Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αποκάλυψη: Το νέο σκάνδαλο στη Folli Follie με τον διαχειριστικό έλεγχο της ελεγκτικής εταιρίας PwC

tags :
Αποκάλυψη: Το νέο σκάνδαλο στη Folli Follie με τον διαχειριστικό έλεγχο της ελεγκτικής εταιρίας PwC
Χωρίς ημερομηνία υπογραφής η σύμβαση, χωρίς χρόνο παράδοσης και με την PwC να συμφωνεί έλεγχο με τη διοίκηση που δεν της παρέδιδε στοιχεία ότι θα της … παραδώσει
Διαστάσεις σκανδάλου με απομύζηση των όποιων διαθεσίμων της Folli Follie χωρίς αντίκρισμα λαμβάνει η υπόθεση της σύμβασης διαχειριστικού ελέγχου μεταξύ της PwC και της πολύπαθης εταιρίας που αποκαλύπτει σήμερα στο σύνολό της το bankingnews.
Η σύμβαση δεν έχει ημερομηνία υπογραφής και δεν έχει ούτε και ημερομηνία παράδοσης ενώ ταυτόχρονα η απόφαση του δικαστηρίου ελήφθη το 2018 (2 Οκτωβρίου).
Έχουμε φτάσει αισίως το 2020 έχουν περάσει σχεδόν 15 μήνες και δεν υπάρχει απολύτως τίποτα!!!
Πέραν τούτων γεννάται το ερώτημα πότε καταβλήθηκαν τα 400.000 ευρώ προκαταβολή που προβλέπει η σύμβαση, τι έγινε από τότε και πώς, πότε και με ποιο τρόπο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που ζήτησε τον έλεγχο παρακολούθησε την υπόθεση.
Πέραν αυτού μείζον ζήτημα γεννάται από το γεγονός ότι η αμοιβή της PwC είναι υπό αίρεση (κυμαινόμενο ποσό ανά ώρα από 60 ευρώ έως 850 ευρώ και χωρίς προσδιορισμό κόστους) πράγμα που απαγορεύεται ρητά από τον κώδικα της IFAC (International Federation of Accountants).
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Ως γνωστόν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επί διοίκησης Γκότση προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας διαχειριστικό έλεγχο.
Από την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών φαίνεται ότι το αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ήταν ο διαχειριστικός έλεγχος να γίνει επί του συνόλου των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων.
Όμως ουδείς μπήκε στον κόπο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να περιγράψει το πλαίσιο του ελέγχου ενώ από ότι φαίνεται ούτε και η εταιρία η οποία δέχτηκε ότι της «έδωσε» η PwC.
Έτσι έχουμε το παράδοξο φαινόμενο ο διαχειριστικός έλεγχος να μετατρέπεται σε δικανικό (σελ 6 από 10 της σύμβασης) καθώς η PwC αναφέρει πως για τη διεξαγωγή του διαχειριστικού ελέγχου (sic) «θα εφαρμόσουμε τις συναφείς μεθόδους (σ.σ. τι ακριβώς σημαίνει συναφείς;) που χρησιμοποιεί η PwC διεθνώς σε έργα διερεύνησης δικαστικού χαρακτήρα (ForensicInvestigation).
Όμως ως γνωστόν πληρώθηκαν κάμποσα εκατομμύρια ευρώ στην Alvarez& Marshal προκειμένου να κάνει έλεγχο forensic (κι αυτός μισός ήταν χωρίς κανένας να τους ζητήσει το λόγο) και είναι απορίας άξιον γιατί θα πρέπει να ξαναγίνει ένας έλεγχος ο οποίος είναι αμφίβολο αν έχει σχέση με αυτό που είχε σκοπό το δικαστήριο όταν λάμβανε τη συγκεκριμένη απόφαση.
Είναι δε ενδιαφέρον ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε στείλει την υπόθεση στη δικαιοσύνη βασιζόμενη στα στοιχεία της Alvarez!!! για έλεγχο που δεν ολοκληρώθηκε όπως αναφέρει και η PwC στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της FF.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι αν η διοίκηση Γκότση με την πρακτική που ακολούθησε ουσιαστικά δημιούργησε προϋποθέσεις διαιώνισης μιας κατάστασης όπου από τις πολλές εκθέσεις επί εκθέσεων που δεν φτάνουν πουθενά κανένας δικαστής στο τέλος της ημέρας δεν θα μπορεί να βγάλει συμπέρασμα.
Αυτό όμως ίσως να είναι το λιγότερο όταν από την ίδια τη σύμβαση προκύπτει ότι για να κάνει τον έλεγχο η PwC ζητά μεταξύ άλλων (σελ 6 από 10) οι ελεγχόμενες εταιρίες (δηλαδή όλες οι εταιρίες του ομίλου Folli ) να προσκομίσουν έγκαιρα τα προς έλεγχο στοιχεία όπως ισοζύγια λογαριασμών, πρωτογενής παραστατικά κλπ… καθώς και όλες τις πληροφορίες και τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την επιτυχη ολοκλήρωση του έργου και εντός τακτών (sic) προθεσμιών.
Είναι δε εντυπωσιακό ότι η PwC αναφέρει (σελ 7 από 10) ότι « Για τη διεξαγωγή της εργασίας μας θα βασιστούμε στα στοιχεία που θα ζητήσουμε και θα τεθούν υπό όψιν από τους αρμοδίους του ομίλου FF.
Τα στοιχεία αυτά θα είναι περισσότερα και διαφορετικής φύσης από αυτά που έχουν τεθεί υπό όψιν μας στα πλαίσια ελέγχου των εταιρικών και ενοποιημένων Οικονομικών καταστάσεων για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2017,….».
Με δεδομένο ότι ο έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων έχει ημερομηνία τη 15η Ιουλίου του 2019 καθίσταται εμφανές ότι η σύμβαση που δεν έχει ημερομηνία συντάχθηκε και υπογράφτηκε μεταγενέστερα.
Δηλαδή ενώ το δικαστήριο είχε αποφασίσει από τις 2 Οκτωβρίου του 2018 είχαν περάσει πάνω από εννέα μήνες και δεν είχε γίνει τίποτα.
Και είναι απορίας άξιον αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρακολουθούσε την υπόθεση και αν έδωσε τη συναίνεσή της για αυτό καθώς υποτίθεται ότι η διαδικασία ήταν επείγουσα.
Άραγε συνιστά ή όχι σκάνδαλο η ολιγωρία της Επιτροπής κεφαλαιαγοράς, τη διοίκηησς της FolliFollie αλλά και της ίδια της PwCπου είχε λάβει εντολή από το δικαστήριο να κάνει τον διαχειριστικό έλεγχο;
Επιπλέον στην έκθεση ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων η PwC αναφέρει ότι «Στα πλαίσια των υποχρεώσεων μας ως τακτικοί ελεγκτές του Ομίλου, σχεδιάσαμε και εκτελέσαμε διαδικασίες ελέγχου επί των χρηματοοικονομικών στοιχείων επιλεγμένων θυγατρικών της Εταιρείας.
Δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τις προγραμματισμένες διαδικασίες στις θυγατρικές Links (London) Limited, Folli Follie UK Ltd, FF Group Sourcing Limited, FF Hong Kong International Limited, Folli Follie Shenzhen Limited, Shanghai Pilion Trading Company Limited, Folli Follie (Macau) Ltd., Folli Follie Asia Limited, Folli Follie Business Development & Technical Consulting Ltd, Folli Follie International Holdings Ltd., FF Origins Ltd. καθώς δεν μας παρασχέθηκαν όλα τα απαραίτητα ελεγκτικά τεκμήρια.
Όσες διαφορές ή λάθη εντοπίστηκαν ως αποτέλεσμα των ελεγκτικών διαδικασιών που εκτελέσαμε, έχουν αποτυπωθεί στις αναθεωρημένες ενοποιημένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις.
Για την εταιρεία Folli Follie Thailand, θυγατρική της FF Group Sourcing, δεν λάβαμε κανένα από τα στοιχεία που ζητήσαμε και ως εκ τούτου δεν εκτελέσαμε καμία ελεγκτική διαδικασία.
Η Διοίκηση μας ενημέρωσε ότι η ως άνω θυγατρική παραμένει αδρανής από τον Ιανουάριο του 2018 και δεν υπάρχει πρόσβαση στα βιβλία και στοιχεία αυτής.
Κατά την ημερομηνία της παρούσας έκθεσης ελέγχου, η Διοίκηση μας ενημέρωσε ότι παραμένουν σε αδράνεια άλλες δέκα (10) θυγατρικές, γεγονός το οποίο κατά την άποψη μας αυξάνει σημαντικά το λειτουργικό κίνδυνο για τον Όμιλο».
Και ενώ η PwC δεν έχει λάβει σε ορισμένες περιπτώσεις κανένα στοιχείο από τη διοίκηση της Folli Follie συμφωνεί μαζί της (το πότε μένει να αποδειχτεί) ότι θα κάνει έλεγχο που θα κοστίσει άγνωστο πόσο και θα τελειώσει άγνωστο πότε με την προοπτική ότι θα της δοθούν τα στοιχεία που η ίδια η διοίκηση δεν της έδωσε.
Το πως θα συμβεί αυτό προφανώς ανήκει στη σφαίρα της μεταφυσικής.
Δεν αποτελεί όμως μεταφυσική το γεγονός ότι συνεχίζουν να απομυζώνται τεράστια ποσά από τη Folli Follie χωρίς αντικείμενο γεγονός που πιθανώς χρήζει διερεύνησης τόσο από τη νυν διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τη διοίκηση της ΕΛΤΕ αλλά και τις δικαστικές αρχές.
Όπως διερευνητέο είναι αν υπάρχουν και άλλες συμβάσεις τύπου FF- PwC.
Ολόκληρη η σύμβαση της FF- PwCεδώ
Νίκος Καρούτζος

nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης