Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ενόχληση της Κύπρου για την επέμβαση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ: Η Τουρκία έχει γίνει ο πειρατής της Μεσογείου

tags :
Ενόχληση της Κύπρου για την επέμβαση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ: Η Τουρκία έχει γίνει ο πειρατής της Μεσογείου
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι γεωτρύπανο Yavuz βρίσκεται στο οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ
Την έντονη ενόχληση της Κύπρου για την τρίτη κατά σειρά γεώτρηση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ εξέφρασε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος.
«Είμαστε έντονα ενοχλημένοι από τη νέα έκνομη ενέργεια της Τουρκίας που αφορά την επέμβασή της στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ», δήλωσε σήμερα (20/1/2020) ο κ. Κούσιος, έπειτα από συνάντησή του με τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργο Λιλλήκα.
Ο κ. Κούσιος ανέφερε πως δυστυχώς η Τουρκία έχει γίνει ο πειρατής της Μεσογείου και της Ανατολικής Μεσογείου, και δεν σέβεται ούτε το διεθνές δίκαιο, ούτε τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών αλλά και δεν λαμβάνει υπόψη ούτε την ΕΕ ούτε χώρες οι οποίες έχουν επανειλημμένα καταδικάσει τις έκνομες της προσπάθειες, περιλαμβανομένων της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Υπενθύμισε εξάλλου τα σχετικά συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στην κυπριακή ΑΟΖ το Yavuz

Από την περασμένη Παρασκευή βρίσκεται στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που προανήγγειλε την τρίτη κατά σειρά γεώτρηση του ειδικού σκάφους.
Η Άγκυρα διαμηνύει πως αν βρεθούν υδρογονάνθρακες τα έσοδα θα μοιραστούν ανάμεσα στους ελληνοκυπρίους και τους τουρκοκυπρίους, ενώ καταγγέλλει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει σιωπηλή στην παραβίαση των δικαιωμάτων της Τουρκίας και των τουρκοκυπρίων.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι «η ΕΕ έχει μείνει σιωπηλή από το 2003 απέναντι στην παραβίαση των δικαιωμάτων της χώρας μας και των Τ/Κ στην ανατολική Μεσόγειο».
«Σε καμιά ανακοίνωσή της δεν αναφέρθηκε στους Τ/Κ και αγνόησε την ύπαρξη και τα δικαιώματα των Τ/Κ.
Η ΕΕ ως προτεραιότητά της πρέπει να τερματίσει την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών η οποία υπό τον μανδύα της αλληλεγγύης απέχει από την πραγματικότητα και είναι προκατειλημμένη».
Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταλήγει αναφέροντας: «Κανείς να μην έχει αμφιβολία ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των Τ/Κ και στον νότο μέχρι να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τ/Κ επί των φυσικών πόρων του νησιού και να ιδρυθεί ένας μηχανισμός στο πλαίσιο της πρότασης της 13ης Ιουλίου 2019».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης