Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με συμφωνία για κατάπαυση πυρός και συνέχιση του εμπάργκο όπλων ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη για τη Λιβύη

Με συμφωνία για κατάπαυση πυρός και συνέχιση του εμπάργκο όπλων ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη για τη Λιβύη
Το ερώτημα ωστόσο είναι εάν η κατάπαυση του πυρός θα διατηρηθεί ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία ή θα έχει κι αυτή ζωή λίγων ωρών
Με συμφωνία για καταρχήν προσωρινή εκεχειρία, η οποία θα οδηγήσει σε μια μόνιμη ειρήνευση στην Λιβύη  ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20:00 την Κυριακή (19/1/2020) η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.
Οι ηγέτες συμφώνησαν να παραταθεί το εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη ενώ κάλεσαν όλες τις δυνάμεις που εμπλέκονται στην εμφύλια διαμάχη στη Λιβύη να παραμείνουν ουδέτεροι αναφερόμενοι φυσικά στην Ρωσία και τη Τουρκία.
Μάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος Macron φερεται να ασκεί ιδιαίτερα έντονες πιέσεις για την αποχώρηση των Σύρων μισθοφόρων που έχει στείλει στη Λιβύη η Τουρκία.
Image
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμώντας τα αποτελέσματα της Διάσκεψης υποστηρίζουν ότι σε πρώτη φάση οι αποφάσεις που ελήφθησαν ικανοποιούν όλα τα μέρη, καθώς ακόμη και η Τουρκία και Ρωσία που αναγκάζονται να αποσύρουν στρατεύματα από την περιοχή, θα μπορέσουν να διατηρήσουν έναν εποπτικό ρόλο στην περιοχή όπως και οι υπόλοιπες δυνάμεις.
Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η κοινή συνέντευξη Τύπου της καγκελαρίου Angela Merkel, του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres, του ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη Yashan Salame και του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Heiko Maas για τα αποτελέσματα της συνάντησης.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Merkel εξέφρασε την αισιοδοξία της για την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας ενώ ο γ.γ του ΟΗΕ Guterres υπογράμμισε οτι και οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την διακοπή της παραγωγής πετρελαίου και το κλείσιμο των λιμανιών από το στρατό του Haftar.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του ανέφερε οτι "γνωρίζουμε ότι το θέμα δεν λήγει σήμερα, γι'αυτό δημιουργήσαμε επιτροπές. Θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη που δεν εκπροσωπήθηκαν εδώ σήμερα.
Έχουμε δύσκολο δρόμο μπροστά μας. Σημαντικό σήμερα ήταν να φτάσουμε σε μια συμφωνία. Ξεπεράσαμε όσα ζήσαμε στο παρελθόν & πρέπει να φέρουμε σε διάλογο τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές της Λιβύης".
Το ερώτημα ωστόσο είναι εάν η κατάπαυση του πυρός θα διατηρηθεί ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία ή θα είναι ζήτημα λίγων ωρών όπως η τελευταία.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης