Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Mήνας του μέλιτος για τη Lagarde στην ΕΚΤ - Νέα «χαλάρωση» το 2020

Capital Economics: Mήνας του μέλιτος για τη Lagarde στην ΕΚΤ - Νέα «χαλάρωση» το 2020
Η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέα «χαλάρωση» της νομισματικής της πολιτικής στο β΄εξάμηνο του 2020
Ο «μήνας του μέλιτος» στην ΕΚΤ συνεχίζεται για τη νέα πρόεδρο Christine Lagarde, με τους αναλυτές της Capital Economics να εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη συνεδρίαση της 23ης Ιανουαρίου 2020.
«Η αύξηση του πληθωρισμού στα τέλη του περασμένου έτους σημαίνει ότι δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, αλλά παράλληλα δεν υπάρχει πρόβλεψη για «σύσφιξη» σύντομα. Προς το παρόν, η κ. Lagarde θα συνεχίσει να απολαμβάνει την περίοδο του μέλιτος χωρίς να χρειάζεται να ανησυχεί για τις άμεσες αποφάσεις πολιτικής.
Ωστόσο, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέα «χαλάρωση» της νομισματικής της πολιτικής στο β΄εξάμηνο του 2020.
Το outlook για την Ευρωζώνη έχει βελτιωθεί ελαφρώς τους τελευταίους δύο μήνες.
Στην ανακοίνωση του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ μετά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου αναφέρεται ότι «παρατηρούνται κάποια σημάδια σταθεροποίησης και μία μικρή αύξηση στον πληθωρισμό».

Image

Image

Όσοι προσδοκούν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ένα λεπτομερές χρονοδιάγραμμα για τη νομισματική της στρατηγική, είναι πιθανό να απογοητευθούν, σύμφωνα με την Capital Economics.
Η νέα ηγετική ομάδα της ΕΚΤ δεν έχει καν συζητήσει την αναθεώρηση της στρατηγικής, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι στο β΄εξάμηνο του 2020 η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέα «χαλάρωση» της νομισματικής πολιτικής.
Συγκεκριμένα, αναμένει νέα μείωση του επιτοκίου καταθέσεων στο -0,7% από -0,5% τον Σεπτέμβριο και όχι τον Μάρτιο, καθώς και αύξηση της αγοράς ομολόγων στα 30 δισ. ευρώ μηνιαίως, από τα 20 δισ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης