Τελευταία Νέα
Διεθνή

Stiglitz: Οι 7 πληγές της προεδρίας Trump που μαρτυρούν πως τίποτε δεν είναι όσο ευνοϊκό δείχνει

Stiglitz: Οι 7 πληγές της προεδρίας Trump που μαρτυρούν πως τίποτε δεν είναι όσο ευνοϊκό δείχνει
Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια, από την διάχυτη αίσθηση ότι η προεδρία Trump έκανε καλό στην αμερικανική οικονομία
Όσο προχωρά ο καιρός τόσο περισσότερο εδραιώνεται η άποψη ότι θα είναι πολύ δύσκολο να νικηθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump στις εκλογές του Νοεμβρίου, διότι, ανεξάρτητα από τις επιφυλάξεις που διατηρούν για το άτομό του οι ψηφοφόροι, η πολιτική του έχει φέρει θετικά αποτελέσματα στην αμερικανική οικονομία.
Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια, από αυτήν ακριβώς την άποψη, υποστηρίζει σε άρθρο του ο νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz.
Πριν από δύο χρόνια, λίγοι CEOs ανησυχούσαν για την αλλαγή του κλίματος ή αναστατώνονταν από το μισογυνισμό και τη μισαλλοδοξία του Trump.
Οι περισσότεροι, εξ'αυτών, γιόρταζαν τις φορολογικές περικοπές του προέδρου για τους δισεκατομμυριούχους και τις επιχειρήσεις και ανυπομονούσαν τις προσπάθειές του για την απελευθέρωση της οικονομίας.
Σήμερα, μιλούν για τη συνεχή αύξηση του ΑΕΠ και το ράλι των τιμών και τις αποδόσεις των μετοχών.
Αλλά ούτε το ΑΕΠ ούτε ο Dow είναι ένα καλό μέτρο οικονομικής απόδοσης.
Ούτε μας λέει τι συμβαίνει με τα πρότυπα διαβίωσης των απλών πολιτών ή για τη βιωσιμότητα.
Στην πραγματικότητα, οι οικονομικές επιδόσεις των ΗΠΑ κατά τα τελευταία τέσσερα θα μπορούσαν να στήσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου τους δείκτες αυτούς, πόσο μάλλον να βασιστεί κάποιος σε αυτούς, για να κρίνει την πορεία μιας οικονομίας, υπογραμμίζει ο κ. Stiglitz, εκθέτοντας τους 7 λόγους που αποκαλύπτουν την πραγματική εικόνα της εξέλιξης της αμερικανικής οικονομίας επί προεδρίας Trump.

1. Τα δεδομένα που δίνουν την καλύτερη εικόνα για την οικονομική υγεία μιας χώρας, ξεκινούν με την εξέταση της υγείας των πολιτών της και το προσδόκιμο ζωής τους

Εάν οι πολίτες μιας χώρας είναι ευτυχισμένοι και ευημερούν, θα είναι υγιείς και θα ζουν περισσότερο.
Μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών, η Αμερική βρίσκεται στο κατώτατο σημείο από αυτή την άποψη. 
Το αμερικανικό προσδόκιμο ζωής, ήδη σχετικά χαμηλό, έπεσε σε καθένα από τα δύο πρώτα χρόνια της προεδρίας του Trump και το 2017, με τη μέση θνησιμότητα να έχει φτάσει στο υψηλότερο ποσοστό από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, διότι κανένας πρόεδρος δεν εργάστηκε σκληρότερα για να διασφαλίσει ότι περισσότεροι Αμερικανοί δεν έχουν ασφάλιση υγείας. Εκατομμύρια έχουν χάσει την κάλυψή τους και το ανασφάλιστο ποσοστό αυξήθηκε σε μόλις δύο χρόνια από 10,9% σε 13,7%.
Ένας λόγος για μείωση του προσδόκιμου ζωής στην Αμερική είναι λόγω αυτού που, οι Anne Case και ο βραβευμένος με το Νόμπελ οικονομολόγος Angus Deaton αποκαλούν θανάτους απελπισίας, αλκοόλ, υπερβολικές δόσεις φαρμάκων και αυτοκτονίες.
Το 2017, οι θάνατοι αυτοί είχαν τετραπλασιαστεί σε σχέση με το 1999.
Η μόνη φορά που παρατηρήθηκε ένα τέτοιο φαινόμενο θανάτων, σύμφωνα με τον J.Stiglitz, δει κάτι σαν αυτές τις μειώσεις στην υγεία - εκτός του πολέμου ή των επιδημιών – ήταν όταν εργαζόμουν, όπως επισημαίνει ο κ. Stiglitz, στην Παγκόσμια Τράπεζα και εξετάζαμε τους δείκτες και τα στοιχεία θνησιμότητας και νοσηρότητας των πολιτών, για την άθλια κατάσταση της μετασοβιετικής ρωσικής οικονομίας.

2. Η οικονομική πολιτική Trump ευνοεί την κορυφή της πυραμίδας του πλούτου

- Ο Trump είναι καλός πρόεδρος για το κορυφαίο 1% - ειδικότερα για το κορυφαίο 0,1% - αλλά δεν ήταν καλός για όλο το υπόλοιπο ποσοστό.
Εάν εφαρμοστούν πλήρως οι φορολογικές περικοπές του 2017 θα οδηγήσουν σε αύξηση των φόρων για τα περισσότερα νοικοκυριά μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων.
Δοθέντων των φορολογικών περικοπών που οφελούν δυσανάλογα τους υπερπλούσιους και τις επιχειρήσεις, δεν πρέπει να εκπλήσσει το γεγονός ότι δεν υπήρξε σημαντική αλλαγή στο μέσο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών των ΗΠΑ μεταξύ 2017 και 2018 (πάλι, το πιο πρόσφατο έτος με καλά στοιχεία).
Η μερίδα του λέοντος από την αύξηση του ΑΕΠ φτάνει μόνο σε εκείνους που βρίσκονται στην κορυφή.
Τα πραγματικά μεσαία εβδομαδιαία κέρδη ανέβηκαν μετά την άνοδο Trump στην προεδρία κατά 2,6% πάνω από το επίπεδο που είχαν, πριν αναλάβει την προεδρία.
Και αυτές οι αυξήσεις δεν έχουν αντισταθμίσει μεγάλες περιόδους μισθολογικής στασιμότητας.
Για παράδειγμα, ο μέσος μισθός ενός άνδρα εργαζόμενου πλήρους απασχόλησης (και όσοι έχουν θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης είναι τυχεροί) εξακολουθεί να έχει σημειώσει πτώση μεγαλύτερη του 3% από αυτό που ήταν πριν από 40 χρόνια.

3. ΟΙ φυλετικές διακρίσεις και ανισότητες παρέμειναν

Δεν σημειώθηκε πρόοδος στη μείωση των φυλετικών ανισοτήτων: το τρίτο τρίμηνο του 2019, τα μεσαία εβδομαδιαία κέρδη για μαύρους άνδρες πλήρους απασχόλησης ήταν χαμηλότερο των 3/4 του εισοδήματος των λευκών ανδρών.

4. Η οικονομική ανάπτυξη δεν ειναι περιβαλλοντικά βιώσιμη

Ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός ότι η ανάπτυξη που έχει επέλθει, δεν είναι βιώσιμη από περιβαλλοντικής απόψεως – για να μη θιγεί και η αποψίλωση των κανονισμών που έχει γίνει για να μειωθούν τα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων.
Ο αέρας θα είναι λιγότερο κατάλληλος, το νερό λιγότερο πόσιμο και ο πλανήτης θα υφίσταται μια συνεχόμενη κλιματική αλλαγή.
Στην πραγματικότητα, οι απώλειες που σχετίζονται με την αλλαγή του κλίματος έχουν ήδη φθάσει σε υψηλά επίπεδα στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από ό, τι οποιαδήποτε άλλη χώρα - φθάνοντας το 1,5% του ΑΕΠ το 2017.

5. Οι επενδύσεις που... δεν ήρθαν εκτόξευσαν το χρέος

Οι φορολογικές περικοπές υποτίθεται ότι θα ωθούσαν ένα νέο κύμα επενδύσεων.
Αντ 'αυτού, πυροδότησαν ένα κύμα ρευστοποιήσεων που καταχωρείται ως ρεκόρ όλων των εποχών - περίπου 800 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018 - από κάποιες από τις πιο κερδοφόρες εταιρείες της Αμερικής, οδηγώντας σε ρεκόρ ελλειμμάτων εν καιρώ ειρήνης (σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια το οικονομικό έτος 2019) σε μια χώρα που άγγιζε την πλήρη απασχόληση.Οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να δανειστούν μαζικά από το εξωτερικό, με τα πλέον  πρόσφατα στοιχεία να καταγράφουν ξένο δανεισμό ύψους σχεδόν 500 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, αύξηση μεγαλύτερη του 10% σε ένα μόνο έτος.
Ομοίως οι εμπορικοί πόλεμοι του Αμερικανού προέδρου, δεν μείωσαν το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, το οποίο ήταν κατά 1/4 υψηλότερο το 2018 από όσο ήταν το 2016. 
Το έλλειμμα αγαθών του 2018 ήταν το μεγαλύτερο.
Ακόμα και το έλλειμμα στο εμπόριο με την Κίνα αυξήθηκε σχεδόν κατά 1/4 από το 2016.
Οι ΗΠΑ υπέγραψαν όντως μια νέα εμπορική συμφωνία μεταξύ των κρατών της Βόρειας Αμερικής, αλλά χωρίς τις διατάξεις των επενδυτικών συμφωνιών που ήθελε η Στρογγυλή Τράπεζα Επιχειρηματιών, χωρίς τις προβλέψεις για τις τιμές των φαρμάκων που επιθυμούσαν οι φαρμακευτικές εταιρείες με καλύτερες εργασιακές και περιβαλλοντικές διατάξεις.
Ο Trump, ένας αυτοαποκαλούμενος εξαιρετικός διαπραγματευτής, έχασε σχεδόν σε κάθε μέτωπο στις διαπραγματεύσεις του στο Κογκρέσο με τους Δημοκρατικούς, έχοντας στα χέρια του μια ελαφρώς βελτιωμένη εμπορική συμφωνία.

6. Οι θέσεις εργασίας που... δεν δημιουργήθηκαν βούλιαξαν την απασχόληση

Παρά τις υποσχέσεις του να φέρει τις θέσεις εργασίας μέσω της βιομηχανίας πίσω στις ΗΠΑ, η αύξηση της απασχόλησης στον μεταποιητικό τομέα έπεσε σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα από ό, τι ήταν υπό την προεδρία του Barack Obama μετά τα μέτρα ανάκαμψης που έλαβε από την κρίση του 2008, και είναι ακόμα αισθητά χαμηλότερη από το επίπεδο πριν από την κρίση.
- Ακόμη και το ποσοστό ανεργίας, βρίσκεται σε χαμηλό 50 ετών, αποκαλύπτει την οικονομική ευπάθεια.
Το ποσοστό απασχόλησης ανδρών και γυναικών σε παραγωγική ηλικία, αν και αυξάνεται, έχει αυξηθεί λιγότερο από ό, τι κατά την περίοδο ανάκαμψης του Ομπάμα και εξακολουθεί να είναι σημαντικά χαμηλότερο από εκείνο άλλων ανεπτυγμένων χωρών.
- Ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας είναι επίσης αξιοσημείωτα βραδύτερος από ό, τι στην περίπτωση του Obama.
Παράλληλα, το χαμηλό ποσοστό απασχόλησης δεν αποτελεί έκπληξη, κυρίως επειδή οι ασθενείς πολίτες δεν μπορούν να εργαστούν.
Επιπλέον, όσοι βρίσκονται σε κατάσταση αναπηρίας, στη φυλακή - το ποσοστό φυλάκισης των ΗΠΑ έχει αυξηθεί περισσότερο από έξι φορές από το 1970, ενώ περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σήμερα πίσω από τα μπαρ - ή που αποθαρρύνονται να μην αναζητούν ενεργά θέσεις εργασίας, δεν θεωρούνται "άνεργοι", ωστόσο, δεν απασχολούνται.
- Επίσης, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μια χώρα που δεν παρέχει προσιτή μέριμνα για τη φροντίδα των παιδιών ή δεν εγγυάται την οικογενειακή άδεια, θα έχει χαμηλότερη γυναικεία απασχόληση – αναλόγως τον πληθυσμό, είναι πάνω από 10 εκατοστιαίες μονάδες χαμηλότερη - από άλλες ανεπτυγμένες χώρες.

7. Η απατηλή εικόνα του ΑΕΠ

Ακόμη και αν κρίνουμε την προεδρία Trump με βάση το ΑΕΠ, η οικονομία υπολείπεται.
Η ανάπτυξη του τελευταίου τριμήνου ήταν μόλις 2,1%, πολύ μικρότερη από ό, τι το 4%, 5% ή ακόμα και το 6% που ο Trump υποσχέθηκε να παραδώσει, και ακόμη λιγότερο από το μέσο όρο 2,4% της δεύτερης προεδρικής θητείας Obama.
Πρόκειται για μια αξιοσημείωτα χαμηλή επίδοση, λαμβάνοντας υπόψη το κίνητρα που προσφέρει το έλλειμμα του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων και τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια.
Αυτό δεν είναι ατύχημα ή απλώς ένα θέμα κακής τύχης: Η προεδρία Trump είναι συνδεδεμένη με την αβεβαιότητα, την αστάθεια και την ανακρίβεια, ενώ η εμπιστοσύνη, η σταθερότητα και η στιβαρότητα, είναι απαραίτητα εργαλεία για την ανάπτυξη.
Έτσι, είναι η ισότητα, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Έτσι, το Trump αξίζει να «χάσει βαθμούς» όχι μόνο σε βασικά καθήκοντα, όπως η προάσπιση της δημοκρατίας και η διατήρηση του πλανήτη μας, αλλά και στην οικονομία.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης