Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Χρηματιστήρια Frankenstein – Τεχνική διόρθωση τον Φεβρουάριο, ακολουθούν οι 3500 μον. στον S&P και διόρθωση -20% μετά τις 3/11/2020

Χρηματιστήρια Frankenstein – Τεχνική διόρθωση τον Φεβρουάριο, ακολουθούν οι 3500 μον. στον S&P  και διόρθωση -20% μετά τις 3/11/2020
Η ΕΚΤ αντίστοιχα θα διατηρήσει την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης με ήπιο ρυθμό και τα υφιστάμενα επιτόκια έως το τέλος του 2020, η Lagarde δεν θα κάνει καμία κίνηση....
Κεντρικές τράπεζες και χρηματιστηριακές αγορές έχουν δημιουργήσει ένα νέο Frankenstein.
Η FED στις ΗΠΑ μέσω της πολιτικής των repos συντηρεί την Wall Street, η αμερικανική αγορά δεν έχει κανένα λόγο ενισχύεται αλλά αυτό συμβαίνει αποκλειστικά επειδή χρησιμοποιεί τα repos ως πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 4.
Η ΕΚΤ αντίστοιχα θα διατηρήσει την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης με ήπιο ρυθμό και τα υφιστάμενα επιτόκια έως το τέλος του 2020, η Lagarde δεν θα κάνει καμία κίνηση, θα διατηρήσει το τωρινό καθεστώς για 12 μήνες χωρίς αλλαγές και στο τέλος του 2020… στο review για την οικονομία της ευρωζώνης θα αλλάξει τον στόχο για τον πληθωρισμό.
Η ποσοτική χαλάρωση θα αρχίζει να ανακαλείται από το 2021 αλλά θα παραμείνουν οι επαναγορές ομολόγων που λήγουν για τα επόμενα λίγα χρόνια.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι κεντρικές τράπεζες και οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν δημιουργήσει ένα νέο Frankenstein.
Ορισμένοι ειδικά αμερικανοί, υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια τεχνικής υφής διόρθωση στις αγορές 5% τον Φεβρουάριο, να διατηρηθεί εν συνεχεία πλαγιοανοδικά η παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά π.χ. με στόχο τον Stadnard and Poor’s 500 στις 3500 μονάδες… αλλά μετά τις προεδρικές εκλογές στις 3 Νοεμβρίου 2020, όπου θα κερδίσει ο Trump… ίσως αρχές του 2021 να ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας θεμελιώδης διόρθωση με στόχο -20% έως -30% ώστε να ξεφουσκώσει η παγκόσμια φούσκα των αποτιμήσεων και η τερατογένεση Frankenstein να αρχίσει να περιορίζεται.
Εάν η βάση της διόρθωσης θα είναι οι 3500 μονάδες στον S&P 500 τότε η πτώση -20% σημαίνει 2800 μονάδες ή πτώση 700 μονάδων.

Τι συμβαίνει με την FED, τα repos και την φούσκα… 944 τρισεκ. δολαρίων;

Πλέον όλο και περισσότεροι αποκαλύπτουν ότι οι χρηματιστηριακές αγορές καθοδηγούνται από τις κεντρικές τράπεζες.
Ο Neel Kashkari ο επικεφαλής της FED Minneapolis ουσιαστικά αποκάλυψε ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα Fed έχει ξεκινήσει τον κεντρικό προγραμματισμό στις κεφαλαιαγορές των ΗΠΑ.
Η FED χρησιμοποιεί την αγορά των repos για να προωθήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 4
Δεν είναι τυχαίο ότι η αμερικανική FED και να μπορέσει να στηρίξει την Wall Street και τον στόχο των 3.500 μονάδων για τον δείκτη Standard and Poor’s 500 έως το τέλος του 2020 εξετάζει ένα νέο εργαλείο για να διευκολύνουν την αγορά repos, δηλαδή την παράκαμψη του υπάρχοντος συστήματος εξ ολοκλήρου με στόχο δανεισμό μετρητών απευθείας σε μικρότερες τράπεζες, τους διαπραγματευτές χρεογράφων και τα hedge funds αντιστάθμισης κινδύνου μέσω του μηχανισμού εκκαθάρισης Clearing Corp. ή της FICC.
Ουσιαστικά η FED σχεδιάζει την διάσωση και των hedge funds για τα οποία η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών BIS αναφέρει ότι βρίσκονται πολλά στο χείλος της χρεοκοπίας.
Το βασικό ζήτημα πάντως με τα repos είναι ότι οι συνεχείς μεταβολές δανεισμού από τις μη χρηματοπιστωτικές εταιρίες μπορεί να αυξήσουν τα επιτόκια των repos.
Π.χ. hedge funds αντιστάθμισης κινδύνου αύξησαν την για ρευστά διαθέσιμα για τη χρηματοδότηση συναλλαγών arbitrage μεταξύ ομολόγων μετρητών και παραγώγων.
Μια ολοένα και πιο δημοφιλής στρατηγική για τα hedge funds αντιστάθμισης κινδύνου περιλαμβάνει την αγορά αμερικανικών κρατικών ομολόγων, ενώ παράλληλα πωλούνται ισοδύναμα συμβόλαια παραγώγων, όπως τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επιτοκίων.
Τα repos χρησιμοποιήθηκαν ως μηχανισμός παροχής βραχυπρόθεσμης ρευστότητας μετά την έλλειψης ρευστότητας στις 4 μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2019 με την J P Morgan να πρωτοστατεί με συναλλαγές 100 δισεκ. δολαρίων.
Η Fed έσπευσε να καλύψει την ρευστότητα με 400 δισεκ. δολάρια μέσω repos που για πολλούς είναι το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Οι μηχανισμοί εκκαθάρισης συναλλαγών θα αποδειχθούν ο επόμενος αδύναμος κρίκος του τέρατος Frankenstein μιας αγοράς που δημιούργησε η Fed.
Να ληφθεί υπόψη ότι LCH που πραγματοποιεί τις εκκαθαρίσεις συναλλαγών έφθασε σε επίπεδο ρεκόρ 944 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (11 φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ)
Η μόχλευση κεφαλαίων με τεράστιες θέσεις σε παράγωγα επιτοκίων αποτελεί μια σημαντική πηγή για την νέα κρίση που θα έρθει.  
Οποιαδήποτε στιγμή υπάρξει πίεση στην παγκόσμια ρευστότητα πολλά hedge funds θα καταρρεύσουν και αυτό αποδεικνύει ότι οι κεντρικές τράπεζες όσο διατηρούν την ποσοτική χαλάρωση τόσο εγκλωβίζονται περισσότερο.
Πολλοί έχουν εκτιμήσει ότι εάν η FED δεν ανανεώσει συμφωνίες επαναγοράς 100 δισεκ. στην αγορά των repos τότε είναι βέβαιο ότι η χρηματιστηριακή αγορά στην Wall θα καταρρεύσει.
Η αύξηση του ισολογισμού της Fed εναρμονίζεται με την άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς.
Ο ισολογισμός έχει αυξηθεί κατά 10% από τον Οκτώβριο 2019, ενώ ο δείκτης S & P 500 σημείωσε άνοδο 12%, συμπεριλαμβανομένου και του καλύτερου τέταρτου τριμήνου 2019 που είχε να σημειωθεί από το 2013.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/Earnings-Growth-vs-SP500.png?itok=VWvLedyE

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/SP500-FedBalance-Sheet.png?itok=KlGvGBER

Η Lagarde της ΕΚΤ θα διατηρήσουν την υφιστάμενη πολιτική έως το τέλος του 2020

Η ΕΚΤ και η νέα επικεφαλής Lagarde θα διατηρήσουν την υφιστάμενη πολιτική έως το τέλος του 2020.
Πιθανότατα στο τέλος του 2020 η ΕΚΤ θα αναθεωρήσει τον στόχο για τον πληθωρισμό, κοινώς θα μειώσει τον στόχο του 2% και αυτό θα σηματοδοτήσει την σταδιακή απόσυρση της ποσοτικής χαλάρωσης αλλά οι επαναγορές θα συνεχιστούν για χρόνια.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμη και εάν καθυστερήσει η αναβάθμιση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα, για το 2022 η ένταξη σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης σε επαναγορές τίτλων, κατά τα πρότυπα της Κύπρου θα επιτευχθεί.
Η ΕΚΤ όπως και η FED γνωρίζουν ότι η ποσοτική χαλάρωση είναι ο νέος Frankenstein των αγορών.
Η προσπάθεια αδιάκοπης συντήρησης της ανόδου έχει δημιουργήσει μια φούσκα επικών διαστάσεων.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η φούσκα στις αγορές αντί να καταστήσει πιο συντηρητικούς τους επενδυτές τους έχει κάνει πιο άνετους με το ρίσκο οι επενδυτές είναι άνετοι με το ρίσκο που αναλαμβάνουν γιατί θεωρούν ότι…. οι κεντρικές τράπεζες δεν θα τους προδώσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης