Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μεγάλη ζήτηση για ελληνικά ομόλογα, θα εκδοθεί 10ετές ή 15ετές με προσφορές 15 δισ – Στην Ιταλία ανήλθαν στα 44 δισ και Ισπανία 53 δισ

Μεγάλη ζήτηση για ελληνικά ομόλογα, θα εκδοθεί 10ετές ή 15ετές με προσφορές 15 δισ – Στην Ιταλία ανήλθαν στα 44 δισ και Ισπανία 53 δισ
Η Ισπανία εξέδωσε 10ετές ομόλογο και συγκέντρωσε 53 δισ. ευρώ προσφορών το υψηλότερο ποσό που έχει ποτέ προσφερθεί σε ομόλογο σε ευρώ.
Μεγάλης κλίμακας αγοραστικό ενδιαφέρον για κρατικά ομόλογα σε ευρώ εκδηλώνεται το έσχατο διάστημα με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό όχι πλέον τα επιτόκια αλλά τις μεγάλες προσφορές, απόρροια της ζήτησης.
Η Ιταλία έκδωσε 30ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,43% και συγκέντρωσε προσφορές 44 δισεκ. ευρώ.
Η Ισπανία εξέδωσε 10ετές ομόλογο και συγκέντρωσε 53 δισ. ευρώ προσφορών το υψηλότερο ποσό που έχει ποτέ προσφερθεί σε ομόλογο σε ευρώ.
Το Βέλγιο, η Κύπρος και η Ιρλανδία έχουν επίσης μεγάλες προσφορές στα ομόλογα που έχουν εκδώσει.
Η ζήτηση απόδειξη ότι οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να βάλουν στην άκρη τις πολιτικές αβεβαιότητες ή οικονομικές ανησυχίες για το χρέος ώστε να επιτύχουν αποδόσεις καλύτερες από την Γερμανία που έχει επιτόκια στο 10ετές ομόλογο της στο -0,21%.

Τι σχεδιάζει το ελληνικό δημόσιο

Σε νέα έκδοση ομολόγου ύψους 2,5 δισεκ. ευρώ θα προχωρήσει το ελληνικό δημόσιο στις 4 Φεβρουαρίου 2020.
Με βάση τον σχεδιασμό η έκδοση θα είναι 10ετούς διάρκειας ή 15ετούς διάρκειας ενώ οι προσφορές εκτιμάται ότι θα υπερκαλύψουν το ζητούμενο ποσό 6 φορές ή 15 δισεκ. ευρώ.
Το 10ετές ομόλογο θα έχει επιτόκιο 1,5% ενώ το 10ετές θα έχει επιτόκιο 1,90%.
Ενώ η έκδοση 10ετούς δεν εμπεριέχει τυπικό ή ουσιαστικό ρίσκο η έκδοση 15ετούς έχει ιδιαίτερη σημειολογία καθώς η λήξη της υπερβαίνει το χρονικό όριο του 2032 που λήγουν τα μέτρα για το ελληνικό χρέος.
Ο ΟΔΔΗΧ θα μπορούσε και στο παρελθόν να εκδώσει 15ετές και επέλεξε πιο συντηρητική λύση.
Η έκδοση 10ετούς ως ομόλογο αναφοράς είναι πιο δελεαστική για τους επενδυτές.

Σχέδιο για επαναγορά ομολόγων PSI+... που κατέχουν οι έλληνες ομολογιούχοι

Εν τω μεταξύ υπάρχουν σκέψεις για επαναγορά (buyback) των τελευταίων ομολόγων του PSI+ ύψους περίπου 500 εκατ ευρώ τις προσεχείς εβδομάδες.
Να σημειωθεί ότι είχε υπάρξει απόπειρα πριν 3-4 μήνες για επαναγορά των τελευταίων ομολόγων του PSI+ αλλά το σχέδιο δεν προχώρησε γιατί αμερικανοί επενδυτές κυρίως ασφαλιστικά ταμεία και άλλοι δεν αποδέχθηκαν την πρόταση του ελληνικού δημοσίου.
Τότε η πρόταση αφορούσε το σύνολο των ομολόγων του PSI+ που έχουν απομείνει δηλαδή 2,3 δισεκ.
Η νέα πρόταση θα αφορά μόνο 514 εκατ ή λίγο λιγότερα που αφορούν τους έλληνες ομολογιούχους, δηλαδή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν έλληνες ομολογιούχοι φυσικά ή άλλα νομικά πρόσωπα.
Η διαδικασία επαναγοράς θα πραγματοποιηθεί είτε με μετρητά δηλαδή το ελληνικό δημόσιο στις τρέχουσες τιμές θα αγοράσει τα ομόλογα και οι κάτοχοι θα πάρουν το κεφάλαιο τους, είτε θα έχουν την δυνατότητα να αντικαταστήσουν τα ομόλογα αυτά με νέα έκδοση 15ετούς διάρκειας ή 10ετούς διάρκειας.
Να σημειωθεί ότι η τρέχουσα απόδοση του 15ετούς ελληνικού ομολόγου κινείται μεταξύ 1,81%.
Ο στόχος της κίνησης αυτής είναι
1)Να απομακρυνθούν τα ομόλογα αυτά από την αγορά τα οποία σημειωτέον έχουν σημειώσει μεγάλο ράλι ακολουθώντας την τάση βελτίωσης των υπολοίπων ομολόγων
2)Να κλείσει σε κάποιο βαθμό το κεφάλαιο PSI+ και να απομακρυνθούν από την αγορά ομόλογα τα οποία επί της ουσίας δεν διαπραγματεύονται.
3)Το ελληνικό δημόσιο έχει την δυνατότητα να αποπληρώσει όλα τα ομόλογα που έχουν απομείνει με μετρητά και αυτή η κίνηση θα θεωρηθεί θετική από τις αγορές.
Η Ελλάδα κάνει το ακριβώς αντίθετο από την Αργεντινή, η οποία επιμήκυνε τις λήξεις ομολόγων εξέλιξη που θεωρήθηκε επιλεκτική χρεοκοπία ενώ η Ελλάδα… πριν την λήξη επαναγοράζει όλα τα ομόλογα και τα αποπληρώνει.
4)Η ελληνική αγορά ομολόγων θα αποκτήσει μεγαλύτερο βάθος αν και τα ομόλογα του PSI είναι ελάχιστα.
Με βάση την δομή του χρέους των 353,8 δισεκ. ευρώ
-Τα έντοκα γραμμάτια είναι 15,23 δισεκ.
-Τα ομόλογα εκτός PSI+ 514 εκατ ευρώ
-Τα ομόλογα ANFA ομόλογα που διακρατούνται από τις κεντρικές τράπεζες 2,28 δισ
-Τα ομόλογα σε κυκλοφορία 48,3 δισεκ.
-Τα ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ 4,93 δισεκ.
-Δάνεια της ΤτΕ 1,9 δισεκ.
-Δάνεια Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων 7,4 δισεκ.
- Δάνεια EFSF 130,9 δισεκ. ευρώ
-Δάνεια ESM 59,87 δισεκ.
-Διμερή δάνεια GLF από ευρωπαϊκές χώρες 52,9 δισεκ.
-Δάνεια ΔΝΤ 8 δισεκ.
-Συμφωνίες επαναγοράς repos 21 δισεκ.

Προς αναβάθμιση προοπτικών της Ελλάδος στις 24 Ιανουαρίου 2020 από την Fitch

Στην αναβάθμιση των προοπτικών (outlook) της ελληνικής οικονομίας σε θετικές... από σταθερές θα προχωρήσει ο αμερικανικός οίκος Fitch στις 24 Ιανουαρίου 2020 χωρίς όμως να αλλάξει την βαθμολογία που θα παραμείνει αμετάβλητη σε ΒΒ-.
Ταυτόχρονα το ελληνικό δημόσιο και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους σχεδιάζει να προχωρήσει σε δημοπρασία 10ετούς ή 15ετούς ομολόγου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης