Τελευταία Νέα
Διεθνή

IIF: Νέο ρεκόρ για το παγκόσμιο χρέος - Έφτασε στα 253 τρισ. δολ. το γ' 3μηνο του 2019 - Περαιτέρω άνοδος το 2020

tags :
IIF: Νέο ρεκόρ για το παγκόσμιο χρέος - Έφτασε στα 253 τρισ. δολ. το γ' 3μηνο του 2019 - Περαιτέρω άνοδος το 2020
Το συνολικό παγκόσμιο χρέος διαμορφώθηκε στα 253 τρισ. δολ. στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2019
Σε νέο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών διαμορφώθηκε το παγκόσμιο χρέος διαμορφούμενο στο 322% το τρίτο του τρίμηνο του 2019, ενώ αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση κατά το 2020, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Institute of International Finance (IIF).
Ειδικότερα, το παγκόσμιο χρέος διαμορφώθηκε στα 253 τρισ. δολ. έως το τέλος του Σεπτεμβρίου το 2019, κυρίως λόγω της αύξησης του δανεισμού από τις κυβερνήσεις και τις μη-χρηματοπιστωτικές εταιρείες.
Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση από τα 250,9 τρισ. δολ. στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2019.
«Με βάση τα χαμηλά επιτόκια και τις χαλαρές οικονομικές συνθήκες, εκτιμούμε ότι το συνολικό παγκόσμιο χρέος θα υπερβεί τα 257 τρισ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2020, κυρίως λόγω του χρέους του μη χρηματοπιστωτικού τομέα» αναφέρεται στην έκθεση του IIF.
Σημειώνεται ότι τα χαμηλά επιτόκια έχουν κάνουν πιο εύκολο και πιο ελκυστικό τον δανεισμό για τις εταιρείες, τους ιδιώτες και τις κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα την αύξηση του χρέους.
Αλλά όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα δανεισμού, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για χρεοκοπία ιδιωτών, εταιρειών και κρατών.

Εκτοξεύθηκε το χρέος της Κίνας 

Όσον αφορά το κρατικό χρέος, ΗΠΑ και Αυστραλία διαμορφώθηκε σε υψηλά όλων των εποχών το τρίτο τρίμηνο του 2019.
Σύμφωνα με το IIF, το χρέος της Κίνας ενισχύθηκε και πάλι, κάνοντας στροφή 180 μοιρών σε σχέση με τις προηγούμενες περιόδους.
Ειδικότερα, το χρέος των νοικοκυριών και της γενικής κυβέρνησης της Κίνας διαμορφώνεται στο 155% του ΑΕΠ, ενώ το συνολικό χρέος φτάνει στο 310% του ΑΕΠ και είναι ένα από τα υψηλότερα των αναδυόμενων αγορών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης