Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ιράν θα αποσυρθεί από τη Συνθήκη μη διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων αν η υπόθεση παραπεμφθεί στον ΟΗΕ

tags :
Το Ιράν θα αποσυρθεί από τη Συνθήκη μη διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων αν η υπόθεση παραπεμφθεί στον ΟΗΕ
Η Τεχεράνη λέει ότι θα αποσυρθεί από τη Συνθήκη μη διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων, αν η υπόθεσή της παραπεμφθεί στον ΟΗΕ
Η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα αποσυρθεί από τη Συνθήκη μη διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων του 1968 (NPT, Non Proliferation Treaty), αν η υπόθεση του πυρηνικού του προγράμματος παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από τις ευρωπαϊκές χώρες που στηρίζουν τη συμφωνία του 2015, από την οποία έχουν αποχωρήσει οι ΗΠΑ.
Τη δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, M. Zarif , λίγες ώρες αφότου ο εκπρόσωπος του υπουργείου του, A. Mushavi, είχε υποστηρίξει ότι περαιτέρω κίνηση της Τεχεράνης προς την αποδέσμευσή της από τη συμφωνία θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες των άλλων χωρών.
Ο Μουσαβί είχε δηλώσει ότι η Τεχεράνη είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις για τις διαφωνίες που έχουν προκύψει σε σχέση με το πυρηνικό του πρόγραμμα, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη  διεθνή συμφωνία και τη σταδιακή αποδέσμευση της Τεχεράνης από τις δεσμεύσεις της.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων IRNA, o Zarif δήλωσε: «Αν οι Ευρωπαίοι συνεχίσουν την εσφαλμένη συμπεριφορά τους ή στείλουν τον φάκελο του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, θα αποσυρθούμε από την NPT». Επίσης πρόσθεσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο του Νταβός την ερχόμενη εβδομάδα.
Η συνθήκη NPT, στην οποία έχουν προσχωρήσει 190 χώρες, θεωρείται η βάση του παγκόσμιου ελέγχου των πυρηνικών όπλων από το 1968. Απαγορεύει στις χώρες-μέλη της, εκτός από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βρετανία και τη Γαλλία, να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα, με αντάλλαγμα να τους επιτραπεί να προχωρήσουν σε πυρηνικά προγράμματα αποκλειστικά για την παραγωγή ενέργειας, υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών.
Η μοναδική χώρα που έχει δηλώσει την αποχώρησή της από τη NPT ήταν η Βόρεια Κορέα, η οποία απέλασε επιθεωρητές για τα πυρηνικά και προχώρησε ανοικτά σε δοκιμές πυρηνικών όπλων. Η Ινδία και το Πακιστάν, που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, καθώς και το Ισραήλ, που δεν δηλώνει αν έχει ή όχι πυρηνικά όπλα, αλλά θεωρείται ευρέως ότι έχει, δεν έχουν υπογράψει τη συμφωνία.
Η κίνηση του Ιράν μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα και να κλιμακώσει περαιτέρω την κρίση που έχει ήδη επιδεινωθεί με τη δολοφονία του στρατηγού των Φρουρών της Επανάστασης από τις ΗΠΑ σε αεροδρόμιο της Βαγδάτης και τις επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον αμερικανικών στόχων σε ιρακινό έδαφος.
Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι το Ιράν παραβιάζει τη συμφωνία του 2015 για το δικό του πυρηνικό πρόγραμμα και ενεργοποίησαν τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών που μπορεί να οδηγήσει την υπόθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με πιθανή συνέπεια την επαναφορά των κυρώσεων του ΟΗΕ σε βάρος της Τεχεράνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης