Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι κοινό έχουν ο πόλεμος του Ιράκ το 2003 και η δολοφονία Soleimani; Τον ίδιο σύμβουλο - «αρχιτέκτονα»

tags :
Τι κοινό έχουν ο πόλεμος του Ιράκ το 2003 και η δολοφονία Soleimani; Τον ίδιο σύμβουλο - «αρχιτέκτονα»
Ο D. Wurmser υπήρξε ο ιθύνων νους πίσω απο τον πόλεμο στο Ιράκ του προέδρου Bush το 2003 και το 2019, ο άτυπος σύμβουλος του Trump, που στήριξε το χτύπημα κατά του στρατηγού Soleimani
Ο David Wurmser αποτελεί τον συνδετικό κρίκο δύο προέδρων του πρώην George W. Bush και του νυν Donald Trump, σε δύο πολύ σημαντικά γεγονότα: είναι ο «αρχιτέκτονας» που οργάνωσε τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003 και από τις αρχές του 2019 άτυπος σύμβουλος του Donald Trump, που τον συμβούλευσε να εξολοθρεύσει τον στρατηγό Soleimani.
Σε αρκετά μηνύματά του τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2019 προς τον τότε σύμβουλο εθνικής ασφάλειας John Bolton, ο Wurmser υποστήριξε, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι μια επιθετική κίνηση των ΗΠΑ - όπως η δολοφονία του Soleimani, «θα έπληττε την λεπτή ισορροπία δυνάμεων και τον έλεγχό τους, από τον οποίο εξαρτάται η σταθερότητα και επιβίωση του ιρανικού καθεστώτος».

Η διττή σημασία της επιρροής του

Η σημασία της επιρροής του είναι διπλή.
Πρώτον, ενώ ήταν ήδη σαφές ότι το νεοσυντηρητικό κίνημα επηρέασε έντονα τη διοίκηση Trump, ο ρόλος του νεοσυντηρητικού Wurmser στο Ιράν αποτελεί περαιτέρω ένδειξη ότι ο νεοσυντηρητισμός εξακολουθεί να επηρεάζει σοβαρά την αμερικανική δεξιά - παρά την καταστροφική εισβολή στο Ιράκ και την απόρριψη του πολέμου, αυτού καθ' άυτού, από τον Τrump και,
Δεύτερον, αποδεικνύει ότι οι νεοσυντηρητικοί όπως ο Wurmser, εξακολουθούν να διατηρούν την ίδια περίεργη θεώρηση για την ιρανική κοινωνία.

Μετά την επανεκλογή του Bush το 2005, η σκληρά δεξιά πτέρυγα της διοίκησής του έστρεψε την προσοχή της στο Ιράν.
Οι αξιωματούχοι αυτοί ήθελαν πάντα την αλλαγή καθεστώτος στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, αλλά κάποιοοι εξ'αυτών πίστευαν ότι δεν θα ήταν απαραίτητη μια πλήρης εισβολή για να το επιτύχει αυτό.
Σε άρθρο του το 2005 το New Yorker, ανέφερε έναν κυβερνητικό σύμβουλο ο οποίος περιγράφει την πεποίθηση αυτών των αξιωματούχων, ότι μια εκστρατεία βομβιστικής επίθεσης εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν θα ωθήσει μια επανάσταση υπό την ηγεσία των «κοσμικών εθνικιστών και μεταρρυθμιστών».
Η προοπτική του Wurmser δεν φαίνεται να έχει αλλάξει ούτε στο ελάχιστο.
Στα μηνύματά του προς τον Bolton, έγραψε ότι οι Η.Π.Α. δεν θα χρειαστούν να «πατήσουν πόδι στο έδαφος», αφού «μία και μόνη στοχευμένη επίθεση σε ότι θεωρούν σύμβολα καταστολής, θα ήταν αρκετή».
Και όπως απεδείχθη είχε δίκιο, παρά το γεγονός ότι οι πεποιθήσεις που μετατράπηκαν σε σχέδια πολέμου και εφαρμόστηκαν στο Ιράκ, απεδείχθησαν καταστροφικά λανθασμένες.

Το αποτυχημένο παρελθόν στο... Ιράκ και η εμμονή στον πόλεμο

Ο Wurmser είναι κάτοχος Ph.D. στις διεθνείς σχέσει και εργάστηκε για το Ινστιτούτο AIPAC-spinoff στην Ουάσινγκτον στον τομέα Πολιτικής της Εγγύς Ανατολής στα μέσα της δεκαετίας του '90.
Το 1996, ήταν ένας από τους κύριους στοχαστές πίσω από ένα έγγραφο πολιτικής με τίτλο «Clean Break: A New Strategy for Securing the Realm», το οποίο εκπονήθηκε από ισραηλινό think-tank για την κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu το 1996.
Το έγγραφο καλούσε το Ισραήλ να προχωρήσει σε προληπτικές επιθέσεις εναντίον των εχθρών του «εστιάζοντας στην απομάκρυνση του Saddam Houssein από την εξουσία στο Ιράκ».
Το 1999, ο Wurmser στο βιβλίο του με τίτλο «Tyranny’s Ally: America’s Failure to Defeat Saddam Hussein», έγραφε πως, «Τα χημικά, βιολογικά, ακόμη και πυρηνικά όπλα είναι οι πυλώνες του καθεστώτος του Σαντάμ», προσθέτοντας ότι "η απειλή από το Ιράκ του Saddam θα συνεχίσει να υφίσταται και αναπτύσσεται» εάν οι ΗΠΑ δεν τον απομάκρυναν από την εξουσία.
Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ο Wurmser διορίστηκε σε μια μονάδα πληροφοριών δύο ατόμων από τον τότε Υφυπουργό Άμυνας Douglas Feith.
(Ο Feith έχει γίνει γνωστός από τις υποτιμητικές αναφορές στο πρόσωπό του ως «ο πιο ηλίθιος τύπος στη γη» από τον στρατηγό Tommy Franks, ο οποίος ηγήθηκε της εισβολής στο Ιράκ.)
Μεταξύ των ιδεών του Wurmser ήταν οι ΗΠΑ να απαντήσουν στο χτύπημα της Αλ Κάιντα με, όπως το έθεσε αργότερα η Επιτροπή για την 9η Σεπτεμβρίου (Επιτροπή 9/11) χτυπώντας έναν «στόχο εκτός Αλ Κάιντα όπως το Ιράκ».
Ο Wurmser έγινε αργότερα ανώτερος σύμβουλος του Bolton, ο οποίος τότε ήταν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές ενός πολέμου αλλαγής καθεστώτος στο Ιράκ.
Τελικά, ο Wurmser και η ομάδα του πήραν ό, τι ήθελαν, και οι Η.Π.Α. προκάλεσαν εισβολή στο Ιράκ τον Μάρτιο του 2003.
Στο σημείο αυτό, οι δήθεν επιθυμίες τους συγκρούστηκαν με την πραγματικότητα και η πραγματικότητα κέρδισε.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν, οι ζωές εκατομμυρίων έχουν καταστραφεί και ολόκληρη η περιοχή βυθίστηκε και παραμένει σε χάος.
Ωστόσο, σε συνέντευξή του το 2007, όπως αναφέρεται στο «Intercept», ο Wurmser συνέχισε να υπερασπίζεται την απόφαση να πάει σε πόλεμο στο Ιράκ, αμφισβητώντας ανοιχτά τη ρητορική έμφαση της μετάβασης στη δημοκρατία που χρησιμοποίησε η διοίκηση Bush ως ένα ακόμη επιχείρημα για τον πόλεμο στο Ιράκ.
«Δεν είμαι οπαδός της δημοκρατίας per se (αυτής καθ'αυτής)», υποστηρίζει, «είμαι οπαδός της ελευθερίας και η ελευθερία πρέπει να προηγείται της δημοκρατίας καιρό πολύ πριν εφαρμοστεί».
Στην ίδια συνέντευξη, είχε υποστηρίξει ότι αν οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν «να προκαλέσουν μια θεμελιώδη αλλαγή στη συμπεριφορά» των ηγετών του Ιράν, ίσως «θα έπρεπε να σκεφτούν σοβαρά, την άμεση επέμβαση στο Ιράν».
Ο Wurmser δεν απάντησε σε ερώτηση σχολιασμού των παραπάνω από το «Intercept».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης