Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Macron: Απευθύνει ξανά έκκληση στον Trump να μην αποσύρει τις δυνάμεις των ΗΠΑ από την Αφρική

Macron: Απευθύνει ξανά έκκληση στον Trump να μην αποσύρει τις δυνάμεις των ΗΠΑ από την Αφρική
Θα ήταν πολύ δυσάρεστα τα πράγματα για όλους μας, στο θέμα της τρομοκρατίας, αν οι ΗΠΑ απέσυραν τις δυνάμεις τους από την Αφρική, δηλώνει ο Macron
Αφού δεν κατάφερε να πείσει τον Donald Trump να παραμείνει στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και να μην εγκαταλείψει την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron προσπαθεί τώρα να πείσει τον αμερικανικό ομόλογό του να μην αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από την Αφρική.
«Θα είναι άσχημα τα νέα για μας, εάν οι ΗΠΑ αποσυρθούν από την Αφρική», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής στο Pau της νοτιοδυτικής Γαλλίας με τους προέδρους των πέντε αφρικανικών χωρών που απαρτίζουν το Συνασπισμό G5 του Sahel: Μπουρκίνα Φάσο, Τσαντ, Μάλι, Μαυριτανία και Νίγηρας.
«Θα ήθελα να μπορούσα να πείσω τον Πρόεδρο Trump ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας στον οποίο είναι βαθιά αφοσιωμένος συνεχίζεται και σε αυτήν την περιοχή», όπως αναφέρει το Politico.
Οι παρατηρήσεις του Macron ήρθαν μετά από ανακοίνωση της Ουάσιγκτον πως σκέπτεται να μειώσει τη στρατιωτική της παρουσία στην Αφρική.
Φτάνοντας στις Βρυξέλλες για τις συναντήσεις του στο ΝΑΤΟ τη Δευτέρα, ο Στρατηγός κ. Mark Milley δήλωσε ότι οι πόροι «θα μπορούσαν να μειωθούν και να μετατοπιστούν, είτε για να αυξηθεί η ετοιμότητα της δύναμης στις Η.Π.Α. είτε να στραφούν προς τον Ειρηνικό .
Ο Macron μέχρι στιγμής δεν τα κατάφερε σε καμία του προσπάθεια να πείσει το Trump να αλλάξει πορεία, είτε επρόκειτο για τη συμφωνία για το κλίμα, την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος απέρριψε, όπως και την πυρηνική συμφωνία, αλλά και τις αιτήσεις Macron να παραμένει στη βορειοανατολική Συρία, όπου τώρα υπάρχει μόνο μια περιορισμένη αμερικανική στρατιωτική παρουσία.
Ωστόσο, καθώς φαίνεται οι παραπάνω αποτυχίες δεν πτοούν τον Γάλλο πρόεδρο Macron να δοκιμάσει και σε ένα άλλο θέατρο.
Η συνάντηση στο Pau είχε σκοπό να υπογραμμίσει τον επείγοντα χαρακτήρα της όλο και πιο επικίνδυνης κατάστασης στην περιοχή των Sahel, όπου ο Γαλλικός στρατός ηγείται εδώ και καιρό στις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες της Δύσης.
Η τελευταία τρομοκρατική επίθεση της κλιμακούμενης βίας, πραγματοποιήθηε την περασμένη εβδομάδα από ύποπτους μαχητές τζιχάντ στον Νίγηρα που σκότωσε 89 στρατιώτες.
Περίπου 4.500 Γάλλοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή από το 2014, όταν το Μάλι ζήτησε βοήθεια και ο Macron ανακοίνωσε επίσης τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου ότι ανέπτυξε επιπλέον 220 στρατιώτες στην περιοχή.
Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ενώ η στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στην περιοχή είναι σχετικά μικρή, η συνεισφορά της εξακολουθεί να είναι κρίσιμη.
Οι Η.Π.Α. έχουν αναπτύξει 7.000 στρατιώτες ειδικών δυνάμεων στην περιοχή και επιπλέον 2.000 στρατιώτες που ασχολούνται με εκπαιδευτικές αποστολές.
Έχει επίσης μια σημαντική βάση drones στο Νίγηρα, παρέχοντας σημαντικές υπηρεσίες παρακολούθησης.
Όπως επισήμανε Γάλλος διπλωμάτης, «η AfriCom, η στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ στην Αφρική, αποτελεί το 1% των στρατιωτικών δαπανών των ΗΠΑ στο εξωτερικό,  όμως η ασφάλεια στην Αφρική είναι κοινό συμφέρον όλων.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης