Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Παραίτηση της κυβέρνησης - Ο Putin στρώνει τον δρόμο για την παραμονή του στην εξουσία και μετά το 2024 - Νέος πρωθυπουργός ο Μ. Mishustin

Ρωσία: Παραίτηση της κυβέρνησης - Ο Putin στρώνει τον δρόμο για την παραμονή του στην εξουσία και μετά το 2024 - Νέος πρωθυπουργός ο Μ. Mishustin
Ο πρόεδρος Putin ανοίγει τον δρόμο για την παραμονή του στην εξουσία και μετά τη λήξη της προεδρικής του θητείας το 2024
(upd1) Την παραίτηση της ρωσικής κυβέρνησης στον Πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin υπέβαλε ο πρωθυπουργός D. Medvedev, όπως ανακοίνωσε, στον απόηχο της ετήσιας ομιλίας του Ρώσου προέδρου στο κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Putin προτείνει για νέο πρωθυπουργό τον Mikhail Mishustin, ο οποίος από το 2010 είναι επικεφαλής των φορολογικών υπηρεσιών της χώρας, ο οποίος αποδέχθηκε τη θέση.

Τι επιδιώκει ο Putin

O Vladimir Putin σχεδιάζει να παρατείνει την 20χρονη παραμονή του στην εξουσία, προτείνοντας μία σειρά από συνταγματικές αλλαγές.
H πρόταση του Προέδρου της Ρωσίας για τις συνταγματικές αλλαγές, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι στόχος του είναι είτε να επιστρέψει ως πρωθυπουργός της Ρωσίας για δεύτερη φορά, μετά τη λήξη της 4ης προεδρικής του θητείας το 2024, είτε ως επικεφαλής ενός διερυμένου Κρατικού Συμβουλίου στα πρότυπα της Κίνας.
Επίσης στρώνει το έδαφος για τον έλεγχο του προσώπου που θα τον διαδεχθεί στο προεδρικό αξίωμα, μέσω του περιορισμού των εξουσιών του.
Με ψυχραιμία αντέδρασε το ρωσικό χρηματιστήριο στις εξελίξεις, με τον δείκτη RTSI να ενισχύεται 0,25% και τον Micex στο +0,27%.
Αμετάβλητο έναντι του δολαρίου παραμένει το ρούβλι.
Συγκεκριμένα, στην ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους, ο Putin πρότεινε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του κοινοβουλίου και του πρωθυπουργού, με παράλληλη μείωση των εξουσιών του προέδρου.
Σημειώνεται ότι ο Putin δεν είναι δυνατόν με βάση το Σύνταγμα να διεκδικήσει τρίτη διαδοχική προεδρική θητεία.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας πρότεινε να δοθεί η δυνατότητα στην Κρατική Δούμα να εγκρίνει ή να απορρίπτει τους υποψηφίους για τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας.
Ο νέος πρωθυπουργός θα παρουσιάζει στη συνέχεια στο κοινοβούλιο τους υποψηφίους για τις θέσεις των αντιπροέδρων της κυβέρνησης και των υπουργών, με τα πρόσωπα να χρειάζονται επίσης κοινοβουλευτική έγκριση.
O Putin πρότεινε την απαγόρευση κατοχής των αξιωμάτων του βουλευτή, του κυβερνήτη, του πρωθυπουργού κ.α., από πολίτες που διαθέτουν διπλή υπηκοότητα ή από πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό.
Οι προτεινόμενες αλλαγές, επίσης, προβλέπουν ότι η ρωσική νομοθεσία υπερτερεί της διεθνούς νομοθεσίας σε περιπτώσεις αντικρουόμενων διατάξεων.
Υπενθυμίζεται ότι το 2012, μετά τη λήξη της πρώτης προεδρικής θητείας, ο Putin «αντάλλαξε» πόστα με τον Dmitri Medvedev και υπηρέτησε ως πρωθυπουργός της Ρωσίας.
Την παραίτηση της κυβέρνησης ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ρώσος πρωθυπουργός Μedvedev σε ζωντανή μετάδοση της ρωσικής τηλεόρασης.
Αναφερόμενος στις προτάσεις του Ρώσου προέδρου, τόνισε ότι «σε αυτές τις συνθήκες, νομίζω ότι θα ήταν σωστό, σύμφωνα με το άρθρο 117 του Συντάγματος, η κυβέρνηση στην υπάρχουσα σύνθεση της να υποβάλει την παραίτηση της».
Όπως μεταδίδει το Sputnik, ο πρόεδρος της Ρωσίας ευχαρίστησε τη ρωσική κυβέρνηση για τη δουλειά που έκανε, ενώ γνωστοποίησε ότι θα συναντηθεί με κάθε υπουργό, σε συνέχεια της ανακοίνωσης Μedvedev για την παραίτηση.
Επίσης, ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης να παραμείνουν στα καθήκοντά τους μέχρι το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.
Όπως έκανε, παράλληλα, γνωστό, σκοπεύει να συστήσει και να αναθέσει στον Μedvedev τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα στο αναβαθμισμένο Συμβούλιο Ασφαλείας, στο οποίο θα προεδρεύει ο ίδιος.
«Από την πλευρά μου επίσης θέλω να σας ευχαριστήσω για κάθε τι που κάνατε σ' αυτή την φάση της κοινής μας συνεργασίας, να εκφράσω την ικανοποίηση μου για τα αποτελέσματα, που επετεύχθησαν» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά την διάρκεια της συνάντησης του με το υπουργικό συμβούλιο, που έγινε στο κυβερνητικό μέγαρο.
«Δεν επιτεύχθηκαν τα πάντα, αλλά ποτέ δεν επιτυγχάνονται πλήρως τα πάντα», τόνισε ο Putin. 

Ποιος είναι ο Mikhail Mishustin

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, πρότεινε –μετά την αιφνίδια παραίτηση της κυβέρνησης του Dmitri Medvedev- ως νέο πρωθυπουργό της χώρας τον Mikhail Mishustin.
Ο Mishustin αποδέχθηκε την τιμητική πρόταση.
Ποιος είναι όμως ο νέος εκλεκτός του Putin;
Ο Mishustin γεννήθηκε το 1963, το 1989 αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Μηχανών Μηχανημάτων της Μόσχας, στη συνέχεια το 1992 στο ίδιο μεταπτυχιακό ίδρυμα.
Μετά την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού του, ο Mishustin άρχισε να εργάζεται ως διευθυντής του εργαστηρίου δοκιμών και αργότερα επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου του International Computer Club (ICC), ενός δημόσιου μη κερδοσκοπικού οργανισμού.
Το ICC προσέλκυσε στις τάξεις του μεγάλες ξένες επιχειρήσεις και έγινε ο διοργανωτής του Διεθνούς Forum Computer - μιας από τις μεγαλύτερες ηλεκτρονικές εκθέσεις στη Ρωσία.
Το 1998, ο Mishustin προσχώρησε στη δημόσια υπηρεσία ως βοηθός για τα συστήματα πληροφορικής λογιστικής και ελέγχου των πληρωμών φόρου ο επικεφαλής της κρατικής φορολογικής υπηρεσίας της Ρωσίας.
Στη συνέχεια εργάστηκε στην τάξη του υφυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας για φόρους και δασμούς, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Κτηματολογίου και Ακινήτων (Rosnedvizhimost, Μάρτιος 2004) στο Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείριση ειδικών οικονομικών ζωνών (SEZ, από το Δεκέμβριο του 2006).
Το 2003, ο Mikhail Mishustin υπεράσπισε τη διατριβή του για το πτυχίο του υποψηφίου των οικονομικών επιστημών με θέμα «Μηχανισμός της φορολογικής διοίκησης της Ρωσίας» και το 2010 - διατριβή για το πτυχίο του διδάκτορα των οικονομικών επιστημών με θέμα «Στρατηγική διαμόρφωσης φορολογία ακινήτων στη Ρωσία».
 Είναι συγγραφέας τριών βιβλίων σχετικά με τη φορολογική διοίκηση.
Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 40 επιστημονικά άρθρα.
Το 2008, ο Mishustin ξεκίνησε την ίδρυση του Ανώτατου Οικονομικού Πανεπιστημίου του Κρατικού Πανεπιστημίου, του Ινστιτούτου Οικονομικών Ακινήτων, το οποίο λειτουργεί όχι μόνο στον τομέα της πρόσθετης εκπαίδευσης αλλά είναι επίσης ερευνητικό κέντρο.
Ο Mishustin έγινε επιστημονικός διευθυντής του ινστιτούτου.
Το 2008 παραιτήθηκε οικειοθελώς από τη δημόσια υπηρεσία και ξεκίνησε πάλι τη δραστηριότητά του - αυτή τη φορά στον τομέα των επενδύσεων.
Ο Mishustin εργάστηκε 2 χρόνια ως πρόεδρος της UFG Capital Partners και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου UFG Asset Management.
Τον Φεβρουάριο του 2009, ο Mishustin εισήλθε στο υπουργείο Οικονομίας και ο Ρώσος πρόεδρος τον Απρίλιο του 2010, τον διόρισε ως επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Φορολογικής Υπηρεσίας.
Το 2013 διορίστηκε ως επιστημονικός διευθυντής του Τμήματος Φορολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου υπό την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας (απόφαση του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Οικονομικών στις 10.15.2013.
Είναι παντρεμένος και έχει τρεις γιους.
Είναι λάτρης του χόκεϊ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης