Τελευταία Νέα
Διεθνή

Borrell (Κομισιόν): Η διαφύλαξη της πυρηνικής συμφωνίας είναι πιο σημαντική από ποτέ

Borrell (Κομισιόν): Η διαφύλαξη της πυρηνικής συμφωνίας είναι πιο σημαντική από ποτέ
Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία ενεργοποιούν τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών
Να διαφυλάξουν την διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν κάλεσε όλες τις συμβαλλόμενες πλευρές, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την εποπτεία του μηχανισμού επίλυσης διαφορών που προβλέπεται από τη συμφωνία.
«Η διαφύλαξη της JCPOA (ακρωνύμιο της συμφωνίας της Βιένης, Joint Comprehensive Plan of Action) είναι σήμερα σημαντικότερη από ποτέ», δηλώνει ο Borrell σε ανακοίνωσή του.
«Ο μηχανισμός επίλυσης διαφορών (που ενεργοποιήθηκε από τους Ευρωπαίους) απαιτεί εντατικές και καλή τη πίστει προσπάθειες εκ μέρους όλων.
Ως συντονιστής, αναμένω από όλους τους συμβαλλόμενους στην JCPOA να προσεγγίσουν την διαδικασία αυτή σε αυτό το πνεύμα», προσθέτει.
«Στόχος του μηχανισμού επίλυσης διαφορών δεν είναι η επαναφορά των κυρώσεων, αλλά η επίλυση θεμάτων που συνδέονται με την εφαρμογή της συμφωνίας στο πλαίσιο της μικτής επιτροπής», διευκρινίζει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
«Η JCPOA αποτελεί σημαντικό επίτευγμα μίας πολυμερούς διπλωματίας.
Επετεύχθη έπειτα από χρόνια διαπραγματεύσεων και δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την συμφωνία αυτή», επέμεινε ο Borrell σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Boris Johnson, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να αντικαταστήσει την συμφωνία με ένα νέο κείμενο που επιδιώκει ο Donald Trump επιμένοντας ότι ο ένοικος του Λευκού Οίκου είναι «εξαιρετικός διαπραγματευτής».
Ο Borrell αρνήθηκε να σχολιάσει την δήλωση του Johnson, αλλά κράτησε αποστάσεις.
«Ελαβα μία επιστολή τριών υπουργών Εξωτερικών.
Αυτή είναι το σημείο αναφοράς μου. Υπήρξα αρκετά σαφής», είπε.

Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία ενεργοποιούν τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών

Τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών που προβλέπεται στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ενεργοποιούν, η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία.
«Δεν έχουμε καμία επιλογή, δεδομένης της δράσης του Ιράν, από το να καταγράψουμε σήμερα τις ανησυχίες μας ότι το Ιράν δεν εκπληρώνει τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο του JCPoA (συμφωνία Ιράν) και να παραπέμψουμε το θέμα στην Μικτή Επιτροπή στο πλαίσιο του μηχανισμού επίλυσης διαφορών, που εκτίθεται στην παράγραφο 36 της συμφωνίας», ανέφεραν τα τρία ευρωπαϊκά κράτη σε κοινή δήλωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης