Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Αναγκαία η μείωση των NPLs για τις ελληνικές τράπεζες το 2020 – Ισχυρό όπλο το Σχέδιο Ηρακλής

tags :
DBRS: Αναγκαία η μείωση των NPLs για τις ελληνικές τράπεζες το 2020 – Ισχυρό όπλο το Σχέδιο Ηρακλής
Ελληνικές και πορτογαλικές τράπεζες οφείλουν να μειώσουν τα NPLs προκειμένου να υποχωρήσουν και τυχόν μελλοντικοί κίνδυνοι, τονίζει η DBRS
Την ανάγκη, μεταξύ άλλων, να υπάρξει σημαντική μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPLs) των ελληνικών και πορτογαλικών τραπεζών, τονίζει σε έκθεσή της για τις προοπτικές του κλάδου το 2020, ο οίκος αξιολόγησης DBRS («European Banking: Key Themes in 2020»).
Όπως αναφέρει με δεδομένη τη μακρά περίοδο εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, τα οποία πλήττουν τα έσοδα των ευρωπαϊκών τραπεζών, το 2020 θα είναι ένα έτος – κλειδί προκειμένου να προχωρήσουν σε μείωση του λειτουργικού τους κόστους, ενώ θα πρέπει να διατηρήσουν σταθερές τις επενδύσεις τους στην τεχνολογία και να εφαρμόσουν πιστά τους εποπτικούς κανόνες και απαιτήσεις που υπάρχουν.
Image
Παράλληλα οι τράπεζες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν με ορθό και συντεταγμένο τρόπο τους λειτουργικούς κινδύνους και να μειώσουν το επίπεδο των NPLs, το οποίο σε ορισμένες χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία είναι εξαιρετικά υψηλό.
Image
Τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο το 2020 είναι τα ακόλουθα:

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες λειτουργούν σε περιβάλλον εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων από το 2014.
Με την αύξηση του ενεργητικού να είναι στάσιμη το 2020, η αρνητική επίδραση των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων στα έσοδα θα συνεχιστεί.
Επιπλέον, ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν γενικά μεταβιβάσει αρνητικά ποσοστά στους εταιρικούς καταθέτες, δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τη σχέση με τους πελάτες τους.
Λαμβάνοντας υπόψη το δύσκολο περιβάλλον των εσόδων, θα είναι το κλειδί για τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες να μειώσουν περαιτέρω το λειτουργικό κόστος, διατηρώντας παράλληλα τις επενδύσεις για να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες απαιτήσεις ανταγωνισμού, κανονιστικών ρυθμίσεων και συμμόρφωσης.
Image
Θεωρούμε τα λειτουργικά ζητήματα ως ένα άλλο βασικό θέμα για το 2020.
Εκτός από το αυξημένο λειτουργικό κόστος και άλλες αρνητικές επιπτώσεις που προκύπτουν από τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τις κυρώσεις, παρατηρούμε επίσης επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και παραβιάσεις δεδομένων ως βασικές πηγές λειτουργικών κινδύνων.
Αναμένουμε ότι τα ρυθμιστικά πλαίσια των ευρωπαϊκών τραπεζών θα τους ενθαρρύνουν όλο και περισσότερο να συμβάλλουν σε στόχους βιώσιμης ανάπτυξης και να διαχειρίζονται τους κινδύνους για το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση.
Τα NPLs σε χώρες με υψηλό επίπεδο δανεισμού θα συνεχίσουν να μειώνονται χάρη στα κυβερνητικά μέτρα, με τις ελληνικές και πορτογαλικές τράπεζες να καλούνται να μειώσουν περαιτέρω τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εντός του 2020.
Αναφερόμενος στο Σχέδιο Ηρακλής ο οίκος αξιολόγησης -αφού υπογραμμίζει ότι βασίζεται στο αντίστοιχο ιταλικό μοντέλο- τονίζει ότι θα βοηθήσει σημαντικά τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς «συνολικά, αναμένουμε ότι τα αποθέματα NPLs των ελληνικών τραπεζών θα μειωθούν αισθητά το 2020, ενώ οι τέσσερις συστηματικές ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να μειώνουν τα NPEs τόσο οργανικά όσο και με τις βελτιούμενες μακροοικονομικές συνθήκες και τις συνεχιζόμενες εσωτερικές προσπάθειες και μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων».

«Σε ένα περιβάλλον παρατεταμένων πολύ χαμηλών επιτοκίων που επηρεάζουν τα έσοδα των ευρωπαϊκών τραπεζών, το 2020 θα είναι το κλειδί για τις τράπεζες να μειώσουν περαιτέρω το λειτουργικό κόστος.
Και δεδομένης της σημασίας που έχουν οι τράπεζες με τους κατάλληλους ελέγχους και τα υψηλά κόστη που προκύπτουν όταν αποτυγχάνουν, θεωρούμε τους λειτουργικούς κινδύνους ως ένα άλλο βασικό θέμα για το 2020. Εν τω μεταξύ, οι τομείς του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της εταιρικής διακυβέρνησης εμφανίζονται ως σημαντικοί κινητήριοι μοχλοί για τους επενδυτές και τις ρυθμιστικές αρχές, αυξάνοντας τις απαιτήσεις από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αναγνωρίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Τέλος, αναμένουμε ότι τα ακαθάριστα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε χώρες με υψηλό επίπεδο δανείων θα συνεχίσουν να μειώνονται το 2020», τόνισε η Vitaline Yeterian, κορυφαία αναλύτρια της DBRS Morningstar.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης