Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στα βαθιά του Λιβυκού πέφτει η κυβέρνηση - Ο πρωθυπουργός συναντάται με Haftar και απειλεί με βέτο στην ΕΕ

Στα βαθιά του Λιβυκού πέφτει η κυβέρνηση - Ο πρωθυπουργός συναντάται με Haftar και απειλεί με βέτο στην ΕΕ
Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα 17/1 με τον Haftar
«Μέρες Καντάφι» θυμίζει η Αθήνα καθώς όπως ο δολοφονημένος Λίβυος ηγέτης επισκεπτόταν βράδυ την Ελλάδα και η επίσκεψή του ανακοινωνόταν λίγη ώρα πριν προσγειωθεί σε ελληνικό έδαφος, με τον ίδιο τρόπο γίνεται και η επίσκεψη του φιλλέληνα στρατηγού Χαφτάρ στη χώρα μας.
Αμέσως μετά την προσγείωσή του είχε ανεπίσημο (άρα και ελεύθερο σε συζήτηση) δείπνο με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια με τον οποίο θα έχει και επίσημη συνάντηση σήμερα το πρωί ενώ στη μία το μεσημέρι θα επισκεφθεί τον πρωθυπουργό στο γραφείο του στη Βουλή.
Η ‘άφιξη Χαφτάρ στην Ελλάδα αποκτά ιδιαίτερη σημασία διότι γίνεται μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη διεθνή συνάντηση για το Λιβυκό που έχει συγκαλέσει η Γερμανία στο Βερολίνο και στο οποίο έχει κληθεί και θα παραστεί κι ο επίσημος ηγέτης της Λιβύης, Αλ Σαράζ.
Ο στρατηγός Χαφτάρ που ελέγχει περίπου το 95% της Λιβυκής επικράτειας με ανάρτησή του στο twitter, χαρακτήρισε λάθος τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη διάσκεψη αυτή.
Βεβαίως το Βερολίνο απαντά με το επιχείρημα ότι η διάσκεψη του Βερολίνου θα ασχοληθεί μόνο με την ειρήνευση στην αφρικανική χώρα και με τίποτε άλλο.
Δηλαδή, ούτε με το παράνομο και φαιδρό μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης.
Την ίδια ώρα, η Άγκυρα πάντως, τραβάει το σχοινί, απειλώντας ότι θα στείλει στρατό στη Λιβύη ενώ δηλώνει ότι ετοιμάζεται και για γεωτρήσεις.
Σε αυτό το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, με την έντονη κινητικότητα σε ότι αφορά τη διάσκεψη του Βερολίνου και τα θέματα γύρω από τη Λιβύη,
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον Alpha έκανε γνωστό ότι έχει αποστείλει επιστολή στην καγκελάριο Μέρκελ με την οποία της γνωστοποιεί ότι η Ελλάδα θα βάλει βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία για την Λιβύη αν δεν ακυρωθεί το μνημόνιο συνεργασίας με την Τουρκία.
«Θέλω να είμαι τελείως σαφής και αυτό το έχω μεταφέρει και στους Ευρωπαίους ομολόγους μου.
Η Ελλάδα σε επίπεδο Συμβουλίου Κορυφής δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί καμία πολιτική λύση για τη Λιβύη η οποία να μην έχει ως προϋπόθεση  την ακύρωση αυτών των “Μνημονίων”.
Να το πω πολύ απλά. Θα βάλουμε βέτο και πριν φτάσει η υπόθεση στο Συμβούλιο Κορυφής.
Θα βάλουμε βέτο στο επίπεδο των Υπουργών Εξωτερικών.
Το επαναλαμβάνω λοιπόν: Καμία περίπτωση η Ελλάδα να συναινέσει σε πολιτική λύση στη Λιβύη, η οποία να μην έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση αυτών των απαράδεκτων “μνημονίων΄”, ειδικά του “μνημονίου” διευθέτησης των δήθεν θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Πάντως έμπειροι διπλωμάτες σημειώνουν ότι τα επόμενα δύο τρία χρόνια μέχρι να γίνει η μελέτη βιωσιμότητας για τον East Med μπορεί οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά να είναι θεαματικές.
Άλλωστε, το Βερολίνο το οποίο καταγράφει και αναλύει τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την συνάντησή του με τον πρόεδρο Τραμπ είναι εμφανές ότι υποστηρίζει τον αγωγό αυτό μόνο αν είναι οικονομικά συμφέρων για τη Γερμανία και τη Βόρεια Ευρώπη.
Και αυτό όπως υποστηρίζουν ειδήμονες από το χώρο της ενέργειας, συνεργάτες της Άνγκελα Μέρκελ θεωρούν ότι μπορεί να συμβεί μόνο αν περάσει και από το έδαφος της Τουρκίας.
Άλλωστε, η Γερμανία, μπορεί να μην θέλει τη γειτονική χώρα πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την άλλη όμως επενδύει πολλαπλώς στην οικονομική συνεργασία μαζί της και σε πολλαπλάσιο βαθμό απ’ ότι με την Ελλάδα.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης