Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Στο 1,3% υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Δεκέμβριο 2019 - Κατώτερος των εκτιμήσεων

Βρετανία: Στο 1,3% υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Δεκέμβριο 2019 - Κατώτερος των εκτιμήσεων
Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η ετήσιος πληθωρισμός θα παραμείνει αμετάβλητος στο 1,5%
Επιβράδυνση κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (15/1) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, διευρύνοντας την απόσταση από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας στο 2%.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 1,3% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2018, έναντι ετήσιας ανόδου 1,5% τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο ΔΤΚ θα παραμείνει αμετάβλητος.
Παράλληλα, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος, έναντι ανόδου +0,2% τον Νοέμβριο του 2019 και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών επίσης στο +0,2%.
Όσον αφορά τον βασικό δείκτη τιμών καταναλωτή, από τον οποίο εξαιρούνται οι τιμές στους τομείς ενέργειας και τροφίμων, σημειώθηκε επιβράδυνση στο 1,4% έναντι ετήσιας ανόδου 1,7% τον προηγούμενο μήνα.
Σημειώνεται ότι τόσο ο δείκτης τιμών καταναλωτή όσο και ο βασικός ΔΤΚ κατέγραψαν τη μικρότερη ετήσια άνοδο από τον Νοέμβριο του 2016, ενώ ο πληθωρισμός που αφορά το τέταρτο τρίμηνο του 2019 συνολικά διαμορφώθηκε στο 1,4%.
Η μεγαλύτερη ετήσια πτώση στις τιμές καταναλωτή σημειώθηκε στους τομείς υπηρεσιών διαμονής και ένδυσης για τον Δεκέμβριο, ενώ αντίθετα η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφηκε στους τομείς στέγασης, νερού και καυσίμων.
Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε η ONS, οι τιμές παραγωγού για τον ίδιο μήνα αυξήθηκαν κατά 0,9% σε ετήσια βάση, έναντι ανόδου 0,5% τον Νοέμβριο του 2019 και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο 1%.
Σε μηνιαία βάση, οι τιμές παραγωγού στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέμειναν αμετάβλητες, έναντι πτώσης -0,2% τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί άνοδος κατά 0,1%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης