Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Άτονες κινήσεις στο ΧΑ στις 934 μον. παρά την άνοδο των διεθνών αγορών - Μείωση short στην ΕΤΕ - Οι αναλαμπές στις τράπεζες δεν πείθουν

Άτονες κινήσεις στο ΧΑ στις 934 μον. παρά την άνοδο των διεθνών αγορών -  Μείωση short στην ΕΤΕ - Οι αναλαμπές στις τράπεζες δεν πείθουν
Ο Γενικός Δείκτης  στα υψηλά πενταετίας, με το επόμενο υψηλότερο κλείσιμο στις 24/2/2015 (937,96 μονάδες)
(upd14)Ήπια ανοδικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, στις 934 μονάδες, με εμφανή την αδυναμία των τραπεζών να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα ενώ στα μη τραπεζικά blue chips καταγράφηκαν μεικτές τάσεις, με τον Μυτιληναίο να ξεχωρίζει στο +1,71%.... παρά την άνοδο των διεθνών αγορών σε νέα ιστορικά υψηλά.
Ενδεικτικά, ο δείκτης Dax στη Γερμανία ενισχύεται +0,70% και ο δείκτης CAC στο Παρίσι με κέρδη +1%.
Ειδικότερα στις τράπεζες, οριακά υποχώρησαν Πειραιώς -0,48% και Eurobank -0,22%, αμετάβλητη η Alpha Bank ενώ με οριακά κέρδη +0,20% έκλεισε η Εθνική.
Εν τω μεταξύ, σε μείωση της short θέσης του στην Εθνική προχώρησε στις 16/1, το Oceanwood, στο 1,33% από 1,56% προηγουμένως.

Σημειώνεται ότι στις 9/1 είχε προβεί σε αύξηση της short θεσης στην Εθνική στο 1,56% από 1,44% ενώ δύο ημέρες πριν, στις 7/1 είχε προβεί σε μείωση της θέσης του στην Εθνική στο 1,44% από 1,61%..
Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της Alpha Bank λίγο πριν τις δημοπρασίες για τη λήξη των παραγώγων.
Ειδικότερα, εντολή πώλησης περίπου 200 χιλ. τεμαχίων που σύμφωνα με πληροφορίες οφείλεται σε τεχνικό λάθος, οδήγησε την τραπεζική μετοχή να γράψει για λίγο διάστημα ισχυρές απώλειες έως -5,93% ενώ στη συνέχεια μετά τις δημοπρασίες για τη λήξη των σειρών Ιανουαρίου των δεικτών στα παράγωγα με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις κάλυψε τις απώλειες.
Σημειώνεται ότι στις υπόλοιπες μετοχές δεν σημειώθηκαν εκπλήξεις, ενώ και οι συναλλαγές κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα. 

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα, άτονες κινήσεις καταγράφονται αρχικά στο ελληνικό χρηματιστήριο με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται μόνο στη τελευταία ώρα της συνεδρίασης όπου εντείνονται οι αγορές με την συμμετοχή αξιοσημείωτων πακέτων. 

Τα συμπεράσματα από το road show της J. P. Morgan που ολοκληρώθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2020, για χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις Κεντρικής Ευρώπης και Μέσης Ανατολής με τη συμμετοχή όλων των ελληνικών τραπεζών ήταν ότι οι ξένοι επενδυτές στην παρούσα τουλάχιστον φάση αν και εκφράζονται θετικά για την Ελλάδα αλλά και για τις ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να εξετάζουν τις επενδύσεις.. με σχετική αυτοσυγκράτηση. .
Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ότι οι ξένοι επενδυτές που συμμετείχαν στις παρουσιάσεις δεν εστίασαν στα γεωστρατηγικά ζητήματα ειδικά στις εξελίξεις με την Τουρκία ενώ πραγματοποιήθηκαν μια χρονική στιγμή που διαμορφώνουν την στρατηγική τους και λαμβάνουν αποφάσεις για τα χαρτοφυλάκια.
Ο Ιανουάριος από αυτήν την άποψη είναι μήνας που έχει να προσδώσει μετοχικές επενδύσεις δεδομένου μάλιστα πως υπάρχει αξιολόγηση από την πλευρά της Fitch στις 24/1
Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν ενόψει των stress tests των τραπεζών κυρίως προκειμένου να καταλάβουν τα ξένα funds σε τι επίπεδα κινούνται τα μακροοικονομικά δεδομένα ενώ το ενδιαφέρον εστιάστηκε  για τα NPE's αλλά και για το σχέδιο Ηρακλής με έμφαση το μηδενικό ρίσκο σε ότι αφορά τις εγγυήσεις των senior τίτλων.
Οριακή επιδείνωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,41%, με το ιταλικό 10ετές στο 1,38% με το μεταξύ τους spread στις 3 μονάδες.  
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 119 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4074 μονάδες βάσης από 4109 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,02% και τον Γενικό Δείκτη +0,04%.
Περί τις 13:45 και λίγο πριν τις δημοπρασίες για το κλείσιμο των παραγώγων με ισχυρές πιέσεις στη δεικτοβαρή Alpha Bank -5,93%...o  Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,39% επιδρώντας με απώλειες -0,55% στον Γενικό Δείκτη.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 879,62 μονάδες με οριακή πτώση -0,08%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,22% στις 934 μονάδες έχοντας υψηλό στις 934,22 μονάδες και χαμηλό στις 927,03 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 64,9 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 8 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 23,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 12,8 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές 8 εκατ. ευρώ και όγκου 2,34 εκατ. τεμαχίων έχουν πραγματοποιηθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Εθνική διακίνησε 417 χιλ.τεμάχια αξίας 1,25 εκατ. ευρώ, η Eurobank  1 εκατ. τεμάχια αξίας 897 χιλ. ευρώ και η Alpha Bank διακίνησε 500 χιλ. τεμάχια αξίας 935 χιλ. ευρώ.
O ΟΤΕ 292,5 χιλ. τεμάχια αξίας 4,03 εκατ. ευρώ, ο Μυτιληναίος 84,5 χιλ. τεμάχια αξίας 841 χιλ. ευρώ και η Autohellas 69,8 χιλ. τεμάχια αξίας 524 χιλ. ευρώ.

Tα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 934 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 940 μονάδες και ακολουθούν οι 950 και οι 970 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 915 μονάδες και ακολουθούν οι 900 και οι 880 μονάδες..
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 879 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 885-890 μονάδες και ακολουθούν οι 900 και οι 920 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 850 μονάδες και με επόμενη την ζώνη των 820- 830 μονάδων.

Τραπεζικά νέα

Ένα σημείο ισορροπίας μεταξύ των διεκδικήσεων της Ελλάδος και των παραχωρήσεων που είναι διατεθειμένοι να δώσουν οι δανειστές φαίνεται ότι έχει βρεθεί με βάση πηγή του ESM που μίλησε ανεπίσημα στο bankingnews.
Οι θεσμοί της Ευρώπης συναινούν να παραχωρηθούν τα 5 δισεκ. από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες (ANFAs) για την ανάπτυξη αντί για το χρέος.
Επίσης για να βοηθήσουν τις ελληνικές τράπεζες δεν θα απαιτηθεί πρόσθετη εγγύηση στις… εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου προς τις τράπεζες για το σχέδιο Ηρακλής και τις τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων NPLs και NPEs.
Επίσης δεν θα ανακύψει κάποιο ουσιώδες πρόβλημα με τα stress tests του Ιουλίου 2020.
Η Ελλάδα θα πάρει 5 δισεκ. για ανάπτυξη από τα ANFAs όσα δηλαδή θα ήταν και το δυνητικό όφελος από την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,2% για την περίοδο 2021 και 2022.
Για το διάστημα αυτό 2021 και 2022 εάν μειώνονταν τα πρωτογενή πλεονάσματα το όφελος της Ελλάδος θα ήταν 5 δισεκ. ευρώ.
Όμως οι δανειστές θα απορρίψουν την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο στόχος για 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα έως και το 2022 θα διατηρηθεί και από το 2023 και εν συνεχεία θα αναπροσαρμοστεί στο 2,2% αν και δεν θα αποκλειόταν να μειωθεί στο 2%.
Η Ελλάδα στο τέλος του 2020 με βάση την ροή των νέων δημοπρασιών και με βάση το υφιστάμενο κεφαλαιακό μαξιλάρι θα διαθέτει περίπου 40 δισεκ. ρευστότητα μείον την εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ που θα είναι καθολική δεν θα περιοριστεί δηλαδή στην ποσόστωση Quota των 2,5 με 2,8 δισεκ.

Η επικαιρότητα

Μεγάλη αλλά και δύσκολη ατζέντα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτή της συνάντησης της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών η οποία ολοκληρώθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2020.
Οι δύο πλευρές άνοιξαν όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις ελληνικές τράπεζες
όπως τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τις  ηλεκτρονικές δημοπρασίες, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό τη προστασία  της πρώτης κατοικίας, τα  NPL και συστημικές λύσεις (Hρακλής  και πιθανές συμπληρωματικές λύσεις)
Τα τεχνικά κλιμάκια εστίασαν στην αντιμετώπιση του μεγάλου πλήθους υποθέσεων που αφορά το νόμο Κατσέλη αλλά και στον μεγάλο αριθμό ακινήτων που καταλήγουν στις τράπεζες μέσα από τη διαδικασία των πλειστηριασμών καθώς δεν υπάρχει σχετικός ενδιαφερόμενος..
Τη δυσαρέσκειά του στην καγκελάριο Merkel για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη διεθνή διάσκεψη της 19ης Ιανουαρίου 2020 στο Βερολίνο, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, την ώρα που εντείνονται οι διπλωματικές πρωτοβουλίες από την ελληνική κυβέρνηση, με τον στρατάρχη Haftar να βρίσκεται στην Αθήνα.
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου και την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη, ιδίως όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την υπογραφή των «άκυρων μνημονίων» μεταξύ Sarraj-Τουρκίας.
Η Καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε την πλήρη δέσμευσή της στις θέσεις της ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου έχει ως στόχο να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη και δεν θα ασχοληθεί με θέματα θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Merkel εξέφρασε επίσης την πλήρη στήριξή της στα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες.

Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με ανοδικές τάσεις έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (17/1) οι αγορές της Ασίας,
μετά τα νέα κέρδη που σημειώθηκαν στη Wall Street, στον απόηχο της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας, το ΑΕΠ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 6,1% έναντι ετήσιας ανόδου 6,6% το 2018, γεγονός που αποτελεί έναν από τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης των τελευταίων τριάντα ετών.
Ωστόσο, παρά την επιβράδυνση που σημειώθηκε, η αύξηση του ΑΕΠ ήταν εντός του στόχου που είχε θέσει η κυβέρνηση για το 2019, στο εύρος του 6% με 6,5%, με την Στατιστική Υπηρεσία να δηλώνει ότι η οικονομία ήταν «σε γενικές γραμμές σταθερή» το περασμένο έτος.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,45%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,05% στις 3075,50 μονάδες, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,60% στις 290056,42 μονάδες και ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα στο +0,11% στις 2250,57 μονάδες.

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε νέα ιστορικά υψηλά ενισχύονται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα Παρασκευή 17/1, καθώς το ράλι στη Wall Street αποτελεί «οδηγό» για τις διεθνείς αγορές, με φόντο τις εξελίξεις στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας και τα στοιχεία για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας.
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο +0,70%, ο CAC στο Παρίσι στο +1%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,80% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με κέρδη +0,90%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται στο +0,20%, ο S&P στο +0,25%, ο Nasdaq στο +0,20% ενώ απώλειες -0,35% καταγράφει το ETF GREC (10,05 δολ.)

Οριακές μεταβολές στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές

Με οριακές μεταβολές έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,0060 ευρώ, με άνοδο +0,20%, με όγκο 2,18 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,75 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,8710 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 3,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,89 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,2840 ευρώ με πτώση -0,48% με όγκο 675 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,43 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,90 ευρώ, με πτώση -0,22% με όγκο 6,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,34 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,31 ευρώ, με άνοδο +0,15%  και με κεφαλαιοποίηση 585 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,38 ευρώ, με άνοδο +0,40% και όγκο 567 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 175 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,10 ευρώ, με άνοδο +0,67% και κεφαλαιοποίηση 300 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

.Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές  μετοχές του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Φουρλής,  Μυτιληναίος, Viohalco, Aegean, Jumbo...
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν  ΕΥΔΑΠ, TITC, Lamda, Sarantis.
H Coca Cola έκλεισε στα 32,47 με άνοδο +0,71% με την κεφαλαιοποίηση στα 12 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε  στα 13,80 ευρώ, αμετάβλητος και αποτίμηση 6,62 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε  στα 4,25 ευρώ με  άνοδο +0,47% και αποτίμηση 986 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε  στα 2,47 ευρώ, με άνοδο +0,82% και κεφαλαιοποίηση 573 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε  στα 11,44 ευρώ με άνοδο +0,88% και αποτίμηση 3,68 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε  στα 19,06 ευρώ, με πτώση -1,24% και κεφαλαιοποίηση 1,57 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε  στα 8,41 ευρώ με άνοδο +0,60% και κεφαλαιοποίηση 2,57 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε  στα 20,52 ευρώ με άνοδο +0,10% και κεφαλαιοποίηση 2,27 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,10 ευρώ με άνοδο +1,71% και κεφαλαιοποίηση 1,44 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε  στα 18,69 ευρώ με άνοδο +1,14% και κεφαλαιοποίηση 2,54 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε  στα 7,50 ευρώ, με πτώση -1,45% και κεφαλαιοποίηση 799 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,84 ευρώ, με άνοδο +1,74% και κεφαλαιοποίηση στα 303 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1070 ευρώ, με πτώση -1,65% και κεφαλαιοποίηση 101 εκατ. ευρώ.

Οριακή επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,41%, με την Ιταλία 1,38% το spread 3 μ.β.

Οριακή επιδείνωση σημειώνεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα που παρακολουθούν την τάση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι το πάρτι στα ελληνικά ομόλογα έχει τελειώσει θα υπάρχουν αναλαμπές και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά το μεγάλο ράλι έχει τελειώσει οριστικά.
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 150 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο… ωστόσο εσχάτως σημειώνονται πωλήσεις.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,41% από 1,155% πρόσφατα ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,38%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,42% με το αμερικανικό 10ετές 1,82% η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 3 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 93 μονάδες βάσης.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,61 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,17% με απόδοση αγοράς 0,18% και απόδοση πώλησης 0,16%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,77 μονάδες βάσης και απόδοση 0,25%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,36 μονάδες βάσης και απόδοση 0,47% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2019 στο 0,38%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,66 μονάδες βάσης και απόδοση 0,63% με το ιστορικό χαμηλό 0,52% στις 7 Νοεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 106,03 μονάδες βάσης και απόδοση 0,92%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 118,58  μονάδες βάσης και απόδοση 1,30% με απόδοση αγοράς 1,31% και απόδοση πώλησης 1,28%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 120,96 μονάδες βάσης και απόδοση 1,40% με απόδοση αγοράς 1,41% και απόδοση πώλησης 1,39%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019 στο 1,15%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 123,26 μονάδες βάσης και απόδοση 1,87%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 126,02 μονάδες βάσης και απόδοση 2,16%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 131,97 μονάδες βάσης και απόδοση 2,33%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,09% σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 163 μονάδες βάσης από 160 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 119 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4.074 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,19% ή 119 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης και στην Ιταλία  
Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης λόγω της εκτόνωσης της έντασης στην Μέση Ανατολή και των επιτυχημένων δημοπρασιών σε Ιταλία και Ισπανία. 
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στις 17 Ιανουαρίου 2020 στο 1,38%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 17/1/2020 στο -0,22% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,04% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,48% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,45% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,38% και με ιστορικό χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,54%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης