Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ebury: Η συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας ανακούφισε τους επενδυτές, αλλά δεν βελτίωσε την πορεία των νομισμάτων

Ebury: Η συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας ανακούφισε τους επενδυτές, αλλά δεν βελτίωσε την πορεία των νομισμάτων
Ο κίνδυνος κλιμάκωσης της έντασης παραμένει υπαρκτός, ιδίως αν η Κίνα δεν αυξήσει την εισαγωγή αμερικανικών προϊόντων, στην διόλου αμελητέα έκταση που ορίζεται στη συμφωνία, επισημαίνει σε αναφορά της η Ebury
Μπορεί οι επενδυτές παγκοσμίως να άφησαν αναστεναγμούς ανακούφισης, μετά την υπογραφή, στον Λευκό Οίκο, της «Φάσης 1» της ιστορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας, αλλά δεδομένου ότι αυτή η αίσια έκβαση είχε ευρέως προεξοφληθεί ως είδηση στην αγορά, «δεν κατεγράφη σημαντική αντίδραση στα νομίσματα», όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Matthew Ryan, senior market analyst της εταιρείας χρηματοοικονομικής τεχνολογίας Ebury και συντάκτης της ημερήσιας αναφοράς της.
Ο κ. Ryan παρατηρεί δε ότι στη διάρκεια των προηγούμενων λίγων μηνών, η γενικευμένη αισιοδοξία γύρω από την προοπτική των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας παρείχε «καλή στήριξη» στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, αναφέροντας ενδεικτικά ότι ένα καλό μέτρο για τις επιδόσεις τους είναι η πορεία του δείκτη νομισμάτων αναδυόμενων αγορών της Morgan Stanley Capital International (MSCI), που σημείωσε αύξηση κατά περίπου 5% μόνο στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τον Σεπτέμβριο ώς σήμερα.
«Οι traders νομισμάτων θα ελπίζουν ότι η "Φάση 1" της συμφωνίας διασφαλίζει ότι δεν θα επιβληθούν φέτος πρόσθετοι δασμοί σε βάρος της Κίνας από τον Αμερικανό Πρόεδρο.
Ο κίνδυνος κλιμάκωσης της έντασης παραμένει ωστόσο υπαρκτός, ιδίως αν η Κίνα αποτύχει να εκπληρώσει τη δέσμευσή της για αύξηση της εισαγωγής αμερικανικών προϊόντων στη διόλου αμελητέα έκταση που ορίζεται στη συμφωνία» επισημαίνει ο συντάκτης της αναφοράς.
Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Κίνα δεσμεύτηκε ότι θα αυξήσει τις εισαγωγές της από τις ΗΠΑ κατά 200 δισ. δολάρια, σε σχέση με τα επίπεδα του 2017, στην επόμενη διετία, ενδυναμώνοντας παράλληλα τους κανόνες προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας.
Ο Πρόεδρος Trump συμφώνησε απο την πλευρά του να περιοριστούν στο μισό κάποιοι από τους αμερικανικούς δασμούς που έχουν επιβληθεί σε κινεζικά προϊόντα, παρότι αυτοί παραμένουν στην πλειονότητά τους αμετάλλακτοι.
Σε κάθε περίπτωση και «παρότι αμφότερες οι πλευρές αναγνώρισαν ότι απομένει ακόμα δρόμος να διανυθεί μέχρις ότου επιτευχθεί πλήρης συμφωνία», η εξέλιξη αυτή αποτελεί αναμφισβήτητα «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», καταλήγει ο αναλυτής της Ebury.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης