Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Υποβάθμισε την αξιολόγηση του Χονγκ Κονγκ σε Aa3 από Aa2 - Σταθερό το outlook

tags :
Moody's: Υποβάθμισε την αξιολόγηση του Χονγκ Κονγκ σε Aa3 από Aa2 - Σταθερό το outlook
H Moody's υποβάθμισε την αξιολόγηση του Χονγκ Κονγκ σε Aa3
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε σήμερα την αξιολόγηση του Χονγκ Κονγκ σε "Aa3" από "Aa2", αλλάζοντας ωστόσο τις προοπτικές σε σταθερές από αρνητικές.
Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο οίκος Moody's: «Η απουσία απτών σχεδίων για να αντιμετωπιστούν είτε οι πολιτικές είτε οι οικονομικές και κοινωνικές ανησυχίες των πολιτών του Χονγκ Κονγκ που έχουν έλθει στο προσκήνιο τους τελευταίους εννέα μήνες αποτυπώνουν μια ασθενέστερη εγγενή θεσμική ικανότητα απ’ ό,τι είχε αξιολογήσει προηγουμένως ο Moody's».
Οι σταθερές προοπτικές του Χονγκ Κονγκ στο επίπεδο Aa3 αντικατοπτρίζουν από την άλλη την δημοσιονομική ισχύ και τη σταθερή μακροοικονομική σταθερότητα, τις οποίες η Moody's αναμένει να διατηρηθούν παρά την περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας στην περιοχή λόγω των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων που σχετίζονται με την επιβράδυνση ανάπτυξης του ΑΕΠ.
Από την άλλη τα θεσμικά όργανα και η διακυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ παραμένουν σαφώς ισχυρότερα από ό, τι στην Κίνα (A1 σταθερή).
Η αδυναμία αποτελεσματικής αντίδρασης της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ στις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες και η αδράνεια που χαρακτηρίζει όλο και περισσότερο τους νομοθετικούς και εκτελεστικούς κλάδους υποδηλώνει ασθενέστερα θεσμικά όργανα και πιο αδύναμη διακυβέρνηση σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση του Moody's.
Οι πιέσεις στα θεσμικά όργανα του Χονγκ Κονγκ υπονομεύουν άμεσα το πιστωτικό τους προφίλ.
Επιπλέον, οι ορατές αλλαγές στην αυτονομία των θεσμών του Χονγκ Κονγκ εγείρουν τον κίνδυνο οι ενέργειες ξένων κυβερνήσεων να επηρεάσουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική ισχύ του Χονγκ Κονγκ.
Η σταθερή προοπτική στο Aa3 αντικατοπτρίζει την εκτίμηση του Moody's ότι το χάσμα ανάμεσα στην αξιολόγηση του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας θα παραμείνει και στο μέλλον.
Ενώ η Moody's αναμένει ότι το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί οριακά λόγω της χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής, το χρέος θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Τα δημοσιονομικά αποθεματικά ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων Χονγκ Κονγκ (περίπου 40% του ΑΕΠ) στο οικονομικό έτος 2019/20 (που λήγει το Μάρτιο του 2020) είναι ικανά να αντιμετωπίσουν τα μακροπρόθεσμα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας όπως η αυξανόμενη γήρανση του πληθυσμού ή την απορρόφηση της τωρινής και μελλοντικής αρνητικής ανάπτυξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης