Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNNBusiness: Γιατί η «συμφωνία» ΗΠΑ και Κίνας δεν θα σταματήσει τον εμπορικό πόλεμο

CNNBusiness: Γιατί η «συμφωνία» ΗΠΑ και Κίνας δεν θα σταματήσει τον εμπορικό πόλεμο
Πληθώρα εμπορικών διαφωνιών και συγκρούσεων ανά την υφήλιο διατηρούν ζωντανό τον εμπορικό πόλεμο
Μπορεί οι ΗΠΑ και η Κίνα να υπέγραψαν σήμερα 15/1 την επονομαζόμενη «Φάση Ι» της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ο εμπορικός πόλεμος σε παγκόσμιο επίπεδο έχει τελειώσει, ούτε ανάμεσα σε αυτές τις δύο χώρες ούτε ανάμεσα στις ΗΠΑ και άλλους εμπορικούς τους εταίρους, σύμφωνα με το CNNBusiness.
Όπως έχουν τονίσει κορυφαίοι αναλυτές η επόμενη φάση των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου είναι ακόμη πιο δύσκολη και θα φέρει στην επιφάνεια νέες εντάσεις.
Την ίδια ώρα η ΕΕ βρίσκεται σε εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ, ενώ η Βρετανία, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία εξόδου από την Ένωση, επιθυμεί να διαπραγματευθεί μία νέα εμπορική σχέση με την Ουάσιγκτον αλλά και την ΕΕ.
Ο Donald Trump χαρακτήρισε τη «Φάση Ι» της συμφωνίας με την Κίνα ως σχεδόν ιστορική.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συμφωνία θα μειώσει ορισμένους δασμούς και θα επιτρέψει στο Πεκίνο να αποφύγει πρόσθετους δασμούς για προϊόντα αξίας περί των 160 δισ. δολαρίων.
Οι οικονομολόγοι, οι αναλυτές της αγοράς και οι εμπορικοί εμπειρογνώμονες παραμένουν επίσης επιφυλακτικοί σχετικά με το εάν οι δύο χώρες μπορούν να προχωρήσουν σε σοβαρότερα ζητήματα, όπως το αίτημα της Ουάσιγκτον ότι η κινεζική κυβέρνηση θα μειώσει σημαντικά τον ρόλο της στην οικονομία της χώρας.
Οι δύο πλευρές διατηρούν σημαντικό μέρος των δασμών.
Μιλώντας σε εκδήλωση στο Χονγκ Κονγκ αυτή την εβδομάδα, η πρώην πρόεδρος της Federal Reserve, Janet Yellen, προειδοποίησε ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5G και άλλων τεχνολογιών που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια.
Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται ήδη σε πόλεμο για την κινεζική τεχνολογική εταιρεία Huawei, έναν κορυφαίο παγκόσμιο πάροχο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για την κατασκευή δικτύων 5G.

Προβλήματα ΗΠΑ και Ευρώπης

Η Κίνα δεν είναι η μόνη παγκόσμια δύναμη που αντιμάχεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το εμπόριο.
Η κυβέρνηση Trump εξετάζει αν θα επιβάλει δασμούς σε γαλλικά προϊόντα αξίας 2,4 δισ. δολαρίων - συμπεριλαμβανομένων των τυριών, των τσαντών και της σαμπάνιας - για να τιμωρήσει τη χώρα για το νέο της φόρο στις ψηφιακές υπηρεσίες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν ότι ο φόρος της Γαλλίας, ο οποίος επηρεάζει τις μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες όπως το Facebook και η Google, αποτελεί εμπόδιο στο εμπόριο.
 Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία διαχειρίζεται την εμπορική πολιτική εκ μέρους των κρατών μελών της, απειλεί να απαντήσει εάν προκληθεί.
Νέοι δασμοί θα κλιμακώσουν μια ήδη τεταμένη σχέση μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών.
Η διοίκηση Trump επέβαλε δασμό 25% στο μεγαλύτερο μέρος του ευρωπαϊκού κρασιού τον Οκτώβριο, σε αντίποινα για κρατικές επιδοτήσεις που έλαβε η Airbus.
Έκτοτε, ο Λευκός Οίκος απειλεί να αυξήσει τον φόρο λόγω έλλειψης προόδου στην επίλυση του θέματος.
Η Ουάσιγκτον είχε ήδη επιβάλει φόρους στον χάλυβα και το αλουμίνιο που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και απείλησε με υψηλότερους δασμούς για τα γερμανικά αυτοκίνητα παρά τις σημαντικές επενδύσεις που πραγματοποίησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες οι BMW, η Volkswagen και η Daimler.
Μια συμφωνία που θα αντιμετωπίζει αυτά τα ζητήματα με την Ευρώπη θα είναι μία από τις προτεραιότητες του Trump για το 2020, σύμφωνα με τον William Reinsch, εμπειρογνώμονα του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, ο οποίος υπηρέτησε για 15 χρόνια ως πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικού Εμπορίου.
Είναι μια εξαιρετικά σημαντική σχέση και για τις δύο πλευρές να διατηρηθεί.
Το εμπόριο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αξίζει περισσότερα από 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο - τη μεγαλύτερη διμερή σχέση οπουδήποτε στον κόσμο.
Ωστόσο, μια συμφωνία είναι πιθανό να αποδειχθεί πολύ δύσκολη.
Ο Reinsch επεσήμανε σε πρόσφατο άρθρο του ότι οι συνομιλίες μπορεί να μην ξεκινήσουν καν καθώς υπάρχουν τεράστιες διαφορές και κυρίως στα προϊόντα με ονομασία προέλευσης της ΕΕ, ένα καθεστώς που οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν.

Βρετανία και ΕΕ μετά το Brexit

Με την Brexit να έχει οριστεί για τις 31 Ιανουαρίου 2020, το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει επίσης μια εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους ή να δημιουργηθούν εμπορικοί φραγμοί μεταξύ της χώρας και της μεγαλύτερης εξαγωγικής της αγοράς.
Οι περισσότερες εμπορικές συμφωνίες χρειάζονται χρόνια διαπραγματεύσεων, αλλά ο Boris Johnson επέμεινε ότι δεν θα προχωρήσει σε συνομιλίες πέρα από το τέλος του έτους.
Αυτό θα μπορούσε να βλάψει τις πιθανότητες του Ηνωμένου Βασιλείου να επιτύχει μια συνολική συμφωνία.
"Εάν η κυβέρνηση πρόκειται να συμμορφωθεί με το χρονοδιάγραμμα με κάθε κόστος τότε μόνο μια πολύ περιορισμένη συμφωνία ... είναι πιθανόν να είναι δυνατή", υποστηρίζει σε ανάλυσή της η Société Générale.
Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πολλές εμπορικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση - η ενωμένη αγορά αντιστοιχούσε στο 44% των συνολικών εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου το 2017 – μία πολύ στενή σχέση με τις Βρυξέλλες θα περιορίσει την ικανότητά του να επιτύχει νέα εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ακόμα κι έτσι, τα νέα εμπορικά εμπόδια είναι κάτι που η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης