Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σταθεροποίηση στη Wall Street μετά από «εμπλοκή» στη συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας - Στο -0,15% ο S&P 500

tags :
Σταθεροποίηση στη Wall Street μετά από «εμπλοκή» στη συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας - Στο -0,15% ο S&P 500
Το εμπορικό... παιχνίδι ΗΠΑ και Κίνας οδήγησε σε αρκετά έντονες διακυμάνσεις τη Wall Street
(upd) Σταθεροποιητική πορεία ακολούθησε τελικά στη σημερινή (14/1) συνεδρίση η Wall Street, μετά από δημοσιεύματα τα οποία θέλουν τους δασμούς που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ σε κινεζικά προϊόντα αξίας αρκετών δισ. δολαρίων να παραμένουν «αμετάβλητοι», το πιθανότερο έως και τις αμερικανικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2020.
Αποτέλεσμα αυτής της είδησης ήταν ο Dow Jones να απολέσει το σημαντικό μέρος των κερδών του και να χάσει το νέο ιστορικό υψηλό που είχε κατακτήσει, ενώ αρνητική πορεία ακολούθησαν τόσο ο S&P 500 όσο και ο Nasdaq.
Image
Κέρδη +0,11% για τον Dow Jones στις 28.938 μονάδες, με τον S&P 500 να υποχωρεί -0,15% στις 3.283 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται 0,24% χαμηλότερα στο επίπεδ των 9.251 μονάδων.
Αναφορικά με το θέμα των δασμών, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg δεν πρόκειται να αρθούν έως τον Νοέμβριο του 2020, δηλαδή τον μήνα που πραγματοποιούνται οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές.
Παράλληλα για να αρθούν θα πρέπει να υπάρχουν έμπρακτες αποδείξεις ότι το Πεκίνο συμμορφώνεται πλήρως με τους όρους της «Φάσης Ι» της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο ΗΠΑ και Κίνα έχουν συμφωνήσει ότι αφού υπογραφεί η συμφωνία και μετά από 10 μήνες οι ΗΠΑ θα  επανεξετάσουν την πορεία της και μπορεί να άρουν τους δασμούς που έχουν επιβληθεί σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 360 δισ. δολαρίων.
Όμως εκτιμάται ότι το ακριβές χρονικό διάστημα της εξέτασης της κινεζικής συμμόρφωσης με τη συμφωνία δεν θα περιλαμβάνεται στο κείμενο που θα δοθεί στη δημοσιότητα, καθώς η κυβέρνηση Trump επιθυμεί να «κρατήσει» σε εγρήγορση το Πεκίνο.
Κορυφαία στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν ξεκαθαρίσει ότι η τελική συμφωνία, η οποία υπολογίζεται ότι φθάνει στις 86 σελίδες, δεν πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα πριν από την επίσημη και τελική εφαρμογή της.
«Η μόνη μη δημόσια συνιστώσα της συμφωνίας είναι ένα εμπιστευτικό παράρτημα με λεπτομερή ποσά αγοράς, το οποίο έχει περιγραφεί προηγουμένως», ανέφερε ο Αντιπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ Robert Lighthizer και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin σε κοινή απάντηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε ερώτηση που τους έθεσε το Bloomberg.
Συμπλήρωσαν ακόμη ότι «δεν υπάρχουν άλλες προφορικές ή γραπτές συμφωνίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας σχετικά με αυτά τα θέματα και δεν υπάρχει συμφωνία για μελλοντική μείωση των δασμών».

«Μεικτά» μακροοικονομικά δεδομένα

Σε μακροοικονομικό επίπεδο οι υψηλότερες τιμές σε καύσιμα, υγειονομική περίθαλψη και  τιμές ενοικίων οδήγησαν σε νέα αύξηση του κόστους ζωής τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο του πληθωρισμού από το 2011.
Ωστόσο, οι πιέσεις στις τιμές παράμειναν γενικότερα υποτονικές.
Ειδικξότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,2% τον Δεκέμβριο του 2019.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο 0,3%.
Η αύξηση του κόστους ζωής το 2019 αυξήθηκε στο 2,3% από  2,1%.
Την τελευταία φορά που ο πληθωρισμός αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό, ήταν πριν από οκτώ χρόνια, σύμφωνα με το Marketwatch.
Ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης,  δείκτης τον οποίο παρακολουθεί η Fed για τον πληθωρισμό, αυξήθηκε κατά 1,5% το Νοέμβριο του 2019, σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τον στόχο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.
Πτώση κατέγραψε ο δείκτης αισιοδοξίας των μικρών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (14/1) στοιχεία της Εθνικής Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων (NFIB), υποχωρώντας από τα υψηλά τεσσάρων μηνών στα οποία βρέθηκε τον Νοέμβριο.
Ειδικότερα, ο δείκτης αισιοδοξίας της NFIB διαμορφώθηκε στις 102,7 μονάδες, έναντι 104,7 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση του δείκτη θα περιοριστεί στις 104,6 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης που αφορά την αβεβαιότητα μεταξύ των επιχειρήσεων αυξήθηκε στις 80 μονάδες, έναντι 72 μονάδων τον Νοέμβριο του 2019, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την πτώση που καταγράφηκε στον δείκτη αισιδοξίας, αυτός ολοκλήρωσε το 2019 πάνω από τις 101,2 στις οποίες βρισκόταν τον Ιανουάριο.
Μάλιστα, ο δείκτης αισιοδοξίας της NFIB παραμείνει ενισχυμένος σε σύγκριση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, υποδεικνύοντας ότι οι μικρές επιχειρήσεις παραμένουν αισιόδοξες για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.
«Ο Δεκέμβριος σημάδεψε το τέλος ενός ακόμα επιτυχημένου έτους για την οικονομία των μικρών επιχειρήσεων, καθώς οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύτηκαν τις ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες και την ομοσπονδιακή φορολογική και κανονιστική απαλλαγή», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της NFIB, William Dunkelberg, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων.
«Το 2020 ξεκινάει με ένα σταθερό υπόβαθρο για τη συνεχή ανάπτυξη, το οποίο παρέχει καύσιμα για την άνοδο των μικρών επιχειρήσεων και του εργατικού τους δυναμικού», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Dunkelberg.

Σε ανοδική πορεία η κερδοφορία για Citi και JPMorgan - «Βουτιά» για Wells Fargo

Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη της Citigroup (+1,55%) στο δ΄τρίμηνο του 2019, καταγράφοντας άνοδο 15%, με «οδηγό» την επενδυτική τραπεζική.
Ειδικότερα, η αμερικανική τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 4,98 δισ. δολ. ή 2,15 δολ. ανά μετοχή, από 4,31 δισ. δολ. ή 1,64 δολ. ανά μετοχή στον προηγούμενο αντίστοιχο τρίμηνο.
Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη της τάξης των 1,81 δολ. ανά μετοχή.
Τα έσοδα της Citigroup σημείωσαν άνοδο 7% στα 18,38 δισ. δολ., ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για έσοδα ύψους 17,90 δισ. δολ.
Προσυνεδριακά η μετοχή της Citigroup ενισχύεται 1,2%.
Σημαντική πτώση κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της αμερικανικής τράπεζας Wells Fargo (-5,4%) το τέταρτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (14/1) στοιχεία της τράπεζας, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, τα κέρδη της τράπεζας σημείωσαν «βουτιά» της τάξεως του -50% στα 2,9 δισ. δολ. (0,6 δολ. ανά μετοχή) έναντι 6,1 δισ. δολ. (1,2 δολ. ανά μετοχή), την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι τα κέρδη θα διαμορφωθούν στα 1,1 δολ. ανά μετοχή.
Παράλληλα, τα έσοδα της αμερικανικής τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 19,9 δισ. δολ. έναντι 21 δισ. δολ. το τέταρτο τρίμηνο του 2018 και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στα 20,1 δισ. δολ.
Τα έσοδα από τόκους υποχώρησαν στα 11,2 δισ. δολ. σε ετήσια βάση, έναντι 12,6 δισ. δολ. το 2018, ενώ τα υπόλοιπα έσοδα αυξήθηκαν κατά 324 εκατ. δολ. στα 8,7 δισ. δολ. συνολικά.
Για το σύνολο του 2019 τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά -12,7% σε ετήσια βάση, στα 19,5 δισ. δολ. ενώ τα καθαρά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 85,1 δισ. δολ. καταγράφοντας οριακή πτώση της τάξεως του -1,5%.
«Η Wells Fargo είναι ένα υπέροχο και σημαντικό franchise το οποίο έκανε ορισμένα σοβαρά λάθη και η εντολή μου είναι να κάνω τις απαραίτητες θεμελιώδεις αλλαγές ώστε να ανακτήσω την πλήρη εμπιστοσύνη και το σεβασμό όλων των φορέων», ανέφερε χαρακτηριστικά μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Charlie Scharf.
«Είναι ξεκάθαρο ότι οι ευκαιρίες μας να βελτιώσουμε την απόδοσή μας είναι σημαντικές όταν ολοκληρώσουμε το έργο μας», τόνισε ο κ. Scharf, προσθέτοντας ότι «το κόστος δομής μας είναι πολύ υψηλό και πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους μπορούμε να αυξήσουμε τον ρυθμό ανάπτυξής μας».
Σημαντική άνοδο κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της αμερικανικής τράπεζας JP Morgan Chase για το τέταρτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (14/1) στοιχεία της τράπεζας, τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, τα κέρδη της τράπεζας σημείωσαν άνοδο της τάξεως του +20,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, στα 8,5 δισ. δολ. (2,57 δολ. ανά μετοχή), την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι τα κέρδη θα διαμορφωθούν στα 2,35 δολ. ανά μετοχή.
Παράλληλα, τα έσοδα της JP Morgan (+1,12%) σημείωσαν άνοδο της τάξεως του +8% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, στα 28,3 δισ. δολ. έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στα 27,87 δισ. δολ.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -2% σε ετήσια βάση, στα 14,3 δισ. δολ. ξεπερνώντας ωστόσο τις εκτιμήσεις των αναλυτών στα 14,10 δισ. δολ.
Όσον αφορά τα έσοδα για το τμήμα εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής, σημειώθηκε άνοδος στα 9,47 δισ. δολ. έναντι 7,24 δισ. δολ. το 2018 και έναντι προβλέψεων στα 8,15 δισ. δολ.
Για το σύνολο του 2019, τα καθαρά κέρδη της αμερικανικής τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 36,4 δισ. δολ. (10,72 δολ. ανά μετοχή).
«Η JP Morgan Chase παρουσίασε δυναμικά αποτελέσματα το τέταρτο τρίμηνο του 2019, ολοκληρώνοντας ένα σταθερό έτος για την εταιρεία, κατά τη διάρκεια του οποίου επιτύχαμε πολλά ρεκόρ, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων και των κερδών», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Jamie Dimon, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων.
«Αν και αντιμετωπίζουμε ένα συνεχές υψηλό επίπεδο σύνθετων γεωπολιτικών ζητημάτων, η παγκόσμια ανάπτυξη σταθεροποιήθηκε, αν και σε χαμηλότερο επίπεδο, και η επίλυση ορισμένων εμπορικών ζητημάτων συνέβαλε στη στήριξη της δραστηριότητας των πελατών και της αγοράς στο τέλος του έτους», πρόσθεσε ο κ. Dimon.
Επιπλέον, ο CEO της JP Morgan επεσήμανε ότι «οι καταναλωτές στις ΗΠΑ εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχυρή θέση και συεχίσουμε να βλέπουμε τα οφέλη σε όλες τις καταναλωτικές επιχειρήσεις μας».

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο - πτώση στη Wall Street

Dow Jones
Image
S&P 500
Image
Nasdaq
Image
Οριακές διακυμάνσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Ήπιες διακυμάνσεις καταγράφηκαν στα κορυφαία ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατά τη σημερινή (14/01/2020) συνεδρίαση.
Στο επίκεντρο βρέθηκε και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου από τις αμερικανικές τράπεζες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε μόλις 0,04% στις 13.456 μονάδες.
Image
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,11% στις 7.625 μονάδες.
Image
Στις 6.040 μονάδες με οριακή μεταβολή +0,08% έκλεισε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Image
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε κέρδη 0,13% στις 23.928 μονάδες.
Image
Στις 9.528 μονάδες διαμορφώθηκε ο IBEX 35 στη Μαδρίτη, με πτώση 0,16%.
Image
Στην τελική ευθεία για την υπογραφή της Πρώτης Φάσης στις 15 Ιανουαρίου 2020, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι αφαιρεί την Κίνα από τον κατάλογο των κρατών τα οποία η Ουάσινγκτον κατηγορεί ότι χειραγωγούν τα νομίσματά τους.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Τρίτη (14/1) οι αγορές της Ασίας, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, καθώς και γύρω από τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο Κίνας και Ιαπωνίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,73% στις 25.025,17 μονάδες, έχοντας παραμείνει κατά την προηγούμενη συνεδρίαση κλειστός λόγω αργίας, καθώς οι μετοχές των Sony και Fast Retailing ενισχύθηκαν κατά +2,46% και +2,18% αντίστοιχα.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε ήπια κέρδη της τάξεως του +0,43% στις 2.238,88 μονάδες, με τη μετοχή της LG Electronics να καταγράφει άνοδο της τάξεως του +2,55%, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος έκλεισε στο +0,85% και τις 6.962,20 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά +0,55% στις 12.179,81 μονάδες, καθώς η μετοχή της Taiwan Semiconductor έκλεισε στο +1,32%, ενώ αντίθετα ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,39% στις 28.840,75 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά -0,28% στις 3.106,82 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,47% στις 10.988,77 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης