Τελευταία Νέα
Διεθνή

Erdogan: Νέα προβλήματα για την Ευρώπη εάν πέσει η νόμιμη λιβυκή κυβέρνηση

Erdogan: Νέα προβλήματα για την Ευρώπη εάν πέσει η νόμιμη λιβυκή κυβέρνηση
Σειρά προβλημάτων και απειλών θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη  εάν πέσει η κυβέρνηση Sarraj στη Λιβύη, σύμφωνα με τον Erdogan
Για τον κίνδυνο επανεμφάνισης της ισλαμιστικής τρομοκρατίας σε περίπτωση που πέσει η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης, που εδρεύει στην Τρίπολη,  κάνει λόγο ο Τούρκος πρόεδρος R.T. Erdogan σε άρθρο που δημοσιεύεται το Σάββατο 18/1 στον ιστότοπο Politico.
Ο Erdogan  τονίζει πως «η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μια νέα σειρά προβλημάτων και απειλών στην περίπτωση πτώσης της λιβυκής νόμιμης κυβέρνησης».
Ο ίδιος σημειώνει στο άρθρο του πως «οι τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα, που υπέστησαν στρατιωτική ήττα στη Συρία και στο Ιράκ, θα ξαναβρούν πρόσφορο έδαφος για να σταθούν ξανά στα πόδια τους», αλλά και ότι η βία και η αστάθεια θα τροφοδοτήσουν την παράνομη μετανάστευση προς την Ευρώπη.
Μάλιστα, ο Erdogan καλεί  την Ευρώπη να υποστηρίξει αυτά που ο ίδιος κάνει στη Λιβύη, όπου παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, αν θέλει να τελειώσει η σύγκρουση εκεί.
Αρχικά στο άρθρο του ο Erdogan επισημαίνει  ότι τα τελευταία χρόνια η Λιβύη βρίσκεται στο έλεος του στρατάρχη Haftar, οι δυνάμεις του οποίου εξαπολύουν μία συντονισμένη επίθεση κατά της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στην πρωτεύουσα Τρίπολη.
Ο ίδιος, ενόψει της αυριανής διάσκεψης στο Βερολίνο, σημειώνει πως η κρίση στη Λιβύη οδήγησε σε διάσπαση στην ευρωπαϊκή ήπειρο, η οποία προσπαθεί να αποφασίσει τι να κάνει στην περιοχή.
Η Γερμανία, μέσω υποστήριξης της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης,  θα φιλοξενήσει μια ειρηνευτική διάσκεψη στο Βερολίνο την Κυριακή, ενώ η Γαλλία βρίσκεται δίπλα στους πραξικοπηματίες του Haftar  και ενάντια στη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης.
Ο Erdogan συνεχίζει λέγοντας πως κάποιοι μπορεί να αναρωτιούνται γιατί η Ευρώπη πρέπει να συμμετάσχει στη λιβυκή σύγκρουση, ενώ σε ολόκληρο τον κόσμο διεξάγονται πόλεμοι, συγκρούσεις και ανθρωπιστικές κρίσεις και τονίζει ότι πρώτον, η ενδεχόμενη αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης  να δώσει την απαραίτητη υποστήριξη στην κυβέρνηση της Εθνικής Συναίνεσης της Λιβύης θα σήμαινε ότι προδίδει τις βασικές της αξίες της, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ η εγκατάλειψη της Λιβύης στο έλεος ενός πολέμαρχου θα ήταν ιστορικό λάθος.
Ο Erdogan καλεί  την Ευρώπη να υποστηρίξει αυτά που ο ίδιος κάνει στη Λιβύη, όπου παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, αν θέλει να τελειώσει η σύγκρουση εκεί.
Όπως τονίζει, «έχοντας κατά νου ότι η Ευρώπη ενδιαφέρεται λιγότερο να παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στη Λιβύη, η προφανής επιλογή είναι να εργαστεί με την Τουρκία, η οποία έχει ήδη υποσχεθεί στρατιωτική βοήθεια».
«Θα εκπαιδεύσουμε τις δυνάμεις ασφαλείας της Λιβύης και θα τις βοηθήσουμε να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία, το λαθρεμπόριο ανθρώπων και άλλες σοβαρές απειλές κατά της διεθνούς ασφάλειας», προσθέτει.
Σημειώνει πως αν η ΕΕ δεν καταφέρει να στηρίξει με τον κατάλληλο τρόπο τη λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, της οποίας ηγείται ο Fayez al-Sarraj, θα πρόκειται για «προδοσία των δικών της θεμελιωδών αξιών, περιλαμβανομένων της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων».
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μια σειρά νέα προβλήματα και απειλές εάν πέσει η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης.
Μεταξύ άλλων, σημειώνει πως οι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η ISIS και η Al Qaeda, οι οποίες υπέστησαν στρατιωτική ήττα στη Συρία και το Ιράκ, μπορούν να βρουν πρόσφορο έδαφος στη Λιβύη και να ξυπνήσουν και μάλιστα, ομάδες στις τάξεις του Haftar μοιράζονται σε μεγάλο βαθμό την ιδεολογία αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων, ενώ η βία και η αστάθεια θα τροφοδοτήσουν και την παράνομη μετανάστευση προς την Ευρώπη.
«Η ΕΕ οφείλει να δείξει στον κόσμο πως είναι ένας οξυδερκής παίκτης στη διεθνή αρένα», γράφει ο Erdogan στο άρθρο του και μεταξύ άλλων συμπληρώνει πως «η προσεχής ειρηνευτική διάσκεψη στο Βερολίνο είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς αυτόν τον στόχο.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει πάντως να μιλούν λίγο λιγότερο και να επικεντρωθούν στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων».
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης