Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατώτερη των προσδοκιών η «Φάση 1» της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας - Αφορά μόλις το 10% των δασμών

tags :
Κατώτερη των προσδοκιών η «Φάση 1» της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας - Αφορά μόλις το 10% των δασμών
Όπως αναφέρει η Morgan Stanley οι υποσχέσεις που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της Φάσης 1, γεννούν πολλά ερωτηματικά...
(upd) Η υπογραφή της «Φάσης Ι» της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας σήμερα (15/1) και μάλιστα στον Λευκό Οίκο, μπορεί να παρουσιάζεται ως μία εντυπωσιακή επιτυχία του Donald Trump, αλλά αρκετοί κορυφαίοι αναλυτές φαίνεται να έχουν εντελώς διαφορετική άποψη.
Είναι χαρακρηριστικό, ότι η συμφωνία αφορά μόλις το 10% των δασμών που έχουν επιβληθεί.

Σαφώς οι ΗΠΑ θα έχουν κάποιο κέρδος από αυτήν, υπό την προϋπόθεση ότι το Πεκίνο θα εφαρμόσει όλα αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί, ενώ η Wall Street για μεγάλο χρονικό διάστημα «ζούσε» μόνο για να ακούσει την ευχάριστη είδηση της υπογραφής.
Όμως τα θετικά κυρίως για τη Wall Street φαίνεται να σταματούν εδώ, καθώς ξεκινά η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων, η οποία περιλαμβάνει πολύ πιο δύσκολα θέματα προς επίλυση και μάλιστα εντός ενός έτους το οποίο είναι προεκλογικό για τον Trump.
Ήδη από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η επίτευξη της συμφωνίας –οι πλήρεις λεπτομέρειες της οποίας δεν είναι ακόμη γνωστές- δύο κορυφαίες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες, οι Goldman Sachs και Morgan Stanley φρόντισαν να προειδοποιήσουν τους επενδυτές ότι η όλη υπόθεση είναι απλά πολύ θόρυβος και καθόλου ουσία.
Η Morgan Stanley εκτιμά ότι με τη «Φάση Ι» ο Trump έχει ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, το οποίο θα δυσκολευθεί να κλείσει, ενώ η Goldman Sachs χαρακτήρισε, εξ αρχής, τη συμφωνία «κατώτερη των προσδοκιών».

Mnuchin (Αμερικανός ΥΠΟΙΚ): Περισσότεροι δασμοί θα καταργηθούν στη Φάση 2 της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα

Τη θέση πως τη Φάση 2 της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα θα περιλαμβάνεται η χαλάρωση των αμερικανικών δασμών στην Κίνα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin.
«Όπως και σε αυτή τη συμφωνία υπήρχαν μειώσεις, στη Φάση 2 θα υπάρχουν επιπλέον μειώσεις» είπε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι η Φάση 2 μπορεί να απαρτίζεται από μικρότερες συμφωνίες.
«Το πρώτο βήμα επικεντρώνεται στην εφαρμογή της συμφωνίας, αλλά αυτό παρέχει στην Κίνα ένα μεγάλο κίνητρο να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις και αν συμφωνήσει για θέματα που ακόμα δεν έχουν λυθεί» συμπλήρωσε ο Mnuchin.
Σημειώνεται ότι σε λίγες ώρες, ΗΠΑ και Κίνα αναμένεται να υπογράψουν τη Φάση 1 της εμπορικής συμφωνίας, που αναμένεται να προβλέπει ότι η Κίνα θα αγοράζει αμερικανικά προϊόντα 200 δισ. δολ. για δύο χρόνια.
Παράλληλα, αναμένεται να προβλέπεται και περιορισμός των διαρθρωτικών εμποδίων για τις αμερικανικές εταιρείες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Κίνα.

Goldman Sachs: Μία συμφωνία κατώτερη των προσδοκιών
 
Ο αμερικανικός χρηματοοικονομικός όμιλος υποστηρίζει, βάσει με αυτά που είναι γνωστά, ότι η συμφωνία δεν πρόκειται να φέρει μεγάλες αλλαγές, καθώς αγγίζει μόλις το 10% των δασμών που έχουν επιβληθεί οπότε δεν μπορεί να επικρατεί ενθουσιασμός στις αγορές.
Με βάση την συμφωνία οι ΗΠΑ συμφώνησαν να μειώσει τους δασμούς της 1η Σεπτεμβρίου 2019 που αφορά 120 δισεκατομμύρια δολάρια σε εισαγωγές από την Κίνα από 15% σε 7,5%.
Αν και αυτό σηματοδοτεί μια σαφή μετατόπιση προς την κατεύθυνση επαναπροσέγγισης στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ-Κίνας, η μείωση είναι πολύ μικρή και αγγίζει μόλις το 10% των συνολικών δασμών που έχουν επιβληθεί.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs:

- Αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και την Κίνα έχουν κάνει επίσημες δηλώσεις που δείχνουν ότι έχουν καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με μια εμπορική συμφωνία "Φάσης I", η οποία, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Εμπορικό Αντιπρόσωπο (USTR), αναφέρεται στην πνευματική ιδιοκτησία, τη μεταφορά τεχνολογίας, τη γεωργία, και ξένο συνάλλαγμα και περιλαμβάνει μια δέσμευση της Κίνας ότι θα πραγματοποιήσει αγορές αμερικανικών αγαθών και υπηρεσιών τα επόμενα χρόνια.
Ούτε οι Αμερικανοί ούτε οι Κινέζοι αξιωματούχοι συγκεκριμενοποίησαν το πλαίσιο της συμφωνίας δεν είναι σαφές δηλαδή η Κίνα τι θα αγοράζει από τις ΗΠΑ ειδικά στα γεωργικά προϊόντα.

- Από τα 500 δισ. δολάρια σε εμπορεύματα, οι ΗΠΑ εισάγουν από την Κίνα περίπου 370 δισεκ, δολάρια, εκ των οποίων περίπου 120 δισεκ. δολάρια σε προϊόντα έχουν ενταχθεί σε καθεστώς δασμών 15% από την 1η Σεπτεμβρίου 2019, γνωστή ως Λίστα 4Α.
Σύμφωνα με την USTR, οι δασμοί θα μειωθούν από 15% σε 7,5% για ορισμένα προϊόντα.
Αυτό θα αποτελούσε μείωση κατά περίπου 10% των δασμών του τμήματος 301 για τα κινεζικά προϊόντα.
Η Goldman Sachs είχε εκτιμήσει ότι η συμφωνία θα εξάλειφε εξ  ολοκλήρου τους δασμούς σε ορισμένα προϊόντα πράγμα που θα αποτελούσε μείωση 20% μείωση των δασμών.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/trade%20war%20timeline%20nov%202019_5.jpg?itok=mzmLmSWS

- Το γεγονός ότι οι δασμοί δεν εξαλείφθηκαν είναι αρνητική εξέλιξη σε σχέση με τις προσδοκίες παρότι οι ΗΠΑ έχουν αλλάξει στρατηγική απέναντι στην Κίνα αντί να αυξάνονται οι δασμοί μειώνονται.
- Η Goldman Sachs εκτιμάει ότι το αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας στην κινεζική οικονομία είναι επίσης σχετικά μικρό.

Η έλλειψη λεπτομερειών και οι δηλώσεις ότι η συμφωνία πρέπει να υποβληθεί σε νομική επανεξέταση υποδηλώνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει κάποια αβεβαιότητα όσον αφορά τις ιδιαιτερότητες της συμφωνίας.

Morgan Stanley: Ο Trump άνοιξε το κουτί της Πανδώρας με την συμφωνία της φάσης 1 με την Κίνα

Η συμφωνία της «Φάσης Ι» του Αμερικανού προέδρου Trump με την Κίνα για το εμπόριο άφησε σχεδόν όλους απογοητευμένους: από εμπειρογνώμονες που περίμεναν έναν ρεαλιστικό συμβιβασμό μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων αντί για την υπόσχεση της Κίνας ότι θα τετραπλασιάσει τις αγορές αγροτικών προϊόντων των ΗΠΑ στα 50 δισεκ. δολάρια
Προβολή εικόνας στο Twitter
Για πολλούς η πρώτη φάση θα αποδειχθεί και η τελευταία.
-Ο κατάλογος 4Β (15 Δεκεμβρίου) αναστέλλει τους δασμούς:
Αυτή η εξέλιξη ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες μας και τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες.
-Ο κατάλογος 4Α (1 Σεπτεμβρίου) μειώθηκε σε 7,5% από 15%: Αυτό δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί.
- Οι δασμοί των κατηγοριών 1 έως 3 παραμένουν αμετάβλητοι.

Όπως αναφέρει η Morgan Stanley οι υποσχέσεις που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της Φάσης 1, γεννούν πολλά ερωτηματικά.
Συγκεκριμένα, το τέλος της Φάσης 1 και η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την Φάση 2 θα ξεκινήσουν υπό το πρίσμα της καλής θέλησης.
Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις της Φάσης 2 έχει εκτιμηθεί ότι θα ξεκινήσουν αμέσως.
Και δεδομένου ότι η «Φάση 1» επικεντρώθηκε στα «εύκολα» θέματα η Morgan Stanley προειδοποιεί ότι «οι διαπραγματεύσεις της φάσης 2 θα μπορούσαν να είναι πιο δύσκολες, προβληματικές αφού θα αγγίξουν ζητήματα της βιομηχανικής πολιτικής.
Κατά την Morgan Stanley βρισκόμαστε στην φάση της «αβέβαιης προόδου»

-Καμία αλλαγή παιχνιδιού από την πολιτική των δασμών: περίπου 380 δισεκατομμύρια δολάρια των εισαγωγών από την Κίνα παραμένουν σε καθεστώς δασμών..
-Η έννοια της εμπιστοσύνης θα δοκιμαστεί κατά την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Κατά την Morgan Stanley, δεν έχουμε ακόμα την πεποίθηση ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την επίλυση των ουσιωδών προβλημάτων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Όσον αφορά τις αγορές, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο επικίνδυνο.
Ο καταλύτης που ώθησε τις μετοχές σε υψηλότερα επίπεδα, ήταν η «αισιοδοξία» ότι θα επέλθει μια συμφωνία.
Η φάση 1 ήταν απογοήτευση, η φάση 2 και πιο ουσιαστική πότε θα έρθει πριν ή μετά τις εκλογές;
Η αγορά δεν μπορεί να προσδοκάει πολλά.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/adverse%20feedback%20loop_3.jpg?itok=Ts4Sw4Yz
Ακόμη χειρότερα, με την εξάλειψη του κινδύνου του εμπορικού πολέμου, η νομισματική πολιτική της Fed δεν εξαρτάται από τον εμπορικό πόλεμο.
Η Fed ουσιαστικά με την νομισματική της πολιτική ανέλαβε να αντιμετωπίσει τον εμπορικό πόλεμο του Trump.
Οι αγορές θα συντηρούνται όσο η Fed ρίχνει εκατοντάδες δισεκατομμύρια για να ωθήσει τις αγορές ψηλότερα), οπότε άμεσα η κατάρρευση των χρηματιστηριακών αγορών αποτρέπεται. Ωστόσο, αν και όποτε η διαδικασία αυτή αρχίζει να περιορίζεται από την Fed κάπου στο 2ο τρίμηνο του 2020 θα κριθεί η πορεία των χρηματιστηριακών αγορών καθώς η FED δεν θα μπορεί να συντηρεί εσαεί με τεχνητό τρόπο υψηλά την Wall Street.

HSBC: Η υπογραφή της «Φάσης 1» της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας δεν θα φέρει σταθερότητα στις αγορές

Η πολλά υποσχόμενη εμπορική συμφωνία πρώτης φάσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας πρόκειται να υπογραφεί σήμερα, Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020, αλλά η αβεβαιότητα μπορεί ακόμα να παραμείνει.
Σύμφωνα με τον Joseph Little, επικεφαλής στρατηγικής της HSBC Global Asset Management, οι εντάσεις γύρω από το εμπόριο δεν έχουν επιλυθεί πλήρως.
"Υπάρχουν ακόμα ανησυχίες σχετικά με τις μακροοικονομικές προοπτικές, καθώς οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αμφισβητούν τις ισορροπίες για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου", δήλωσε.
"Το περιβάλλον του εμπορίου παραμένει σε μεγάλο βαθμό εύθραυστο και αποτελεί πηγή ανησυχίας και πρόκλησης για τους επενδυτές".
Αυτή η αβεβαιότητα - όχι μόνο στο εμπόριο αλλά και στην πολιτική, την οικονομία και το περιβάλλον - είναι πιθανό να περιορίσει τις αποδόσεις των περιουσιακών στοιχείων.
"Νομίζω ότι είναι δύσκολο να είμαστε πολύ σίγουροι ότι θα δούμε μια σημαντική, ισχυρή συγχρονισμένη παγκόσμια επέκταση", ανέφερε ο αναλυτής της HSBC.
Όπως εκτιμά ο Little οι μετοχές των ΗΠΑ μπορούν να αποδόσουν 6% ή 7% φέτος.
Εκτός των ΗΠΑ, θα υπάρξει κάποια βελτίωση στους κλάδους των κατασκευών και του εμπορίου, τα οποία θα πρέπει επίσης να βοηθήσουν τις πολυεθνικές εταιρείες των ΗΠΑ.
Στο εξωτερικό, η HSBC βλέπει ευκαιρίες σε Βόρεια Ασία - Κίνα, Κορέα, Ταϊβάν και Ιαπωνία.

Asian Trade Centre: Κίνδυνος, η Κίνα να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της εμπορικής συμφωνίας - Νέοι δασμοί από ΗΠΑ

Για το ενδεχόμενο η Κίνα να αντιμετωπίσει δυσκολίες στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων της στο πλαίσιο της Φάσης 1 της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, κάτι που θα επιτρέψει στον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump, να αυξήσει τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, προειδοποιεί αναλύτρια του Asian Trade Centre.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η Deborah Elms, αυτό ισχύει κυρίως για την περίπτωση που η συμφωνία θα περιλαμβάνει αύξηση των κινεζικών εισαγωγών σε αμερικανικά προϊόντα και υπηρεσίες κατά τουλάχιστον 200 δισ. δολ. για δύο χρόνια.
Σύμφωνα με την Elms, για να επιτευχθεί ο στόχος των 200 δισ. δολ., η Κίνα θα πρέπει να εκτοξεύσει τις αγορές της σε γεωργικά προϊόντα, εξοπλισμό αεροσκαφών και ενεργειακά προϊόντα.
Για κάποια προϊόντα, το Πεκίνο θα πρέπει να υπερδιπλασιάσει τις αγορές του μειώνοντας τους δασμούς σε αυτές τις εισαγωγές και σταματώντας να τα αγοράζει από άλλες χώρες.
«Εάν οι Κινέζοι δεν πετύχουν τον στόχο γι' αυτές τις αγορές, οι ΗΠΑ θα της επιβάλλουν δασμούς ή δεν θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους ή ό,τιδήποτε άλλο» επισημαίνει η Elms μιλώντας στο CNBC.
«Πιστεύω ότι από τώρα έως τουλάχιστον τον Νοέμβριου, για τις επιχειρήσεις υπάρχει ο κίνδυνος η Φάση 1 να μην αντέξει» συμπλήρωσε η ίδια.
Σύμφωνα με την Elms, όμως, θα είναι δύσκολο και για τον γεωργικό τομέα των ΗΠΑ να μπορεί να παρέχει στην Κίνα τέτοιες ποσότητες προϊόντων.
Η Κίνα αγόρασε περίπου 186,29 δισ. δολ. αμερικανικών προϊόντων και υπηρεσιών το 2017 πριν την έναρξη του εμπορικού πολέμου,
Όσον αφορά τα γεωργικά προϊόντα η Κίνα αγόρασε 24 δισ. δολ. από τις ΗΠΑ το 2017 και αναμένεται οι αγορές να αυξηθούν κατά 32 δισ. δολ. τα επόμενα δύο χρόνια.
 
HSBC: Η υπογραφή της «Φάσης 1» της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας δεν θα φέρει σταθερότητα στις αγορές – Παραμένει η αβεβαιότητα

Η πολλά υποσχόμενη εμπορική συμφωνία πρώτης φάσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας πρόκειται να υπογραφεί σήμερα, Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020, αλλά η αβεβαιότητα μπορεί ακόμα να παραμείνει.
Σύμφωνα με τον Joseph Little, επικεφαλής στρατηγικής της HSBC Global Asset Management, οι εντάσεις γύρω από το εμπόριο δεν έχουν επιλυθεί πλήρως.
"Υπάρχουν ακόμα ανησυχίες σχετικά με τις μακροοικονομικές προοπτικές, καθώς οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αμφισβητούν τις ισορροπίες για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου", δήλωσε.
"Το περιβάλλον του εμπορίου παραμένει σε μεγάλο βαθμό εύθραυστο και αποτελεί πηγή ανησυχίας και πρόκλησης για τους επενδυτές".
Αυτή η αβεβαιότητα - όχι μόνο στο εμπόριο αλλά και στην πολιτική, την οικονομία και το περιβάλλον - είναι πιθανό να περιορίσει τις αποδόσεις των περιουσιακών στοιχείων.
"Νομίζω ότι είναι δύσκολο να είμαστε πολύ σίγουροι ότι θα δούμε μια σημαντική, ισχυρή συγχρονισμένη παγκόσμια επέκταση", ανέφερε ο αναλυτής της HSBC.
Όπως εκτιμά ο Little οι μετοχές των ΗΠΑ μπορούν να αποδόσουν 6% ή 7% φέτος.
Εκτός των ΗΠΑ, θα υπάρξει κάποια βελτίωση στους κλάδους των κατασκευών και του εμπορίου, τα οποία θα πρέπει επίσης να βοηθήσουν τις πολυεθνικές εταιρείες των ΗΠΑ.
Στο εξωτερικό, η HSBC βλέπει ευκαιρίες σε Βόρεια Ασία - Κίνα, Κορέα, Ταϊβάν και Ιαπωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης