Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΗΕ: Στο 2,5% η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2020 - Οι κίνδυνοι

tags :
ΟΗΕ: Στο 2,5% η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2020 - Οι κίνδυνοι
Απαιτείται ένας πιο ισορροπημένος συνδυασμός πολιτικών, τονίζει στην έκθεσή του ο ΟΗΕ
Ρυθμό ανάπτυξης 2,5% για την παγκόσμια οικονομία αναμένει για το 2020 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή του United Nations World Economic Situation and Prospects (WESP), η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.
Όμως ο διεθνής οργανισμός τονίζει ότι η διεθνής οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αρκετούς κινδύνους όπως οι εμπορικές εντάσεις, πιθανή ανατάραξη στον χρηματοπιστωτικό κλάδο αλλά και περαιτέρω κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων ανά την υφήλιο.
Στο δυσμενές σενάριο που εξετάζουν οι οικονομολόγοι του ΟΗΕ αναφέρουν ότι η ανάπτυξη μπορεί να υποχωρήσει στο 1,8%, τονίζοντας ότι «μία παρατεταμένη περίοδος αναιμικής ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας» δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά είναι η διεύρυνση της ανισότητας ανά την υφήλιο και φυσικά η κλιματική αλλαγή.
Image
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ António Guterres  προειδοποίησε ότι «Αυτοί οι κίνδυνοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές και μακροχρόνιες ζημίες στις αναπτυξιακές προοπτικές. Απειλούν επίσης να ενθαρρύνουν την περαιτέρω αύξηση των εσωτερικών πολιτικών, σε ένα σημείο όπου η παγκόσμια συνεργασία είναι πρωταρχικής σημασίας»."
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πρόσφατες περικοπές των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενδέχεται να δώσουν κάποια στήριξη στην οικονομική δραστηριότητα.
Ωστόσο, δεδομένης της επίμονης πολιτικής αβεβαιότητας, της αδύναμης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και της πτώσης των δημοσιονομικών κινήτρων, η αύξηση του ΑΕΠ στις Ηνωμένες Πολιτείες προβλέπεται να επιβραδυνθεί από 2,2% το 2019 σε 1,7% το 2020.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η μεταποίηση θα παραμείνει συγκρατημένη από την παγκόσμια αβεβαιότητα, αλλά αυτό θα αντισταθμιστεί εν μέρει από τη σταθερή αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, επιτρέποντας μια μέτρια άνοδο της αύξησης του ΑΕΠ από 1,4% το 2019 σε 1,6% το 2020.
Παρά τις σημαντικές προκλήσεις, η Ανατολική Ασία παραμένει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή στον κόσμο και ο μεγαλύτερος συντελεστής στην παγκόσμια ανάπτυξη, σύμφωνα με την Έκθεση.
Στην Κίνα, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται να επιβραδυνθεί σταδιακά από 6,1% το 2019 σε 6,0% το 2020 και 5,9% το 2021, υποστηριζόμενο από πιο ευνοϊκές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές.
Η ανάπτυξη σε άλλες μεγάλες αναδυόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, της Ινδίας, του Μεξικού, της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Τουρκίας, αναμένεται να αποκτήσει κάποια δυναμική το 2020.

Απαιτείται ένας πιο ισορροπημένος συνδυασμός πολιτικών

Η υπερβολική στήριξη στη νομισματική πολιτική δεν είναι απλώς ανεπαρκής για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης, συνεπάγεται επίσης σημαντικό κόστος, συμπεριλαμβανομένης της επιδείνωσης των κινδύνων χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Απαιτείται ένας πιο ισορροπημένος συνδυασμός πολιτικών, ο οποίος θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη ενώ θα προχωρήσει προς μεγαλύτερη κοινωνική ένταξη, ισότητα των φύλων και περιβαλλοντικά βιώσιμη παραγωγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης