Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Saudi Aramco προχώρα στην πώληση περαιτέρω 450 εκατ. μετοχών - Στόχος να αντλήσει επιπλέον 3,8 δι. δολάρια

tags :
Η Saudi Aramco προχώρα στην πώληση περαιτέρω 450 εκατ. μετοχών - Στόχος να αντλήσει επιπλέον 3,8 δι. δολάρια
Η Aramco άσκησε την επιλογή «Greenshoe», να προχωρήσει στην πώληση περαιτέρω 450 εκατομμυρίων μετοχών για να συγκεντρώσει επιπλέον 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η εταιρεία
Η Aramco άσκησε την επιλογή «Greenshoe», να προχωρήσει στην πώληση περαιτέρω 450 εκατομμυρίων μετοχών για να συγκεντρώσει επιπλέον 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η εταιρεία.
Ως αποτέλεσμα, η IPO του γίγαντα της Σαουδικής Αραβίας θα ανέλθει στα 29,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Aramco προχώρησε στην εισαγωγή 3 δισεκατομμυρίων μετοχών της στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας (Tadawul) στις αρχές Δεκεμβρίου 2019 και έφτασε ταχέως την πολυπόθητη κεφαλαιοποίηση των  2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που ο πρίγκιπας διάδοχος Mohammed Bin Salman είχε θέσει ως στόχο όταν αποφάσισε να προχωρήσει στην εισαγωγή της Aramco στο χρηματιστήριο.
Εντούτοις, η τιμή της μετοχής της Aramco δέχθηκε πιέσεις λόγω της έντασης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν, η οποία απειλεί έμμεσα την ασφάλεια της προμήθειας πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία λόγω της εγγύτητάς της στο Ιράν και της αμοιβαίας εχθρότητας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων χωρών στη Μέση Ανατολή.
Η επιλογή «Greenshoe», όπως σημειώνει η Claire Duffy του CNN, χρησιμοποιείται συνήθως από τους εκδότες για να συγκρατήσουν την τιμή της μετοχής από το να πέσει κάτω από την τιμή έκδοσης.
Αυτό, ωστόσο, δεν συμβαίνει με την Aramco.
Οι πρόσθετες μετοχές παραχωρήθηκαν στους αγοραστές πριν από την εισαγωγή τους και δεν θα εισαχθούν στο Tadawul.
Ακόμα κι έτσι, η τιμή της μετοχή της Saudi Aramco καταγράφει απώλειες κατά 10% από την τιμή εισαγωγής της.



Η μεγαλύτερη ανησυχία μεταξύ των επενδυτών είναι γεωπολιτική αστάθειας.
Εν τω μεταξύ, ορισμένοι αναλυτές εξακολουθούν να αναρωτιούνται πώς ο πετρελαϊκός γίγαντας του Βασιλείου θα διευκολύνει τις ανησυχίες των ξένων επενδυτών σχετικά με τον κίνδυνο διαφάνειας και εταιρικής διακυβέρνησης, θεωρώντας ότι οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας θα συνεχίσουν να καλούν τα πλάνα.
Ωστόσο, αυτές οι ανησυχίες θα εμφανιστούν μόνο εάν η Aramco αποφασίσει να περάσει με μια διεθνή λίστα, για την οποία δεν βιάζεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης