Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πέτσας: Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει για να διασφαλίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα

Πέτσας: Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει για να διασφαλίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα
"Oι ελληνικές θέσεις είναι ξεκάθαρες και γνωστές στους πάντες", τόνισε ο Στ. Πέτσας
Oι ελληνικές θέσεις είναι ξεκάθαρες και γνωστές στους πάντες, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, μιλώντας  στον ΑΝΤ1 για τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη και τη μη πρόσκληση της Ελλάδας.
Όπως είπε ο κ. Πέτσας, ο πρωθυπουργός,  Κυρ. Μητσοτάκης,  τόσο στη συνομιλία του με την κ. Merkel, όσο και στις επιστολές του προς άλλους ηγέτες και αξιωματούχους της ΕΕ, κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα έχει ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή και θα κάνει ότι πρέπει για να διασφαλίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, υπογράμμισε ότι οι συμφωνίες που υπέγραψε η Άγκυρα με την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης είναι άκυρες.
«Κατόπιν όλων αυτών, οι ελληνικές θέσεις είναι ξεκάθαρες και γνωστές στους πάντες», είπε ο κ. Πέτσας .
Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως η μη συμμετοχή της Ελλάδας στη διάσκεψη του Βερολίνου σχετίζεται και με το γεγονός ότι η οικοδέσποινα Γερμανία δεν ήθελε να ανοίξει το ζήτημα των θαλασσίων συνόρων στην τρέχουσα συγκυρία.
Ο κ. Πέτσας είπε ότι είναι σαφές ότι η Γερμανία, ως φιλοξενούσα τη Διάσκεψη, δεν ήθελε να προχωρήσει η συζήτηση σε θέματα θαλασσίων ζωνών και «ήθελε να περιοριστεί καθαρά στο ζήτημα της ενδεχόμενης πολιτικής λύσης στη Λιβύη.
Έχει φυσικά στο μυαλό της το μεταναστευτικό-προσφυγικό, που είναι ένα σοβαρό ζήτημα και στο εσωτερικό της Γερμανίας. Οι ελληνικές θέσεις είναι ξεκάθαρες σε όλους. Αποτυπώνονται στα κοινά μας συμπεράσματα.
Κανείς δεν τις αγνοεί.
Όλοι τις λαμβάνουν υπόψη.
Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε, υπερασπίζονται και θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Όπως ανέφερε, ερωτηθείς σχετικά, στην περίπτωση που ο Haftar υπερισχύσει ή μπει στην πολιτική εξίσωση της επόμενης ημέρας στη Λιβύη, θα ακυρώσει τις συμφωνίες με την Άγκυρα και θα ξεκινήσει ένας νέος γύρος συζητήσεων για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών και με την Ελλάδα, στο πλαίσιο των συζητήσεων που είχαν ξεκινήσει το 2010.
Ερωτηθείς για την τουρκική προκλητικότητα ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι δεν θα δεχτούμε καμία παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και πως θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να τα υπερασπιστούμε και «αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση μας προς τη γείτονα χώρα, αλλά και σε όλους τους διεθνείς παράγοντες».

Για ΠτΔ

Περαιτέρω, εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης γιατί υπήρξε συναίνεση στο νόμο για την ψήφο των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό και για το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Όπως είπε,  «η κυρία Σακελλαροπούλου θα είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος που θα εκλεγεί και αυτό θα γίνει στην πρώτη συνεδρίαση, την ερχόμενη Τετάρτη, στις 10:30 το πρωί».
Σημείωσε ότι ο κ. Σαμαράς, όντως θα λείπει σε προγραμματισμένο ταξίδι στο εξωτερικό, έχει ενημερώσει τις υπηρεσίες της Βουλής και την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
«Και όπως και ο ίδιος αναφέρει "αν ήμουν εδώ, θα ψήφιζα την κυρία Σακελλαροπούλου". Είναι ξεκάθαρος ο πρώην πρωθυπουργός», είπε  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως είναι ξεκάθαρο από το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη συνέντευξη που έδωσε ότι η επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου έχει πολλούς συμβολισμούς.
«Πρώτη γυναίκα στην αρχή μιας νέας δεκαετίας, σηματοδοτεί μια νέα εποχή για μια Ελλάδα που βγαίνει από μια δεκαετή κρίση», ανέφερε.

Για εκλογικό νόμο

Για τον εκλογικό νόμο ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι δύο αρχές πρυτάνευσαν στη λογική της κυβέρνησης, να υπάρχει δικαιοσύνη με τον μέγιστο βαθμό αναλογικότητας και να υπάρχει κυβερνησιμότητα.
«Γι' αυτό ερχόμαστε και χτίζουμε πάνω στο μοντέλο ενός εκλογικού νόμου που εφαρμόστηκε περίπου 15 χρόνια στην Ελλάδα, βγάζοντας κυβερνήσεις από πολλούς διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς και του ΣΥΡΙΖΑ, με το μόρφωμα του κόμματος του κ. Καμμένου» πρόσθεσε.
Εξήγησε ότι ο προηγούμενος εκλογικός νόμος είναι η βάση, με το μπόνους να ξεκινά από το 25% και να αυξάνεται κλιμακωτά σε σημείο ώστε ένα κόμμα που παίρνει ποσοστό, όπως αυτό που πήρε η ΝΔ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, να μπορεί να σχηματίσει μια άνετη αυτοδυναμία, ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμα που έχει.
 «Θέλουμε η χώρα να μπορεί να κυβερνιέται.
Και νομίζω ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες καταλαβαίνουν ότι είναι πολύ σημαντικό πως υπήρξε αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά της εκλογές της 7ης Ιουλίου, γιατί το τελευταίο 6μηνο του 2019 τρέξαμε πολύ γρήγορα.
Είχαμε 32 νομοσχέδια.
Είχαμε ένα νέο Σύνταγμα.
Είχαμε μια πολύ σοβαρή ανάκαμψη στην οικονομία.
Δεν θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα αν υπήρχε ακυβερνησία ή εάν υπήρχε ένα παζάρι απέναντι σε αυτά που είχαμε εμείς προδιαγράψει και τα οποία τα τρέξαμε πάρα πολύ γρήγορα», υπογράμμισε.

Προσφυγικό

Ο ίδιος αναφέρθηκε στους άξονες του κυβερνητικού σχεδίου για το προσφυγικό- μεταναστευτικό με ταυτόχρονη αποσυμφόρηση των νησιών και διεθνοποίηση του προβλήματος.
Όπως είπε, «το σχέδιο μας έχει  τέσσερις άξονες και εφαρμόζεται.
Ο ένας είναι  η φύλαξη των συνόρων.
Ο δεύτερος η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου.
Ο τρίτος οι αυξημένες επιστροφές.
Ο τέταρτος τα κλειστά προαναχωρησιακά Κέντρα.
Ταυτόχρονα αποσυμφορίζουμε τα νησιά και διεθνοποιούμε το πρόβλημα.
Χθες ξεκινήσαμε κάποιες επιστροφές για να δούμε ότι δουλεύει αυτός ο δίαυλος.
Έχει σημασία ότι τηρήθηκε η διαδικασία. Δηλαδή, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου λέει ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν δικαιούνται άσυλο και πρέπει να επιστρέψουν.
Η Ελληνική Αστυνομία ειδοποιεί τον σύνδεσμο της Τουρκίας.
Και ο σύνδεσμος της Τουρκίας μέσω της Frontex φροντίζει για την επιστροφή.
Άρα, άνοιξε ένα κανάλι και δουλεύει.
Θα συνεχίσουμε τις επιστροφές το επόμενο διάστημα, ώστε να φτάσουμε στο στόχο μας, που είναι οι 10.000 επιστροφές μέσα στο 2020».

Για νέο ασφαλιστικό

Μόνο θετικά μέτρα  θα έχει το νέο Ασφαλιστικό το οποίο κατατίθεται τις επόμενες μέρες στη Βουλή, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι και να εναρμονιστεί με τις αποφάσεις του ΣτΕ.
Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι τα θετικά μέτρα δεν θα αφορούν μόνο τους συνταξιούχους αλλά και τους εργαζόμενους οι οποίοι πλέον θα μπορούν να προσδοκούν μια αξιοπρεπή σύνταξη μέσω των εισφορών τους.
Όπως είπε, «κανένα αρνητικό άρθρο στο νέο Ασφαλιστικό.
Μόνο θετικά.
Κάνουμε μια προσπάθεια να εναρμονιστούμε με την απόφαση του ΣτΕ η οποία έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά.
Το ένα είναι το θέμα των εισφορών, ιδίως για τους ελεύθερους επαγγελματίες και το άλλο είναι το θέμα της ανταποδοτικότητας, όσον αφορά τα ποσοστά αναπλήρωσης μετά από κάποια χρόνια εργασίας.
Και αυτό γιατί όσο περισσότερο δούλευες, τελικά, αντί να έχεις κάποιο ευεργέτημα, έχεις κάποια τιμωρία. Επομένως στο νομοσχέδιο που θα οριστικοποιηθεί και θα έρθει την επόμενη εβδομάδα σε διαβούλευση, θα υπάρχουν  δύο βασικά χαρακτηριστικά: Πρώτον, τις ασφαλιστικές εισφορές σε κλάσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Δεύτερον, αυτοί που δουλεύουν πάνω από 30 χρόνια θα δουν να αυξάνονται σημαντικά τα ποσοστά αναπλήρωσης και να καταλήγουν πάνω από το 50%, πέραν της εθνικής σύνταξης.
Άρα, μιλάμε για σημαντικές αυξήσεις για ανθρώπους που έχουν δουλέψει πολύ.
Και αυτό θα γίνει με έναν μόνιμο τρόπο, ώστε οι συνταξιούχοι να βλέπουν πλέον αυξήσεις.
Αυτό θα καλλιεργήσει και στους εργαζόμενους τη νοοτροπία ότι πράγματι αξίζει να πληρώνω τις εισφορές μου, γιατί θα είναι μια αποταμίευση και διασφάλιση ότι θα πάρω μια αξιοπρεπή σύνταξη στο μέλλον».
Επιπλέον, ανέφερε  πως έχει δρομολογηθεί και η αύξηση του κατώτατου μισθού.
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο και θα ολοκληρωθούν τον Μάιο, ενώ ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί μέσα στο 2020.
Κατά τον ίδιο, στόχος της κυβέρνησης είναι ο κατώτατος μισθός να φτάσει στο επίπεδο των 703 ευρώ μέσα σε μια τριετία, από 650 σήμερα.

Επενδύσεις

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στις επενδύσεις, λέγοντας πως «έχουν αρχίσει να τσιμπάνε προς τα πάνω σημαντικά.
Και όχι μόνο λόγω των σχεδίων του ιδιωτικού τομέα, αλλά και κυρίως κάποιων σοβαρών παρεμβάσεων που έχουμε κάνει και στον αναπτυξιακό νόμο και στη διαδικασία του ΕΣΠΑ.
Ανακοινώσαμε την προηγούμενη εβδομάδα μια σειρά από έργα αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ξεμπλοκάρει.
Είχαμε εγκρίσεις στον αναπτυξιακό νόμο περίπου 150 εκατομμυρίων το δεύτερο εξάμηνο του 2019, ενώ είχαμε μόνο περίπου 45 εκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Η Κασσιόπη είναι έτοιμη και είναι στον προγραμματισμό του Πρωθυπουργού, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, να επισκεφθεί την Κέρκυρα».
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα,  «υπάρχει μια σειρά από δείκτες που δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία ξεφεύγει, αποσυνδέεται από μια κατάσταση χαμηλής ανάπτυξης που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια οικονομία και την Ευρώπη.
Οι προσδοκίες είναι σε υψηλό 12 ετών.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη σε υψηλό 19 ετών.
Οι κατασκευές σπάνε όλα τα ρεκόρ των τελευταίων ετών. 
Αυτό δείχνει ότι οι περιουσίες των Ελλήνων, τα σπίτια μας ξαναποκτούν την αξία που έχασαν.
Ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2019 θα είναι υψηλότερος από τις προβλέψεις.
Αυτή είναι η εκτίμηση με βάση τα τελευταία στοιχεία και αυτό θα βοηθήσει να πάμε καλύτερα και το 2020».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης