Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με εμπόδια η εκεχειρία στη Λιβύη - Ο Haftar καταγγέλλει επιθέσεις - Δένδιας: Ενοχλημένη η Ελλάδα, αλλά θα συμμετάσχει στα επόμενα στάδια

tags :
Με εμπόδια η εκεχειρία στη Λιβύη - Ο Haftar καταγγέλλει επιθέσεις - Δένδιας: Ενοχλημένη η Ελλάδα, αλλά θα συμμετάσχει στα επόμενα στάδια
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου
(upd2) Αντιμέτωπη με σημαντικά εμπόδια βρίσκεται ήδη η προσπάθεια για την εφαρμογή της εκεχειρίας στη Λιβύη, καθώς ο Haftar καταγγέλλει επιθέσεις από Σύρους μισθοφόρους στην Τρίπολη.
Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι πιέζουν την Ιταλία για έλεγχο τήρησης του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της χώρας μας για την απουσία της απο τη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα συμμετάσχει στα επόμενα στάδια της διαδικασίας.
Στη Λιβύη, λίγες μόλις ώρες μετά τη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου όπου επιτεύχθη κατ' αρχήν συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, οι δυνάμεις του στρατάρχη Khalifa Haftar καταγγέλουν ότι οι Σύροι μισθοφόροι επιτίθενται στην Τρίπολη.

Image

«Οι Σύροι μισθοφόροι έχουν ανοίξει πυρ παραβιάζοντας την κατάπαυση του πυρός.
Οι δυνάμεις του LNA (σσ. Λιβυκός Εθνικός Στρατός) απαντούν στην πόλη Ain-Zara » αναφέρει το LNA σε σχετική ανάρτηση στο twitter.
Σημειώνεται ότι η Ain-Zara βρίσκεται περίπου πέντε μίλια νοτιοανατολικά από το κέντρο της Τρίπολης.
Υπενθυμίζεται ότι ενώ η Τουρκία έχει στείλει στη Λιβύη στρατεύματα που αποτελούνται από Σύρους μισθοφόρους για τη στήριξη της κυβέρνησης του Fayez al-Sarraj, στο Βερολινο επιτεύχθηκε συμφωνία όπου περιλαμβάνεται: η κατάπαυση του πυρός, η επιβολή του εμπάργκο στην εισαγωγή όπλων και τη στρατιωτική στήριξη των αντίπαλων πλευρών και η περαιτέρω πολιτική διαδικασία.
Η διπλωματική μάχη θα συνεχιστεί σήμερα (20/1/2020) στις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιείται σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, με βασικό θέμα της αποφάσεις που ελήφθησαν στο Βερολίνο.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell, «η ΕΕ θα συζητήσει όλους τους τρόπους για να στηρίξει μία επίσημη κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη, εάν επιτευχθεί, αλλά οποιαδήποτε ειρηνευτική διευθέτηση θα χρειασθεί πραγματική υποστήριξη από την ΕΕ».
Ερωτηθείς σχετικά με το αν η Ενωση θα εξετάσει το ενδεχόμενο μίας στρατιωτικής ειρηνευτικής αποστολής, ο Borrell απάντησε: «Μία κατάπαυση του πυρός απαιτεί κάποιος να την φροντίσει. Δεν μπορείς να πεις "ιδού μία κατάπαυση του πυρός" και να την ξεχάσεις...Κάποιος πρέπει να την εποπτεύει, να την διαχειρίζεται».

Οι Ευρωπαίοι πιέζουν την Ιταλία για έλεγχο τήρησης του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Να πείσουν την Ιταλία για την ανάγκη της επαναφοράς της ναυτικής επιχείρησης Sophia για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη θα επιχειρήσουν σήμερα οι Ευρωπαίοι και θα συζητήσουν τους τρόπους συμβολής τους στην εφαρμογή της διεθνούς συμφωνίας στην οποία κατέληξε η διάσκεψη του Βερολίνου για την επανάληψη των ειρηνευτικών προσπαθειών στην χώρα.
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία Ειδήσεων σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι Ευρωπαίοι μπορούν να λάβουν σήμερα μία πρώτη συγκεκριμένη απόφαση: την επαναφορά της επιχείρησης Sophia η οποία δημιουργήθηκε το 2015 για την αντιμετώπιση των διακινητών και τον έλεγχο της τήρησης του εμπάργκο του ΟΗΕ για τα όπλα με προορισμό την Λιβύη.
Η επιχείρηση διακόπηκε τον Μάρτιο 2019 εξαιτίας της άρνησης της Ιταλίας να επιτρέπει την αποβίβαση των μεταναστών που διασώζονται στην θάλασσα από τα πολεμικά πλοία που συμμετείχαν στην ναυτική επιχείρηση.
«Πιστεύω ότι πρέπει να την επαναφέρουμε.
Θα το συζητήσουμε», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell.
«Η Sophia εγκαταλείφθηκε εξαιτίας του Salvini.
Αλλά σήμερα ο Salvini δεν υπάρχει πια», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Jean Asselborn.
Η εντολή για τη ναυτική επιχείρηση Sophia παρατάθηκε μέχρι την 31η Μαρτίου 2020 και πραγματοποιείται μέσω αποστολής αεροπορικής παρακολούθησης.
«Θα πρέπει να δούμε την θέση της Ιταλίας», δήλωσε εκπρόσωπος κράτους μέλους της ΕΕ, ενώ ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Luigi di Maio δεν έκανε καμία δήλωση κατά την προσέλευσή του στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών.
Σε μήνυμά του στο Facebook διαβεβαίωσε ότι «η Ιταλία ζητεί την τήρηση του εμπάργκο όπλων, με την προοπτική επιβολής κυρώσεων σε όποιον το παραβιάζει και είναι έτοιμη να διαδραματίσει έναν ρόλο πρώτης γραμμής στην ειρηνευτική ακολουθία στην Λιβύη».
«Οι υπουργοί θα πρέπει να λάβουν αποφάσεις», τόνισε ο Borell, ο οποίος θα τις παρουσιάσει κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος των συνομιλιών.

Δένδιας: Στα επόμενα στάδια η συμμετοχή της Ελλάδας στη διαδικασία του Βερολίνου

Την ενόχληση της Ελλάδας όχι μόνο για το γεγονός ότι δεν συμμετείχε στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη αλλά και για το γεγονός ότι στα συμπεράσματα δεν υπήρχε ρητή αναφορά που να καταδεικνύει ότι τα μνημόνια Τουρκίας - Λιβύης είναι κενά περιεχομένου, εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδρίασε σήμερα (20/1/2020) στις Βρυξέλλες.
«Είχα τη δυνατότητα να εκφράσω την ενόχληση της ελληνικής πλευράς, όχι μόνο γιατί δεν προσκλήθηκε σε αυτή τη διαδικασία, αλλά επίσης και κυρίως γιατί δεν συμπεριλήφθησαν στα συμπεράσματα στοιχεία που να αποτελούν ρητή αναφορά στην ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Δεκεμβρίου, μια απόφαση που μας δεσμεύει όλους.
«Και μάλιστα όταν στο Βερολίνο παρίστατο η ηγεσία όλων των ευρωπαϊκών θεσμών» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell, τον «διαβεβαίωσε ότι η θέση της ΕΕ παραμένει η ίδια, ότι τα μνημόνια είναι παράνομα και αυτά τα μνημόνια είναι κενά περιεχομένου».
Μάλιστα, τόνισε ότι «η Ελλάδα αναμένει τη συνέχεια όλης αυτής της διαδικασίας και αναμένει να συμπεριληφθεί και αυτή στα επόμενα στάδια της διαδικασίας του Βερολίνου».
Αναφερόμενος γενικότερα στη διάσκεψη του Βερολίνου, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε τη χθεσινή διαδικασία ως ένα θετικό πρώτο βήμα.
«Σήμερα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο έγινε αναλυτική συζήτηση για τα ζητήματα της Λιβύης.
Είχα την ευκαιρία να τοποθετηθώ από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και να χαρακτηρίσω τα συμπεράσματα του Βερολίνου, καταρχήν, σαν ένα θετικό πρώτο βήμα», σημείωσε ο κ. Δένδιας και συνέχισε: «Θετικό, γιατί βεβαιώνει τη διάθεση όλων των πλευρών να βρουν μια πολιτική λύση και γιατί επαναλαμβάνει την ανάγκη εφαρμογής του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη».
«Βεβαίως όμως είναι ένα πρώτο και μόνο ένα πρώτο βήμα», επεσήμανε και συμπλήρωσε «όλα θα κριθούν από τη συνέχεια».

Borrell (ΕΕ) για Λιβύη: Θα συζητήσουμε όλους τους τρόπους για να στηρίξουμε μια κατάπαυση πυρός

Τη θέση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συζητήσει όλους τους τρόπους για να στηρίξει μία επίσημη κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη, εάν επιτευχθεί, αλλά οποιαδήποτε ειρηνευτική διευθέτηση θα χρειασθεί πραγματική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διατύπωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell, ενόψει της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σήμερα 20/1 στις Βρυξέλλες.
Ερωτηθείς εάν η Ένωση θα εξετάσει το ενδεχόμενο μίας στρατιωτικής ειρηνευτικής αποστολής, ο Borrell υποστήριξε ότι «μια κατάπαυση του πυρός απαιτεί κάποιος να την διασφαλίζει».
«Δεν μπορείς να πεις «ιδού μία κατάπαυση του πυρός» και να την ξεχάσεις...
Κάποιος πρέπει να την εποπτεύει, να την διαχειρίζεται» υποστήριξε ο Borrell, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν η ναυτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανοικτά της Λιβύης πρέπει να επαναληφθεί, είπε ότι «πιστεύω ότι πρέπει να την επαναφέρουμε, ναι».

Με συγκρατημένη αισιοδοξία αποτιμά η ελληνική κυβέρνηση τη συμφωνία στη Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη

Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις που διήρκησαν περισσότερο από τέσσερις ώρες, ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη το βράδυ της Κυριακής καταλήγοντας σε κατ’ αρχήν συμφωνία για την ανάγκη επίτευξης εκεχειρίας στη Λιβύη, η οποία θα οδηγήσει σε μόνιμη συμφωνία μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.
Υπό το πρίσμα αυτό, ήταν κοινή η πεποίθηση για λύση κατάπαυσης του πυρός που ήταν άλλωστε και το ζητούμενο καθώς επίσης για την τήρηση του εμπάργκο όπλων και τον τερματισμό της στρατιωτικής παρέμβασης στη Λιβύη που δοκιμάζεται από εμφύλιο τα τελευταία δέκα χρόνια.
Η απόφαση έρχεται να ακυρώσει τα σχέδια της Τουρκίας σε ότι αφορά τη στρατιωτική ενίσχυση της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του Fayez al-Sarraj.
Κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση στην κυβέρνηση εκτιμούν πως είναι θετικό ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου επιβεβαίωσε την προσήλωση στην εξεύρεση πολιτικής λύσης για το θέμα της Λιβύης.
Είναι επίσης θετική, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η δέσμευση όλων των συμμετεχόντων για τήρηση του εμπάργκο όπλων.
Ωστόσο, η επίσημη τοποθέτηση της ελληνικής πλευράς θα γίνει σήμερα, Δευτέρα, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου αναμένεται να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης.
Πάντως, οι συμμετέχοντες στην Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη συμφώνησαν σε συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής επίλυσης της κρίσης, όπως επισήμανε η καγκελάριος Angela Merkel.
Το βασικό ζητούμενο είναι η κατάπαυση του πυρός, εξήγησε η Γερμανίδα καγκελάριος ενώ πρόσθεσε ότι το πώς αυτή θα διατηρηθεί, εφόσον επιτευχθεί, θα είναι αντικείμενο μελλοντικών διαδικασιών.
Σε αυτές τις διαδικασίες πάντως, όπως τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas, θα συμμετάσχουν και χώρες οι οποίες δεν έλαβαν μέρος στην Σύνοδο την Κυριακή.
Έτσι, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των διεθνών προσπαθειών για την παρακολούθηση της εφαρμογής του εμπάργκο όπλών, αποφασίστηκε να συγκροτηθούν αρμόδιες επιτροπες στις αρχες Φεβρουαρίου, στις οποίες θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη τα οποία δεν συμμετείχαν στην Διάσκεψη του Βερολίνου την Κυριακή.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός πάντως,  μετά την ολοκλήρωση της ειρηνευτικής διάσκεψης στο Βερολίνο δήλωσε ότι η Ιταλία είναι έτοιμη να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην παρακολούθηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη. Την ίδια ώρα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δύο εμπόλεμες πλευρές της σύγκρουσης στη Λιβύη δεν κατάφεραν να αρχίσουν «σοβαρό διάλογο» κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βερολίνο.
«Ή διάσκεψη ήταν πολύ χρήσιμη (...) αλλά είναι σαφές ότι επί του παρόντος δεν επιτεύχθηκε η έναρξη σοβαρού και σταθερού διαλόγου» μεταξύ του επικεφαλής της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA), Fayez al-Sarraj, και του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Khalifa Haftar, ανέφερε χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στους δημοσιογράφους από το αεροδρόμιο του Βερολίνου.
Σε αυτό το σκηνικό αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τι εξελίξεις θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα και μένει να δούμε πως θα εφαρμοστεί το σχέδιο που αποφασίστηκε, στην πράξη.

Γερμανία: Κατανοούμε την ανησυχία της Ελλάδας, αλλά το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης δεν συζητήθηκε στη Διάσκεψη

Κατανοούμε και συμμεριζόμαστε τις ελληνικές ανησυχίες για τα μνημόνια της Τουρκίας με την Λιβύη, αλλά αυτές οι συμφωνίες δεν αποτέλεσαν αντικείμενο της χθεσινής Διάσκεψης, τόνισε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Stephen Seibert, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Κληθείς να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τους συμμετέχοντες στην Διάσκεψη για την Λιβύη, ο κ. Seibert αναφέρθηκε σε «ξένους παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν, στηρίζουν, εξοπλίζουν τη μία ή την άλλη πλευρά» του λιβυκού εμφυλίου και πρόσθεσε ότι οι γειτονικές προς την Λιβύη χώρες επηρεάζονται συχνά πολύ δυσάρεστα «από την αστάθεια και το χάος» στη χώρα και αυτό ισχύει κυρίως για την περιοχή του Σαχέλ.
Για αυτό, ανέφερε, συμμετείχαν στην Διάσκεψη, τόσο ο Πρόεδρος της Αλγερίας όσο και η Αφρικανική Ένωση.
Αναφερόμενος στην πρόσκληση που απηύθυναν τελικά οι διοργανωτές στην Τυνησία να συμμετάσχει στην Διάσκεψη και στην άρνηση της Τύνιδας να προσέλθει, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «πάντα στην προετοιμασία μιας Διάσκεψης μπορεί να συμβεί να απευθύνει κανείς μια επιπλέον πρόσκληση, όπως μπορεί να συμβεί και ο προσκεκλημένος να θεωρήσει ότι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί».
Εμείς «αντιδράσαμε στα μηνύματα της τυνησιακής κυβέρνησης και σε συνεννόηση με τα Ηνωμένα έθνη συμπληρώσαμε τον κατάλογο των προσκεκλημένων.
Ήταν μια εντελώς συνήθης διαδικασία, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι αυτό δεν σημαίνει, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά εμάς, επιδείνωση των γερμανοτυνησιακών σχέσεων», τόνισε ο κ. Seibert.
Κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα ιταλικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο ο Στρατάρχης Haftar χθες το απόγευμα δεν απαντούσε στα τηλεφωνήματα της Καγκελαρίου Μerkel προκειμένου να οριστικοποιηθεί το τελικό ανακοινωθέν, ο κ. Seibert περιορίστηκε να δηλώσει ότι η κυρία Μerkelείχε χθες μόνο μία επικοινωνία με τον Στρατάρχη Haftar, κατά την συνάντηση που είχαν το πρωί, πριν από την έναρξη της Διάσκεψης.

Haftar σε Μητσοτάκη στον απόηχο της Διάσκεψης του Βερολίνου: Η Λιβύη ευχαριστεί την Ελλάδα

Τις ευχαριστίες του στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και στον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια απηύθυνε ο στρατάρχης Khalifa Haftar, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση στο twitter του Λιβυκού Εθνικού Στρατού.
«Αν και δυστυχώς, δεν ήταν παρόντες (στη Διάσκεψη του Βερολίνου) αυτοπροσώπως , η εξαιρετική διπλωματική παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια ήταν  ευεργετική για τον λαό της Λιβύης.
Η Λιβύη σας ευχαριστεί» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο λογαριασμό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού.
 

Image


Τουρκική προεδρία: Η διπλωματία Erdogan μας έχει καταστήσει σημαντικό συμμετέχοντα στη ειρηνευτική διαδικασία για Λιβύη

Σημαντική χαρακτηρίζει η τουρκική προεδρία τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη επισημαίνοντας ότι εγκαθιδρύθηκε κατάπαυση του πυρός στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.
«Η σύνοδος του Βερολίνου είναι σημαντική επειδή εγκαθίδρυσε κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και ξεκίνησε την πολιτική διευθέτηση.
Η αποτελεσματική και ευέλικτη διπλωματία του προέδρου μας (Recep Tayyip Erdogan) έχει καταστήσει την Τουρκία έναν σημαντικό συμμετέχοντα στη διαδικασία.
Η Τουρκία θα συνεχίσει την εποικοδομητική και ειρηνική πολιτική της εναντίον των πολέμων δι' αντιπροσώπων», έγραψε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ibrahim Kalin στον λογαριασμό του στο Twitter.
Πρόκειται για το πρώτο επίσημο σχόλιο της Άγκυρας για τη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη γερμανική πρωτεύουσα.
Στο μεταξύ ο τουρκικός Τύπος παρουσιάζεται συγκρατημένος σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της Συνόδου του Βερολίνου.
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak με πρωτοσέλιδο τίτλο «Τραπέζι για Εκεχειρία», σχολιάζει ότι συγκεκριμένο και καθαρό μήνυμα δεν βγήκε, το οποίο θα διασφαλίζει την εκεχειρία και ότι οι πλευρές δεν άλλαξαν τις θέσεις τους.
Η επίσης φιλοκυβερνητική εφημερίδα Aksam με πρωτοσέλιδο τίτλο «Λύση δεν υπάρχει, υπάρχει σχέδιο» σχολιάζει ότι συμφώνησαν σε ένα περιεκτικό πλάνο, ωστόσο και πάλι έμεινε στον αέρα η μόνιμη εκεχειρία.

Προειδοποίηση Αιγύπτου προς Τουρκία: Μην κάνετε μονομερείς ενέργειες που απειλούν την ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο

Προειδοποίηση προς την Τουρκία να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες που απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου απευθύνει η Αίγυπτος με αφορμή την ανακοίνωση της Άγκυρας ότι θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην «καρδιά» της κυπριακής ΑΟΖ.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, το Κάιρο «προειδοποιεί για τις επιπτώσεις οποιωνδήποτε μονομερών μέτρων που παραβιάζουν τα κυπριακά δικαιώματα και απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου» και τονίζει «την αναγκαιότητα στο σεβασμό και την εφαρμογή των κανόνων και των διατάξεων του διεθνούς δικαίου».
«Η Αίγυπτος επιβεβαιώνει τα δικαιώματα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας πάνω στους πόρους της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών στις οποίες η Κύπρος έχει χορηγήσει άδειες για υπεράκτια έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου» αναφέρει το ΥΠΕΞ της Αιγύπτου.
Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι το πλωτό γεωτρύπανο Yavuz κατευθύνθηκε στο τεμάχιο 8 της Κυπριακής ΑΟΖ προκειμένου να κάνει γεωτρήσεις, αναφέροντας πως «οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στην περιοχή, όπως και οι Ελληνοκύπριοι».
Τα όσα αναφέρει στην ανακοίνωση του το τουρκικό ΥΠΕΞ καταδίκασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο τονίζει ότι η τουρκική ανακοίνωση δεν εκπλήσσει, καθώς εντάσσεται στο πλαίσιο σωρείας παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή και αποπειρών σφετερισμού υποθαλάσσιων πόρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης