Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Κατά 6,1% αναπτύχθηκε η οικονομία της χώρας για το σύνολο του 2019 - Κατώτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία

tags :
Κίνα: Κατά 6,1% αναπτύχθηκε η οικονομία της χώρας για το σύνολο του 2019 - Κατώτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία
Η ετήσια αύξηση του κινεζικού ΑΕΠ ήταν μία από τις ασθενέσθερες των τελευταίων τριάντα ετών
Περαιτέρω επιβράδυνση κατέγραψε η οικονομία της Κίνας για το σύνολο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα (17/1) η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, εν μέσω περιορισμού των επιχειρηματικών συναλλαγών καθώς και πτώσης του επιχειρηματικού κλίματος.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 6,1% έναντι ετήσιας ανόδου 6,6% το 2018, γεγονός που αποτελεί έναν από τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης των τελευταίων τριάντα ετών.
Ωστόσο, παρά την επιβράδυνση που σημειώθηκε, η αύξηση του ΑΕΠ ήταν εντός του στόχου που είχε θέσει η κυβέρνηση για το 2019, στο εύρος του 6% με 6,5%, με την Στατιστική Υπηρεσία να δηλώνει ότι η οικονομία ήταν «σε γενικές γραμμές σταθερή» το περασμένο έτος.
Για το τέταρτο τρίμηνο του 2019, το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιας ανόδου επίσης στο 6% το προηγούμενο τρίμηνο.
Σημειώνεται ότι οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση του ΑΕΠ κατά 6% για το τέταρτο τρίμηνο του 2019 και κατά 6,2% για το σύνολο του έτους.
«Οι κύριοι στόχοι ανάπτυξης του Πεκίνου εκπληρώθηκαν», ανέφερε η Κινεζική Στατιστική Υπηρεσία, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ «έθεσαν σταθερές βάσεις για την ολοκλήρωση της οικοδόμησης μίας μετρίως ευημερούσας κοινωνίας».
Η βιομηχανική παραγωγή της χώρας για το σύνολο του έτους αυξήθηκε κατά +6,9% σε σχέση με το 2018, έναντι ετήσιας ανόδου +6,2% προηγουμένως και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο 5,9%.
Όσον αφορά τις λιανικές πωλήσεις για το 2019, σημειώθηκε άνοδος κατά +8%, διατηρώντας σταθερό ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με το 2018, με τα στοιχεία να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ επηρέασαν σημαντικά το επιχειρηματικό κλίμα το 2019, με τους οικονομολόγους να εκτιμούν ότι η κινεζική οικονομία θα επωφεληθεί σε περιορισμένο βαθμό από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης