
Ο SSM έγκαιρα διέγνωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες συγκεντρώνουν ακίνητα και ζητάει από τις διοικήσεις να καθορίσουν χρονοδιάγραμμα μείωσης – αποεπένδυσης.
Οι τράπεζες θεωρούν ότι θα χρειαστούν 3 με 5 χρόνια για να μειώσουν δραστικά την μεγάλη ακίνητη περιουσία που έχουν εκτιμήσει και εισηγούνται για να επιβραδύνουν την διαδικασία επιτάχυνσης μείωσης των ακινήτων να εντάξουν στο επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο πολλά εκ των ακινήτων.
Έχει υπολογιστεί ότι από τα 24.000 ακίνητα θα μπορούσαν τα 8.000 με 9.000 ακίνητα να ενταχθούν στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια και 15.000 ακίνητα να πωληθούν σχεδόν 3.000 με 4.000 ακίνητα ετησίως.
Τα 24.000 ακίνητα αφορούν περιουσιακά στοιχεία που περιήλθαν στην κυριότητα των τραπεζών από πλειστηριασμούς, διαχείριση ακινήτων κ.α. και δεν αφορούν προφανώς ακίνητα για τα οποία έχουν εξασφαλίσεις ως υποθήκες σε στεγαστικά δάνεια.
Τα 24.000 ακίνητα έχουν νομικά ξεκαθαρίσει, υπάρχουν οριστικές τελεσίδικες αποφάσεις ή έχουν αποκτηθεί από ενσωμάτωση θυγατρικών κ.α.
Για την κερδοφορία οι διοικήσεις των τραπεζών εκτιμούν ότι θα αναπληρώσουν την απώλεια των εκτάκτων εσόδων από τα ομόλογα – π.χ. που εμφάνισε η Εθνική και η Alpha bank – από σημαντική μείωση των προβλέψεων για προβληματικά δάνεια.
Εκτιμάται ότι το 2020 – και εξαιρώντας τις εφάπαξ επιβαρύνσεις από μοντέλα εξυγίανσης όπως Eurobank και Alpha bank – οι προβλέψεις για προβληματικά δάνεια θα μειωθούν έως και 50%.
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα.
Το 2020 η Eurobank θα διενεργήσει πρόβλεψη 1,5 δισεκ. ευρώ λόγω της εξυγίανσης, τιτλοποίησης προβληματικών δανείων 9,5 δισεκ. ευρώ.
Αυτή η πρόβλεψη θα εγγραφεί στο α΄ τρίμηνο του 2020 αλλά θα είναι εφάπαξ και θα οδηγήσει τον δείκτη NPEs στο 15%.
Η Eurobank όμως διενεργεί κάθε χρόνο νέες προβλέψεις λόγω της δημιουργίας νέων προβληματικών δανείων.
Το 2019 οι προβλέψεις θα είναι 550 εκατ ευρώ και το 2020 αναμένεται να έχουν μειωθεί στα 220 με 230 εκατ ευρώ.
Αυτό μεταφράζεται μείωση 50% ή σε τριμηνιαία βάση από 144 εκατ και 184 εκατ προβλέψεις που διενήργησε στο β΄ και γ΄ τρίμηνο του 2019 θα διενεργήσει στα τρίμηνα του 2020 60 με 80 εκατ ευρώ.

Σοβαρή επισήμανση: Η Eurobank όπως και η Alpha bank και όλες οι τράπεζες που θα τιτλοποιήσουν προβληματικά δάνεια θα διενεργήσουν δύο ειδών προβλέψεις
Α)Προβλέψεις εφάπαξ λόγω της πολιτικής εμπροσθοβαρούς εξυγίανσης π.χ. η Eurobank 1,5 δισεκ. και η Alpha bank 2,5 δισεκ.
Β)Οι τακτικές προβλέψεις που διενεργούνται κάθε χρόνο.
Η μείωση 50% αφορά αποκλειστικά τις τακτικές προβλέψεις που διενεργούν οι τράπεζες.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης