Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια άνοδος στη Wall με το εμπόριο στο επίκεντρο - Σε νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό ο Dow Jones - Στο +0,19% ο S&P 500

tags :
Ήπια άνοδος στη Wall με το εμπόριο στο επίκεντρο - Σε νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό ο Dow Jones - Στο +0,19% ο S&P 500
H επίσημη υπογραφή της συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας πραγματοποιήθηκε σήμερα 15/1, με τον Donald Trump να κάνει λόγο για μία ιστορική απόφαση
Σταθεροποιητικά κινήθηκαν οι αμερικανικές μετοχές στη σημερινή (15/1) συνεδρίαση, με τους επενδυτές να έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην υπογραφή της «Φάσης Ι» της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με αρκετούς αναλυτές να υπογραμμίζουν πάντως ότι δεν αποτελεί κοσμοϊστορικό γεγονός.
Παράλληλα σημαντικό μερίδιο της επενδυτικής προσοχής προσέλκυσαν και οι ανακοινώσεις οικονομικών μεγεθών για το 2019 κορυφαίων αμερικανικών επιχειρήσεων.
Image
Σε αυτό το πλαίσιο ο Dow Jones, έχοντας κατακτήσει νέο ενδοσυνεδριακό ιστορικό υψηλό, ενισχύθηκε 0,33% στις 29.033 μονάδες, με τον S&P 500 να σημειώνει άνοδο της τάξης του 0,19% στις 3.289 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται 0,08% υψηλότερα στις 9.258 μονάδες.
Κατά την υπογραφή της συμωνίας και των δηλώσεων που ακολούθησαν ο Donald Trump τη χαρακτήρισε ως μία ιστορική απόφαση, η οποία θα είναι προς όφελος τόσο των ΗΠΑ όσο και της Κίνας, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσους συμμετείχαν στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων τόσο από πλευράς Ουάσιγκτον όσο και από πλευράς Πεκίνου.
Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί οτι αφορά μόλις το 10% των δασμών που έχουν επιβληθεί, γεγονός που την καθιστά όχι και τόσο μεγάλης σημασίας, ενώ θα πρέπει να ξεκινήσουν και οι διαπραγματεύσεις για την επόμενη φάση, οι οποίες περιλαμβάνουν πολύ πιο δύσκολα θέματα.
Ταυτόχρονα μεγάλη «δραστηριότητα» υπήρξε και στις ανακοινώσεις μεγεθών δ' τριμήνου 2019 (αλλά και για το σύνολο του περασμένου έτους), με Bank of American και BlackRock να εμφανίζουν πολύ καλή πορεία, σε αντίθεση με την Goldman Sachs.
Πιο συγκεκριμένα πτώση κατέγραψαν τα κέρδη της Goldman Sachs (-0,07%) για το τέταρτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα αποτελέσματα τα οποία δημοσίευσε σήμερα (15/1) η αμερικανική τράπεζα, λόγω των υψηλότερων λειτουργικών εξόδων.
Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της αμερικανικής τράπεζας υποχώρησαν κατά -26% στα 1,72 δισ. δολ. (4,69 δολ. ανά μετοχή) έναντι 6,04 δολ. ανά μετοχή το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα διαμορφωθούν στα 5,46 δολ.
Παράλληλα, τα έσοδα της Goldman Sachs σημείωσαν άνοδο της τάξεως του +23% στα 9,96 δισ. δολ. έναντι 8,08 δισ. δολ. το 2018, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν έσοδα 8,53 δισ. δολ.
Όσον αφορά τα λειτουργικά έξοδα της τράπεζας, σημειώθηκε ετήσια άνοδος της τάξεως του +6% σε σχέση με το 2018, στα 24,9 δισ. δολ. ενώ τα έσοδα από το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής διαμορφώθηκαν στα 7,6 δισ. δολ.
«Οι ισχυρές επιδόσεις για το τέταρτο τρίμηνο μας βοήθησαν να επιτύχουμε σταθερά αποτελέσματα για το σύνολο του έτους, καθώς παράλληλα συνεχίσαμε τις επενδύσεις σε νέες επιχειρήσεις», ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, David Solomon, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
«Στόχος μας είναι να προωθήσουμε υψηλότερες αποδόσεις στο μέλλον ενώ προσβλέπουμε στον καταμεριμσό των στρατηγικών και οικονομικών μας στόχων στην Ημέρα των Επενδυτών αργότερα εντός του μήνα», πρόσθεσε ο κ. Solomon, αναφερόμενος στην 29η Ιανουαρίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί η Ημέρα των Επενδυτών στη Νέα Υόρκη.
Αντίθετα ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών τα καθαρά κέρδη της Bank of American  (-1,81%) στο δ΄τρίμηνο του 2019.
Συγκεκριμένα, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 6,75 δισ. δολ. ή 74 σεντς ανά μετοχή, από  70 σεντς ανά μετοχή το αντίστοιχο διάστημα του 2018.
Οι αναλυτές της FactSet ανέμεναν κέρδη ύψους 68 σεντς ανά μετοχή.
Τα συνολικά έσοδα υποχώρησαν 1,4% στα 22,53 δισ. δολ. από 22,68 δισ. δολ, ωστόσο ξεπέρασαν επίσης τις εκτιμήσεις των αναλυτών για έσοδα 22,22 δισ.
Τα έσοδα από τη λιανική τραπεζική υποχώρησαν 4% στα 9,5 δισ. δολ, ενώ τα έσοδα από το trading στις διεθνείς αγορές αυξήθηκαν κατά 6% στα 3,4 δισ. δολ.
Τα έσοδα από το σταθερό εισόδημα, το συνάλλαγμα και τα commodities, σημείωσαν άλμα 25% στα 1,8 δισ. ευρώ.
Το τελευταίο τρίμηνο, η μετοχή της Bank of America έχει καταγράψει άλμα 18,8%.
Ανάλογη εικόνα και για την BlackRock (+2,18%) καθώς σημαντική άνοδο κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της για το τέταρτο τρίμηνο του 2019, όπως ανακοίνωσε σήμερα (15/1) η αμερικανική τράπεζα, με τα αποτελέσματα να αποδεικνύονται καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της τράπεζας σημείωσαν άνοδο της τάξεως του +34% στα 1,3 δισ. δολ. έναντι 927 εκατ. δολ. το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Παράλληλα, τα απομειωμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 8,34 δολ. έναντι 6,08 δολ. ανά μετοχή το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα διαμορφωθούν στα 7,69 δολ. ανά μετοχή.
Όσον αφορά τα έσοδα της αμερικανικής τράπεζας για το ίδιο διάστημα, σημειώθηκε άνοδος κατά +16% σε ετήσια βάση, στα 3,98 δισ. δολ. έναντι 3,43 δισ. δολ. το τέταρτο τρίμηνο του 2018 και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στα 3,83 δισ. δολ.
Για το σύνολο του 2019, τα απομειωμένα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν κατά +6% σε σχέση με το 2018, στα 28,48 δολ. ενώ η ετήσια άνοδος για τα έσοδα διαμορφώθηκε στο +2% και τα 14,54 δισ. δολ.
«Τα αποτελέσματα της BlackRock για το 2019 επιβεβαιώνουν τη μοναδικότητα της παγκόσμιας ολοκληρωμένης πλατφόρμας διαχείρισης κεφαλαίων και τεχνολογίας», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Laurence Fink, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
«Ξεκινάμε το 2020 από μία καλή θέση ώστε να ξεκινήσουμε την εκπλήρωση του σκοπού μας και να ηγηθούμε της εξέλιξης στη βιομηχανία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων», πρόσθεσε ο κ. Fink.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο - πτώση στη Wall Street

Dow Jones
Image
S&P 500
Image
Nasdaq
Image
Μεικτές τάσεις και στάση αναμονής για τις ευρωπαϊκές αγορές

Στάση αναμονής τήρησαν οι επενδυτές στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους δείκτες να καταγράφουν οριακές μεταβολές και μάλλον να εμφανίζονται ελαφρώς αδιάφοροι για την υπογραφή της «Φάσης Ι» της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ και Κίνας.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε απώλειες -0,18% στις 13.432 μονάδες.
Image
Ο FTSE 100 έκλεισε στις 7.642 μονάδες με άνοδο 0,27%.
Image
Στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε -0,14% στις 6.032 μονάδες.
Image
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο είχε απώλειες -0,69% στις 23.763 μονάδες.
Image
Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 είχε απώλειες -0,17% στις 9.511 μονάδες.
Image
Οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Steven Mnuchin, ότι οι δασμοί στην Κίνα θα μείνουν σε ισχύ προς το παρόν, μετρίασαν κάπως το κλίμα αισιοδοξίας.
Ο υπουργός Οικονομικών  δήλωσε ότι οι δασμοί στα κινεζικά προϊόντα θα διατηρηθούν έως τη δεύτερη φάση της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας.
Η Πρώτη Φάση της συμφωνίας θα έχει ως αποτέλεσμα η Κίνα να αγοράζει περισσότερα αμερικανικά προϊόντα, αλλά δεν αντιμετωπίζει προβλήματα όπως οι επιδοτήσεις.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, με ρυθμό μόλις +0,6% αναπτύχθηκε η γερμανική οικονομία το 2019, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Πρόκειται για τον ασθενέστερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2013 και σηματοδοτεί σημαντική επιβράδυνση σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσίευε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας.
Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν το ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 0,6% για το 2019 ύστερα από ρυθμό ανάπτυξης 1,5% το 2018.
Η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης είναι μία τάση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία επιδεινώθηκε λόγω των εμπορικών εντάσεων, καθώς η Γερμανία βασίζει την οικονομική της ισχύ στις εξαγωγές.

Πτώση στις αγορές της Ασίας

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα οι αγορές της Ασίας, παρά το γεγονός ότι η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα αναμένεται να ολοκληρωθεί στην Ουάσιγκτον αργότερα εντός της ημέρας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά -0,45% στις 23.916,58 μονάδες, με τις μετοχές των SoftBank και Sony να καταγράφουν πτώση της τάξεως του -1,39% και -1,94% αντίστοιχα, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Kospi στη Νότια Κορέα, και συγκεκριμένα στο -0,35% και τις 2.230,98 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,41% στις 28.768 μονάδες, καθώς η μετοχή της WH Group υποχώρησε κατά -2,07%, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν σημείωσε πτώση της τάξεως του -0,72% στις 12.091,88 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με πτώση της τάξεως του -0,54% στις 3.090,04 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο -0,15% και τις 10.972,32 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης